Честит Гергьовден! Смело можем да твърдим, че пролетните празници са характерни с любимото агнешко месце. Oт коя част на животното ще е месото и с какви подправки вече дискутирахме, а днес е време за сервиране!

Вероятно агнешкото още се готви, защото както вече добре знаем, за да бъде крехко и сочно е важно да се приготвя на бавен огън. Докато мазнинката църка от кухнята ние нека обменим опит и идеи за сервиране на агнешко – какво вино да подберем, за да се съчетае най-добре с иначе това така специфично месо.

При подбора на подходящо вино за агнешко месо най-важното, което трябва да имате предвид е какво точно агнешко сте избрали да приготвите – дали е младо или поотраснало, дали го приготвяте печено на фурна или на яхния, на курбан или цяло изпечено в пещ.  Видът, в който ще поднесете обредното месо е от определящо значение за виното, с което да го съчетаем.

Младо агнешко – бордо или бургунди

Специалистите по съчетаване на храните и напитките са категорични, че млечното агнешко непременно трябва да се поднесе с отлежало поне няколко години вино, като бордо или бургунди. Плътният вкус на виното ще подчертае крехкостта и аромата на месото.

Поотраснало агнешко – пино ноар или розе

Ако сте заложили на някое поотраснало агънце и по-специално на агнешки ребра, котлети или бут в комбинация с различни подправки, то към бордото и бургунди, може да добавите и пино ноар. А по-смелите могат да опитат дори комбинация с розе.

Цяло агне на пещ – каберне, мерло или младо бордо

Класическото печено агне с чесън е най-добре да комбинирате с по-леки и плодови вина. За него специалистите препоръчват каберне, мерло, риоха или младо бордо. Важно е вкусовете да бъдат изцяло балансирани, за да е насладата на най-високо ниво.

Важно: Виното, с което поднасяте традиционното агнешко да е съобразено с маринатата, в която сте подправяли месото. Подправките е важно да са в синхрон с вкусовете на виното.

Пикантно агнешко – плодово вино

Колкото и странно да звучи, комбинацията е истинска класа.Сред нас вероятно има любители на пикантното, което от своя страна е така подходящо за агнешко месо. Точно поради тази причина отделяме специално внимание на пикантното месо. Ако и вие сте подправили с по-лютички подправки, бъдете внимателни с виното. Специалистите по комбиниране на вино с храна са категорични, че виното не бива да е силно, а по-сладко дори плодово. Каберне, шира или пинотаж са сред първенците по правилна комбинация с пикантно агнешко.

Ако месото е овкусено с лимон, то не се колебайте, а заложете на силно и сухо розе, което добре ще балансира вкусовете.

Едно е сигурно, трапезата предстои да е празнична, агнешкото крехко и сочно, а виното добре завършващо насладата на сетивата.

Честит Гергьовден и добър апетит!