Предполагаме вече всеки от вас поне веднъж е попаднал на хранителен режим, който да спомага за влизането във форма след месеца изпълнен с празници, именни дни и др. Започвайки хранителен режим, обаче, какво правим с храната, която не попада в диетата, а търпеливо чака в хладилника? В умовете прескачат едни през други остатъците и кое да бъде сервирано първо, за да не се развали и изхвърли. Но справяме ли се достатъчно добре? Успяваме ли да изядем всичко навреме или често изхвърляме голяма част от остатъците? 

Количествата храна, които ежедневно изхвърляме на пръв поглед изглеждат пренебрежими. По данни на Европейската комисия, обаче, те всъщност са огромни и генерират икономически и социални катаклизми по целия свят. Само страните от ЕС ежегодно изхвърлят по около 88 милиона тона храна годишно. Това количество се равнява на приблизително 173 кг. на човек, като генерира загуби от над 143 милиарда евро. Непосредствено до тази статистика се подреждат и данните за всички над 36 милиона души, които са в риск от недохранване. За България липсва точна статистика затова колко храна изхвърляме, но приблизителното количество, което домакинствата разхищават надвишава 10 хиляди тона. Ако продължаваме в същия дух, световните загуби на храна ще се увеличат до 2 билиона тона считано до 2030 година.

Очевидното заключение от подобни смайващи данни е, че ние не разпределяме адекватно храната, която произвеждаме, нито управляваме ефективно нейното съхранение. Поради тази причина сме подготвили полезна информация относно това как да подхождаме разумно при пазаруване, съхранение и приготвяне на храната.

Съвети за разумно разпределяне на храната в домакинството

Предвид разнообразното предлагане на изкусителни продукти по всички супермаркети, би било добре да бъдем съзнателни за своята необходимост.

1. Списък преди пазаруване

Списъкът преди пазаруване е полезен начин да намалим излишната храна в хладилника и да ограничим струпването на такава. Това би спомогнало за консумирането на толкова храна, отколкото се нуждае съответното домакинство. Погледнете наличностите, разнообразието и сроковете на годност, а след това създайте списък за пазаруване.

2. Методът „First in – First out

Този метод за подредба на продуктите в хладилника е предимно част от политиката на заведенията за хранене, но е особено подходящ и за хладилника вкъщи. Предвид факта, че голяма част от домакинствата презареждат хладилника на периоди, то застъпването между налична, но все още неразвалена храна и нова такава е често срещано. Затова методът „Първо влиза, първо излиза“ е наложителен. Храната, която първо е влязла в хладилника е логично първа да излезе и да бъде консумирана, без значение, че има наличен съвсем пресен продукт от същия вид. По този начин развалянето, забравянето и изхвърлянето на продукти от хладилника ще намалее с до 50%.

3. Ястия с продукти, чиито срок на годност предстои да изтече скоро 

Продуктите, които предстои да се развалят скоро са чудесен повод да бъдат добавени към някое ястие. По този начин ще избегнете развалянето и изхвърлянето им, без да се налага принудителното консумирате на продукт, който вече далеч не е пресен.

4. Съхраняване на храни съобразно инструкциите на опаковките и сроковете на годност.

„Да се съхранява на сухо място“, „Да се съхранява на стайна температура“ и др. са само сред надписите, които срещаме на различните продукти. Съобразяването с тях, намалява риска от разваляне на продукта и съответно изхвърлянето му.

На пръв поглед сроковете на годност, маркирани на всеки продукт са изключително улеснение за подбор на правилните продукт. Има един проблем по тази тема, обаче, който неволно завишава процентите на хранително разхищение. Разликата между отделните означения за срок на годност – „продажба до“, „използвай преди“, „най-добър до“ и потребителят е вече объркан. Страхът от причиняване на вреда чрез поглъщане на опасна храна е напълно естествен и разбираем, но огромният обем храна е ненужно отхвърлен поради фундаментално недоразумение или липса на сигурност по отношение на точното значение на етикетите на храните.

„Продажба до“, „Използвай преди“ и „Най-добър до“, каква е разликата?

Разликата между тези етикети всъщност е много ясна и е както следва:

Продажба до: използва се от търговци на дребно, като например супермаркети, за да посочат кога продуктите за храна и напитки трябва да бъдат премахнати от продажба, което не означава задължително, че вече са негодни за употреба от потребителя.

Използвай преди: продуктите трябва да бъдат консумирани до тази дата – не е безопасно след това. Ако все пак сте добавили в кошницата продукт с подобно означение – не се тревожете, спокойно може да замразите храната и да я употребите след време. Разбира се, стига продуктът да е подходящ за замразяване.

Най-добър до: оценка на това до кога трябва да консумирате даден продукт, за да е същият все още в оптимално състояние. Храната е вероятно безопасна за консумация след тази дата, като единственият риск е продуктът да загуби своята свежест, вкус, аромат и/или хранителни вещества.

5. Замразяване на остатъци

Храните, които все още не са развалени, но не смятате, че биха ви послужили скоро, спокойно може да отделите за следващ период. Подберете правилен съд за съхранение във фризер, охладете предварително храната и я замразете.

Повече информация за правилното замразяване в опаковки, може да научите тук.

6. Информирайте се как работи хладилникът ви

Познанието по това как всъщност работи хладилникът ви и с какво разполага е чудесна предпоставка за намаляване на изхвърлената храна. Задаването на правилната температура на хладилника е много лесен начин да се помогне за свеждане до минимум на разхищаването на продукти.

Bio fresh: запази храната си свежа за по-дълго време

Ако имате уред за съхранение с технологията BioFresh, можете да съхранявате разнообразие от плодове, зеленчуци, месо, риба и млечни продукти за по-дълго време. Много от нас, например, ще отворят прясна салата айсберг само, за да добавят едно листенце от нея в сандвича на детето. Няколко дни по-късно, обаче, марулята започва да увяхва и дори покафенява и съответно пътят и е единствено към кошчето за боклук. С отделение за марулята ще остане свежа до 13 дни в сравнение със само 5 дни в друго отделение на хладилника.

В случай че хладилникът ви не разполага с отделение BioFresh, оборудвайте се със съдове за съхранение във фризер и подготвяйте храна за следващо ползване. Този метод гарантирано ще намали разхищението на храна за вашето домакинство.