Стане ли студено, настинките и грипът стават все по-често явление.

Но какво да направим, за да устоим на вирусите, преди да стигнем до аптеката? В тази статия ще ви представим няколко сезонни храни, изключително богати на витамини, които ще ви помогнат да останете здрави през студените месеци

Този сценарий сигурно ви е познат: пристигате в офиса в ранно утро, заварвайки колегите си подсмърчащи и кашлящи във всеки ъгъл, и веднага ви светва сигнална лампичка: време е да вземете нещата в ръце и да подсилите имунната си система с правилните храни. Именно зимата е сезонът на някои плодове и зеленчуци, които могат да ви помогнат да останете здрави, да засилите метаболизма и да си набавите коктейл от витамини, успокоявайки дори нервите си.

Ето и списък с полезни храни, които може да добавите в менюто си през студените дни:

Черен корен


Черният корен е с изключително ниска калорийна стойност и в същото време пълен с витамини и ценни вещества.

Фактът, че е беден на калории и богат на витамини и минерали, го превръща в един от най-добрите зеленчуци за поддържане на добро здраве през зимата. Приготвя се като се бели и вари във вода. Обикновено се консумира със сос „Холандез“ и шунка, подобно на аспержите, но може да се сервира и като салата, гарнитура или допълнително блюдо. Съхраняван в хладилник, черният корен остава свеж до 55 дни, които с технологията на Либхер – BioFresh могат да станат и 110.

Брюкселско зеле


Брюкселското зеле е богато на витамини и си подхожда еднакво добре както с месо, така и с риба.

Още един сезонен зеленчук, пълен с витамини, включително C, E и K, както и с минералите манган и цинк. При готвене външните му листа се отстраняват, отрязват се дръжките и се измива в солена вода. Идеалното му време за готвене е 5 – 7 минути и по желание може да се сервира като допълнително блюдо към месо или риба, а и се комбинира страхотно с червено зеле! Остава свежо в хладилник в продължение на 11 дни, а в отделение BioFresh – до 20.

Градинска салата


Тя е популярен и класически вид зимна салата.

Градинската салата е класика. Вкусните ѝ листа са пълни с витамини, желязо, флуорид и етерични масла, които успокояват стомаха. Тъй като известно количество пръст и пясък могат да заседнат между листата на растението, те трябва да се почистват добре преди хапване.

Дали ще я хапвате самостоятелно, или комбинирана с други видове зелена салата, тя винаги допълва ястието. Ако искате да остане свежа, трябва да я сложите в хладилник веднага след закупуването и може да издържи до 19 дни в  отделение BioFresh на хладилници Либхер.

Червено цвекло


Типичният зимен зеленчук, съдържащ важни хранителни вещества като желязо и фолиева киселина.

Въпреки че червеното цвекло може да се открие през цялата година, то все пак се счита за типичен зимен зеленчук. Без значение дали ще бъде основно ястие или салата, с него винаги можете да си набавите важни хранителни вещества като желязо и фолиева киселина.

Веществото бетанин, съдържащо се в него, е естествен оцветител и понякога се използва за оцветяването на други храни. В хладилник издържа до 6 дни, но в отделението ни BioFresh, ще остане свежо до 18 дни.

Ябълки


Пълни с витамини, те укрепват имунната система и спомагат за предпазване от сърдечно-съдови заболявания.

Има основателни причини за популярната поговорка „Една ябълка на ден държи доктора далеч от мен!“  защото, с богатия си набор от витамини и минерали, ябълките ще ви предпазят от сърдечни заболявания и ще подсилят имунната ви система.

Въпреки че са налични през цялата година, ябълките добиват особена популярност през зимата и без значение дали са съчетани с други плодове в плодова салата или просто нарязани за свежа закуска, винаги са здравословен вариант. Могат да се съхраняват до 50 дни в обикновен хладилник и до 80 дни в отделението BioFresh на Либхер.


Балансираното хранене не е единственото, което ни предпазва от разболяване през студените дни. Редовното спортуване, свежият въздух, достатъчното количество сън и честото миене на ръцете са също толкова важни за доброто здраве, колкото витамините и полезната храна. Най-доброто решение винаги е било да се наслаждаваме на всичко в малки количества и да се грижим цялото ни тяло да е добре защитено, затруднявайки вирусите да ни атакуват.