как правилно се съхранява вино

Както всеки любител на виното знае, то трябва да се съхранява на прохладно и тъмно място. Но защо това е така? Какво ще се случи ако не съхраняваме виното в такава среда? В тази статия ще отговорим точно на тези любопитни въпроси.

Узряването на виното в бутилката е като мистерия. Хранителният продукт, какъвто е виното (като изключим няколкото милиграма сяра) не съдържа консерванти и често може да се съхранява в продължение на десетилетия, без дори да се развали. Продължителното съхранение, или още зреене, дори напротив – може да подобри качествата на най-изтънчения алкохол (Вижте защо виното „остарява“ в бъчви →).

Разбира се, не можем да обобщим това за всички видове вина, тъй като има и такива, които са развили изключителен вкус и след 100 години. И все пак това са по-скоро редки изключения. Повечето от вината, произведени за ежедневна консумация, запазват качествата си за определен период от време и със сигурност няма да се подобрят след това.

Независимо от потенциала на виното, който може да развие при отлежаването си, едни и същи правила важат за всички: подходящо охладено пространство за съхранение и забавяне процеса на зреене. Всъщност, този процес при виното може да се изчисли грубо с помощта на уравнението на Вант Хоф – метод от света на химията (в крайна сметка съзряването на виното не е нищо повече от химия).

Това уравнение, в рамките на температурния диапазон, при който се съхранява виното, ни показва, че повишаването на температурата с 10°C ще увеличи скоростта на зреене от фактор 2 до 3. Това все пак е на теория!

Но какво всъщност се случва на практика и има ли промяната в температурата на съхранение някакъв забележим ефект върху вкусовите качества на виното?

Норвежкият институт за изследване на храните е провел интересен експеримент, за да намери отговор на този въпрос. Няколко идентични бутилки чилийско Каберне Совиньон са оставени на съхранение при четири различни температури (5°C, 10°C, 23°C и 31°C) като специалистите вземали проби през определен период.

След 6 седмици на отлежаване не се е забелязала почти никаква разлика между бутилките. След 6 месеца обаче имало ясен знак за спад на плодовите вкусове при виното, съхранявано на 31°C, и признаците за активен процес на стареене били очевидни.

След 12 месеца същите тези ефекти се били проявили и във ферментиралия гроздов сок, който се съхранявал при температура 23°C, т.е. при нормална стайна температура.

От това изследване безопасно можем да кажем, че кухнята е напълно подходяща за съхранение на вино в продължение на няколко дни, дори седмици. И все пак, ако искате виното да запази своите оптимални качества за месеци напред, най-добре би било да го държите в мазето при температура между 10°C и 14°C.

Ако обаче не разполагате с избено помещение, уред за темпериране на вино е добра алтернатива. В тази връзка, препоръчваме ви да разгледате и този наш материал по темата: Оптимално качество на въздуха за най-доброто вино, за да разберете как виноохладителите, разработени от Либхер, ще ви осигурят перфектната среда за вашето червено или бяло вино.

Как съхранявате любимото си вино? Би било страхотно да споделите опита си в полето за коментари тук отдолу или да оставите коментар в нашата Facebook страница.

Lightbox_Winestorage_Panther

Уредите на Либхер за темпериране на вино предлагат условия, подобни на естествените винарски изби. Показаният по-горе виноохладител WKEes 553 ще ви предложи оптимално качество на околната среда за любимото ви вино.