Някои храни може да притежават хранителни вещества полезни за нашето здраве, но в същото време да затруднят храносмилането ни. А това определено води до дисконфорт, който можем да избегнем. В следващите редове ще намерите няколко много популярни храни, които биха могли да ви създадат неудобство при тяхната консумация. Да видим:

  1. Прясно мляко

Приемането на точното количество калций е важно за ежедневното здравословно хранене. Калцият се съдържа в млякото и сиренето. Много хора, обаче, могат да развият непоносимост към лактоза, понякога умерена, но все пак причиняваща дискомфорт, като  подуване, газове, спазми или диария, което може да доведе до болезнено и неприятно консумиране на други храни.

Този проблем се среща при липса на достатъчен лактозен ензим, който е в основата на преработването на лактозата, съдържаща се в млечните продукти. Болестта на Крон, стомашни заболявания и лечение с химиотерапия, също могат да отслабят  функциите на червата и по този начин да се предизвика лактозна непоносимост. В такъв случай, избягването на храни с високо съдържание на лактоза, като меко сирене и мляко, е за предпочитане.

  1. Плодове

Плодовете са пълни с витамини и антиоксиданти, но някои от тях – най-вече тези, които имат малки семена, като ягодите – могат да затруднят храносмилателната система. В такава опасност са предимно хората, страдащи от дивертикулит – състояние, при което се образуват разширения по чревната стена, и формират саковидна структура, причиняващо възпаления и инфекции. Тук включваме също и другите видове семена, като слънчогледови и тиквени. При консумация могат да попаднат в коремната кухина и да създадат дискомфорт по време на хранене.

  1. Царевица

Въпреки че царевицата е богата на фибри и изглежда полезна за храносмилането, тя съдържа целулоза, която е от вида фибри, с които нашият организъм трудно се преборва.

Това се дължи на липсата на определен ензим. Дъвченето на царевичните зърна би могло да помогне до някаква степен, но в повечето случаи царевицата се запазва в екскрементите в същото състояние, в което е била, докато сме я консумирали.

Това показва, че тялото ни се нуждае от много дълго време, за да я преработи.

  1. Шоколад

Шоколадът не е особено здравословен, но много хора се „награждават“ с малко от него за спазване на добри хранителни навици. Яденето на сладки неща може да засегне тези, които страдат от синдрома на раздразнените черва, или тези, оплакващи се от хронична констипация.

Млечният шоколад може да има отрицателно влияние върху хората с лактозна непоносимост. Кофеинът също би могъл да стимулира спазми, подуване и диария при хора с чувствителен стомах.

Кои са подходящите храни-заместители?

  • Кисело мляко: Най-добрият млечен продукт с високо съдържание на калций и лесен за преработка, е киселото мляко. То е лесно за храносмилане, тъй като при произвеждането му, лактозата в голяма степен е преработена. Домашното или фета сирената също съдържат по-малко лактоза, особено ако са съставени от козе или овче мляко.
  • Плодове без семена: Подборът на богато разнообразие от плодове, които не съдържат семена – като банани, праскови, круши, ябълки, може да Ви достави необходимото количество витамини и минерали, от което се нуждаете, и в същото време да е полезно за храносмилателната Ви система.
  • Кафяв ориз: Замяната на царевицата с пълнозърнести продукти, като кафяв ориз, ще увеличи приема Ви на фибри и ще спомогне за правилното функциониране на храносмилателната система. Пълнозърнестите храни ще Ви накарат също да се чувствате сит и в същото време са здравословни, богати на витамини и минерали, от които се нуждаете.
  • Черен шоколад: що се отнася до шоколада, не е необходимо да се лишавате от сладкото. Ако имате стомашни проблеми, пробвайте с черен шоколад. Този със 70% или по-високо съдържание е отличен антиоксидант.