пликове за замразяване

Замразяването на храна със сигурност е доста лесна задача. Какво по-просто от това да отворим вратата на фризера, да сложим продуктите в него и да го затворим? И все пак, ако искате да се насладите на храната след размразяването ѝ, това не е достатъчно. В тази статия ще разгледаме този важен елемент от съхраняването на месо, зеленчуци и други вкуснотии във фризера, без който те няма да бъде толкова вкусни и полезни.

Изборът на подходяща опаковка е от ключово значение, преди да поставим храната във фризера, разчитайки, че там тя ще се запази свежа за по-дълго време. Препоръчително е да използваме само опаковки, които ще поддържат добро ниво на влажност в храната. Малко хора осъзнават, че без правилното опаковане храната изсъхва бързо при ниски температури, така че херметически затворените опаковки са желателни. Често предварителното отстраняване на въздуха и внимателното запечатване защитават храната от изсушаване (изгаряне при замразяване), от окисляване (при взаимодействието с кислорода) и от проникването на микроорганизми по време на престоя на продуктите във фризера (микроби).

Какво трябва да имате предвид при избора на подходяща опаковка за замразените ви храни?

Опаковката трябва…

  1. Да запазва храната безопасна за консумация. Това често се означава със знака „LE“ или чрез символите на чаша и вилица на самата опаковка.
  2. Да бъде устойчива на студ и да не е „чуплива“ или податлива на скъсване при ниски температури (много нискокачествени найлонови пликове се цепят при ниски температури).
  3. Да е устойчива на топлина и с възможност за миене, ако искате да я използвате повторно
  4. Да има възможност за пълно затваряне, за да защити храната от проникването на кислород, миризми и излишна влага.
  5. Да не абсорбира миризми и вкусове
  6. Да бъде устойчива на мазнини и киселини
  7. Да бъде устойчива на разкъсване, но не прекалено твърда
  8. Да бъде съобразена с размера на храната
  9. Да бъде подходяща за процесите на размразяване, като например възможност за престой в гореща вода или микровълнова фурна
  10. Да има правилна форма и размер. При плоска опаковка например, студът по-бързо прониква във вътрешността на храната.

Стандартните кутии, хартията, прозрачното фолио, PVC пликовете и други подобни опаковки не са особено подходящи за използване за съхранение на храна във фризер, тъй като в голямата си част характеристиките им не покриват горните критерии. Ако храната не е опакована или не добре пакетирана, това ще доведе до т.нар. фризерно изгаряне (специално за него говорихме тук), характерно за температури под 0°C. Влагата, изпускана от храната, се натрупва като лед в най-студените части на фризера. Тази загуба на влажност изсушава продуктите, което ги прави не особено апетитни след размразяване. Затова, винаги съхранявайте замразената храна в подходящи опаковки…това е единствения начин след това да се насладите напълно на нейното първоначално качество и свежест, след като е била във фризера в продължение на месеци.