7 храни, които ще ти помогнат да отслабнеш

Манията по здравословно хранене никога не е била по-популярна! В социалните мрежи непрекъснато се говори за полезни ястия, качват се атрактивни снимки и се водят разпалени дебати. Въпреки целия този шум, здравословното хранене не винаги е гаранция за сваляне на излишни килограми и не бива да бъде самоцел, а начин на живот. Затова сме ви подготвили списък с няколко храни, които биха могли да ви помогнат (не да ги премахнат) да се справите с нежеланите килограми, за да се чувствате в отлична форма и настроение.

Бележка: още в началото е много важно да отбележим, че не само изброените по-долу, но и много други храни, които наричаме полезни, могат да попаднат както в този списък, така и в един друг, който можем да наречем „здравословните храни, които могат да ни направят дебели“. В тази връзка имайте предвид, че и тук с пълна сила важи древната мъдрост: „Отровата е в дозата.“

#1. Извара


За много хора изварата не е особено приятна на вкус, дори непоносима. Един от начините да я включите в менюто си, особено ако не я обичате, е като я смесите с различни подправки, малко зехтин и зеленчуци. Личният ми избор е сладкия вариант на изварата – комбинирайте една малка кофичка извара с лъжица и половина шоколадов протеин, 1 супена лъжица сусамов тахан, половин чаена лъжичка какао (или рошково брашно) и половин чаена лъжичка канела.

Резултатът е полезна храна, в която ще се влюбите!

#2. Авокадо


Авокадото е не само полезно, но и популярно особено ако сте привърженици на здравословното хранене. Внимание – то не само е полезно, но и доста калорично. Въпреки значителното количество калории, авокадото е силен антиоксидант и съдържа полезни мазнини. Едно авокадо е съставено от 250-400 калории, така че преценете в какво количество можете да го консумирате.

#3. Бадеми


Замяната на мазни и нездравословни чипсове с ядки е малка, но съществена крачка към свалянето на килограми. Що се отнася до ядките, бадемите са доста апетитни. Отново трябва да следите за количеството, което приемате, тъй като 100 грама съдържат около 600 калории. Добрата новина е, че те са отличен източник на протеини, витамин Е и магнезий.

#4. Овес


Не се изкушавайте от рекламите, в които показват алпийски гледки и красиво синьо небе – мюслите не са особено изкушаваща храна, така че в рекламите за тях може да включим по скоро облаци и английско лято. Друг важен елемент е, че не всички мюсли са еднакви – някои са с високо съдържание на захар или сол, което може да ги преобрази от здравословни в изключително вредни. Затова изберете овеса като заместител на мюслито – съдържа много добро количество фибри, протеини и сложни въглехидрати. Идея: В купичка добавете малко фини овесени ядки, прясно или кисело мляко, мед и малко канела. Ще ви хареса!

#5. Оризовки


Според проучване на университета в Чикаго само един на 133 човека имат непоносимост към глутен. Ако сте от „късметлиите“ оризовките са добра нискокалорична и не съдържаща глутен алтернатива.

#6. Бобови култури


Бобът, грахът и лещата са изключителни храни! Те не само ще са ви от помощ при свалянето на килограми, но и ще ви осигурят изключително ценните за храносмилането и усвояването на храната фибри, както и множество ценни аминокиселини. Те са чудесен вариант за заместител на хляба!

#7. Супа


Нещо течно и хранително за обяд със сигурност звучи като изключително здравословно. В същото време обаче, от супата можете да напълнеете. Избягвайте готови супи – така ще сте сигурни, че няма да изядете нещо нездравословно. Правете си зеленчукови крем супи и такива с чисто месо!


И не забравяйте – Калориите са енергия, гориво! Ако препълвате резервоара на вашето тяло, без да изгаряте вече наличното гориво, с каквито и храни да се храните, познайте какво ще се получи…

Важно: един от най-добрите начини да свалите килограми е като контролирате апетита си, защото дори и да се тъпчете със „здравословни“ храни, то ефекта няма да е осезаем, дори може да е обратен. Затова вижте как да контролирате апетита си по време на диета!