как да пазарувате зеленчуци правилно

Не всички хранителни продукти са еднакви! Нито тези, които пазаруваме за вкъщи, нито тези, с които зареждат професионалните кухни.

Ако сте почитатели на спагетите например, вероятно сте посещавали ресторант, където сосовете са много по-вкусни и ароматни от тези в други заведения. Причината най-често се крие в свежестта на използваните продукти. Много от най-престижните места за хранене залагат на меню в унисон със сезоните. Така не само осигуряват по-голямо разнообразие за клиентите си, но и рецептите, които използват неизбежно отвеждат майстор готвачите до местните пазари, където си набавят така важните за реномето им пресни зеленчуци и подправки.

Голяма част от традиционните продукти като ябълки, домати, банани, предлагани целогодишно в магазина, се отглеждат така, че за краен продукт да се получи точно определен размер, цвят и висока издръжливост за дългите пътувания от мястото, където се култивират до рафтовете на супермаркетите, без да притежават нужния вкус и аромат.

Не е тайна за никой, че фермерите, които доставят продукцията си на големите хранителни магазини често дават приоритет на външния вид и количеството, пред качеството. За разлика от това свежата храна, произведена в малък мащаб е много по-вероятно да бъде по-питателна, по-богата на вкус и аромат.

praz repichki cveklo rukola

Въпреки това, заради липсата на достатъчно време повечето от нас отиват до големия магазин за хранителни стоки на автопилот, без да отдават голямо значение на вкуса и аромата на продуктите.

Вземаме си ябълки и домати заради техния прекрасен цвят и форма, защото са винаги там, заредени на щанда за плодове и зеленчуци, без значение от сезона навън. Игнорираме колко далеч са пътували и дали това е пикът на сезона им. А след това се чудим защо нямат никакъв вкус.

Разбира се, има по-добър начин да пазаруваме вкусни и свежи зеленчуци.

В много от кухните на добрите ресторанти шеф готвачите държат да пазаруват директно от малки фермери или от местни пазари, където повечето от наличната продукция е тази, която е в сезон.

В следващите редове ще ви разкажем за някои от най-добрите съвети на професионалните готвачи за това как да пазаруваме продуктите си правилно.

Ето на какво трябва да обръщате внимание:

Пазарувайте от местните земеделски пазари

Търсенето на най-добрите продукти трябва да започне точно оттам, защото продукцията е много по-свежа и с по-добър вкус. По-малките производители, които продават на тези пазари също са склонни да експериментират с различни сортове, стремейки се да предложат разнообразни вкусове, за да са предпочитан избор на ресторантите и обикновените потребители в района. Тези фермери залагат повече на вкусовите качества на плодовете и зеленчуците. За съжаление, малко потребители оценяват повече това, отколкото цвета и формата. На това разчитат и големите супермаркети, които предлагат това, което най-много се търси – добър външен вид. Но дори и да не ви е удобно да пазарувате редовно от локалните земеделски пазари, съществуват някои малки трикове, които може да използвате, за да откриете най-добрите продукти сред огромния избор в магазина.

Преди всичко останало, запомнете най-важното:

При пазаруване винаги използвайте всички сетива: зрение, слух, вкус, мирис, допир.” Нейтън Бошлер, главен готвач

При избора на артишок например,  хванете зеленчука и извийте нежно цветето му. Трябва да се чуе нещо като лек писък. – това е знак за свежест. Ако артишокът е стар ще е прекалено мек и при огъване няма да се чуе нищо.

artishok

Вземете нещата в ръце, помиришете ги, стиснете ги.

Когато става въпрос за зеленчуци, по-високата твърдост обикновено е нещо добро, обозначаващо свежест и хрупкавост. Не забравяйте и да опитате: листата на руколата или вкуса на ягодата, ако разбира се е уместно (на повечето земеделски пазари дори ще ви насърчат да направите това).

Ако имате възможност разберете кога се доставят плодовете и зеленчуците в магазина.

В по-големите супермаркети доставките се извършват регулярно и в точно определено време. В големите вериги например, знаят, че събота и неделя са едни от най-натоварените дни, тъй като в днешното натоварено ежедневие повечето хора пазаруват през уикенда. Затова и планират доставките си така, че в тези два дни да имат на разположение най-много и прясна продукция. В понеделник или вторник плодовете и зеленчуците вече няма да бъдат толкова пресни и свежи.

Пазарувайте зеленчуци от местни или близки дестинации

При по-екзотичните зеленчуци, каквито са аспержите например, доставките може да пристигат от Перу, а ягодите и малините от Испания. Затова опитайте се да разберете кои зеленчуци идват от по-близо до дома ви, за да получите възможно най-свежите продукти.

Пазарувайте това, което в момента е в сезон.

VeggiesByMonth

Кликнете на снимката за пълен размер

Всичко останало вероятно ще дойде отдалеч, а дали ще е останало свежо, няма гаранция. Тъй като можем да си купи всякакви продукти 12 месеца в годината, започваме да губим усещането за плодовете и зеленчуците, които са характерни за пролетта, лятото и зимата.

Когато избирате моркови или цвекло например, гледайте да купувате такива, на които не са премахнати зелените листни стъбла, стърчащи над земята, преди да бъдат откъснати.

morkovi

Когато зелените връхчета на морковите все още са на тях, това означава, че са били набрани само преди няколко дни, което означава, че са пресни. – Патрик Ахърн, снабдител на ресторанти в Ню Йорк.

Освен наличието на зелена част, не забравяйте да видите дали същата не е прекалено посърнала и недостатъчно свежа. Ако е увиснала или увехнала, това не са вашите моркови.

Обърнете внимание на размера.

Противно на очакванията малкия размер при зеленчуците е по-добрия избор, когато става въпрос за вкус. По-малкия праз, по-дребното цвекло и малките моркови имат по-сладък и нежен вкус.

Върховете и пънчетата на зеленчуците също могат да бъдат показателни.

aspergi

Ако върховете на аспержите например изглеждат меки, а стъблата сухи, по-добре е да не ги поставяте в пазарската си кошница.

Как да запазим зеленчуците свежи, след като ги купим?

Намирането на пресни зеленчуци е едната страна на монетата. Другата е как да ги запазим максимално дълго време свежи? Има много начини да се погрижите за това, но най-ефективния, който познаваме е технологията на Либхер – BioFresh, която е направена така, че да ви осигури ултра дълготрайна свежест на любимите зеленчуци. Повече информация за това може да намерите тук.

liebherr-bluperformance-biofresh-osveshenie

Какви са вашите съвети за пазаруване на свежи и пресни зеленчуци? Споделете опита си в полето за коментари или се присъединете към нас в дискусията във Facebook.