И с огромно удоволствие ви казваме – ЧЕСТИТО ЛЯТО! Палатка или каравана, аромат на борчета или море, песен на гларуси или щурчета, тук там лампички, нощи с дъх на свобода, това е то идилия! Днес отделяме специално внимание на организирането на къмпинг, защото често това е любимият начин за отмора от шумния град. А както добре знаем, по време на къмпинг няма нито хладилник, нито климатик, нито каквито и да е било други удобства. Затова ще импровизираме с каквото намерим за добре! Подготвили сме някои от най-важните неща за къмпингуване, които често от еуфорията могат да останат недомислени.

#ПРИНАДЛЕЖНОСТИТЕ

Дръжте важните неща на хладно.

Важни неща? Какво по-важно от храната по време на къмпинг? Запасите от такова количество храна, което ще е необходимо за цялата компания, е важно да бъдат съхранявани правилно и да не се позволява компромис именно с храната и напитките. Стомашни болки от развалена, в следствие на жегата, храна не са най-приятното нещо, което може да ни сполети по време на къмпинга. Освен това, никой не харесва полусварени от жаркото слънце плодове, разтопен кашкавал, топло бяло вино или още по-зле – топла бира. Добре е да си подсигурите средство за охлаждане на храната. Затова вземете хладилна чанта с предварително заредени акумулатори.

Ако нямате акумулатори, с които да поддържате постоянна хладна температура в хладилната чанта,  добро подръчно средство, което също ще ви свърши работа, са предварително напълнени с вода и замразени балони. Хладилната чанта определено е мобилна и удобна и в нея лесно ще се намери място за няколко бутилки вино и свежа храна.

Вземете си метални прибори.

Това, че сте на къмпинг, не означава, че трябва да се откажете от металните прибори. Даже напротив. Имайте предвид, че дори за храна, която се консумира с ръце, ще ви е необходим поне един нож за рязане. Помислете и за резервни прибори, в случай, че тези, които използвате паднат някъде в тревата . И не е закон, че за къмпинг приборите са пластмасови – пластмасовите вилици и ножове се чупят лесно, а и както добре знаем са врагове на природата.

Като споменахме резерви, вземете си и допълнителни чаши.

Те ще ви потрябват не само в случай, че изпуснете питието си на пясъка или в тревата, но и ако искате да консумирате допълнително и други напитки или към компанията ви се присъединят още хора.

За повече удобство използвайте здрави картонени чинии.

Сред природата всичко е безумно вкусно. От прясно нарязания домат, до вкусното месце, което още църка върху огъня. Затова добра работа ще ви свършат здрави чинии за еднократна употреба /отново не препоръчваме да бъдат пластмасови/.

Къмпинг със стил.

Соларни лампички, фенери, платняна покривка, защо не и платнени салфетки? Създайте с вкус своето къмпинг местенце, за да се превърне то в едно магично, уединено, празнично кътче за отдих.

Нещо важно за сутрините.

Сутрешното кафе сред природата е истинска наслада, затова не забравяйте кафеварка. Малко са думите, с които да се опише това усещане. Същото важи и за почитателите на чай вместо кафе. Ароматните билки разгръщат вкуса си сред свежия въздух и удоволствието от първата глъдка е сред най-ободряващите и позитивни събуждания, с които ни дарява само къмпингуването. Газовото котлонче също е важен елемент, за да си приготвим не само кафето или чая, а също гарнитурата към месцето, да си стоплим вода и какво ли още не. Малките варианти на котлонче са подходящи именно при къмпингуване. Не заемат много място и не тежат.

Пазете природата чиста.

В този ред на мисли е важно да се запасите с торбички за отпадъци. Нещо, за което стягайки багажа не винаги се сещаме.

#ХРАНАТА

Удобната за поднасяне и консумация храна винаги е добра идея.

Въпреки необходимостта от прибори и съдове, които изброихме по-горе, трябва да отбележим, че колкото по-малко принадлежности вземете със себе си, толкова повече място ще имате за храните и напитките. Чудесна идея да подкрепите акумулаторите за охлаждане в хладилната чанта със замразени меса, които ще задържат останалите продукти в чантата хладни, а в същото време ще ви подарят чудесни вкусове след като ги приготвите върху огъня или барбекюто.

