Weinfilter_Slider

Качеството на атмосферния въздух при съхранението на вино е от решаващо значение за развитието му, тъй като вредните вещества в него могат да се прехвърлят и във виното и да го развалят. Вижте как Либхер може да ви помогне за оптималното и безопасно съхраняване на вашите първокласни вина.

Класическият естествен корк държи виното в бутилката, но по никакъв начин не я уплътнява херметически. Въздухът прониква вътре през клетките на корковата тапа и съдържа повече от зареден с всякакви миризми кислород. Ако бутилката се съхранява в картонена кутия, виното може да поеме миризмата на картона. Аромата на храна в околната среда също може да компрометира добрите свойства на вината.

Когато съхранявате вино у дома, особено в типичната за това кухненска среда, има вероятност необратимо да се загуби голяма част от характеристиките на напитката – или с други думи да се развали. Херметически запечатаните вина остаряват по-бавно, тъй като течността влиза в контакт само с кислорода в бутилката. От друга страна, пластмасовите, стъклени или друг вид подобни капачки позволяват да навлезе твърде много кислород в бутилката и следователно са по-малко подходящи за дългосрочно съхранение.

Как да постигнем оптимално качество на въздуха при съхранение на вино?

Оптимално чист въздух: Всички охладители за вино на Либхер имат вграден FreshAir филтър с активен въглен, който гарантира оптималното качество на въздуха.

Weinfilter_Lightbox2

Филтърът с активен въглен FreshAir осигурява чист въздух, който спомага за създаването на оптимална среда за съхранение на първокачествените вина.

Филтърът FreshAir с активен въглен абсорбира всички миризми, тъй като входящият въздух минава през него. В резултат на това, миризмата, която отделя околният въздух, не влиза във вътрешността на виноохладителя, като така се предотвратява промяната във вкуса на виното. Серията виноохладители Vinidor разполага със свободностоящи модели и такива за вграждане, всеки от които има собствен FreshAir филтър с активен въглен, а моделите  от сериите UWT и WT разполагат с такъв монтиран в разделителя, като така се филтрира въздухът и в двете зони. Филтърът може да се поръча като аксесоар и е лесно да се замени (нещо, което ние препоръчваме да се прави веднъж годишно).

Идеалната влажност: когато съхранявате вино за по-продължителен период от време, оптималното ниво на влажност е от съществено значение. При ниво на влажност под 50% дори и най-добрият естествен корк започва да се свива, позволявайки на все повече и повече кислород да проникне в бутилката. Това ще предизвика започването на процес по изпаряване на алкохола и ще повиши риска от окисляване. При такива условия, вината постепенно започват да стават по-сладки, докато не се развалят напълно.

Уредите за съхранение на вино Либхер осигуряват ниво на влажност над 50%, като предлагат най-добрите климатични условия за тапите и виното. Разполагат с добра изпарителна система контролираща циркулиращия въздух. Мулти-температурните шкафове за вино от гамата Vinothek имат различни температурни зони и използват камък от лава, чиято задача е да задържа влагата и да подпомага регулирането на влажността.