Кетъринг на къмпинг? Моля?!

Някога чували ли сте за муфулета? Ако не, вашето къмпингуване може да стартира именно с него, приготвен със сусамово хлебче, месо, кашкавал, маслини, зеленчуци и каперси. Можете да експериментирате и с други рецепти по ваш избор. А децата, децата го обожават! Момент, едно уточнение муфулета е сандвич, но не какъв да е, а специален, деликатесен, изкусителен, а толкова елементарен за приготвяне.

Съвет: нарежете този сандвич на хапки и го поставете в кутии. По този начин ще допринесете за празничната обстановка, за която стана дума по-горе. Имитирате кетъринг хапки и подарявате специално отношение на цялата компания.

Друга идея да се поглезите по време на къмпинг е като предварително в кутии подредите свежата комбинация от  парченце твърдо сирене /например ементал или синьо сирене/ забито на клечка за зъби и прибавено към топче грозде. Комбинацията е изключително приятна и определено ще зарадва всеки член на компанията.

Внимавайте със сирената.

В подкрепа на идеята по-горе, не може да не предупредим –  бъдете внимателни с тях през лятото. Дори мястото ви за къмпингуване да е прохладно, нека това не ви подвежда, защото ако не разполагате с надеждна хладилна чанта, рискувате сиренето и кашкавала да се размекнат и омазнят. Разбира се, все още са подходящи за консумация, но определено не са приятни на консистенция. Заложете на твърди сирена. Ако сте решили да приготвите хапки с твърдо сирене и грозде, то ги съхранявайте в хладилната чанта или ги консумирайте в първите дни от къмпингуването. Приоритизирайте храната по дни!

#НАПИТКИТЕ

По възможност не пийте алкохол.

Спокойно, шегичка! Как на къмпинг без алкохол? В горещината ще се нуждаете от разхлаждащи и освежаващи напитки. Бира или леко вино, предварително охлаждани в близкия водоем /как става това може да откриете тук/.

 

 

Не забравяйте отварачката за бутилки. 

Ако пък ще консумирате вино, тирбушонът просто е задължителен!

Забъркайте коктейлите предварително у дома.

Ако искате да разнообразите къмпинга си с екзотични напитки, препоръчваме ви да ги смесите предварително вкъщи. Така ще си спечелите повече време в наслада когато лампичките около палатките и дърветата светнат.

Освежете напитките.

Най-лесният начин да направите това е като добавите предварително замразени във фризера плодове като резен лимон, листа от мента или парченца ягоди и диня, или друга свежа съставка, която искате да добавите към питието си.

#Това-онова

Тук включваме всичко, което има потенциална опасност да забравите, завладяни от бурната еуфория покрай предстоящата любима почивка на къмпинг.

Препарат срещу насекоми.

Без значение къде точно ще изберете да позиционирате къмпинга си, то е напълно вероятно мястото да е диво. Както добре знаем, щом е диво има редица насекоми. Не позволявайте те да се намесват натрапчиво във вашата компания и да диктуват настроението. Сложете в багажа препарати за пръскане и забравете за неканените гости!

Игри за навън

Едно от многото предимства на къмпингуването е свободата в заниманията. Може да играете игри с топка, федербал, фризби. Може да се пръскате с водни помпи или пък да цъкате карти по цял ден. Времето е ваше, а забавлението е задължително!

Хамак

Ако не сте фенове на игрите, а ентусиасти под някое дърво, то не пропускайте да сложите хамака в багажника. Докато месцето се приготвя на огъня, а останалите се състезават по хвърляне на фризби, вие може на спокойствие да броите броя на листата по надвисналото над вас клонче. Свобода!

Добро настроение

Не на последно място, не пропускайте да си вземете доброто настроение. Градът няма нужда от него, щом сте на диво и приказно място. Не позволявайте удобствата от ежедневието да ви залипсват, слейте се с природата и дайте превес на истинското!

Пожелаваме ви изпълнено със звънък смях и положителни емоции лято!

А как мислите, дали пропуснахме нещо? Допълнете ни в дискусията, за да си приготвим един пълен списък за къмпингуване.