В този материал ще ви разкажем за особеностите на най-популярната плоска риба в Европа и по какво се различава от останалите. И разбира се, ще ви покажем  как да си я приготвите.

Рибите могат да бъдат класифицирани въз основа на набор от характеристики. Според местообитание (сладководна и морска риба), съдържание на мазнини (ниско, средно и високо съдържание на мазнини) и според формата на тялото (кръгла и плоска риба).

Поради плоската форма на тялото си, Камбалата или известна у нас още като Писия, категорично попада в категорията от около 570 вида „плоски риби“. Тези видове се срещат по целия свят? Най-големите риболовни зони обаче са в Европа, Северна Америка и Тихия океан.

Кръгли и плоски с преместващи очи…


Формата на тялото на рибата Камбала е малко странна. При раждането си плоските риби изглеждат точно като „нормалните“ риби. Това е така докато не започнат да растат, тогава тялото им става все по-плоско и едното им око се премества до другото над главата.

Двете очи от едната страна на главата позволяват на Камбалата да вижда в три измерения. Това е изключително необичайно – не само за рибите, но и за животните като цяло.

Асиметричната структура на тялото, означава, че тази риба  не плува в изправено положение, а вместо това използва сплесканото си тяло, за да се задържи на една страна, успоредно на морското дъно. Там няма особено течение, така че този начин на придвижване е изключително енергийно ефективен.  Камбалата или Писията е хищна риба, която се храни с дребни животни като мекотели, морски звезди и червеи от дъното. Специфичната форма на тялото им позволява да се заравят добре в пясъка. Там те чакат да се стъмни преди да излезнат на „лов“.


Камбалата е най-популярната плоска риба в Европа. Месото й е крехко, затова е често използвана в гурме-кухнята. Лесно се разпознава по зелено-кафеникавата си кожа с оранжево- ръждиво-кафеникави точки. Стомахът й е бял и често е покрит с тъмни петна.

Въпреки тези особености, плоските риби често биват бъркани дори и от опитни рибари, тъй като много от тях на пръв поглед си приличат.

Как да разберем дали рибата е свежа?


Уверете се, че рибата се съхранява в подходящи условия. За предпочитане е рибата да бъде поставена върху лед, но не и да бъде напълно покрита с него.

Когато пазарувате риба, трябва да разчитате на сетивата си. Рибата е особено свежа ако мирише на „риба“, има червени хриле и очите й са бистри. В повечето случаи, при предварително нарязаните филета трябва да разчитате само на усещането си за миризма. Ако филето мирише сладко, има прекалено силна миризма на риба или е сухо, то рибата не е прясна.


Камбалата е хубаво да се използва в деня на покупката й. В повечето случай тя може да се съхранява охладена в хладилника за не повече от ден. Може да съхранявате рибата си и до 4 дни ако разполагате с хладилник Либхер, оборудван с технологията BioFresh.

Разбира се, плоските риби могат да бъдат и замразявани. Писията може да се съхранява до 12 месеца, когато е дълбоко замразена.

Филетирайте я


Чистата дъска за рязане и острия нож са изключително важни. При плоските риби рязането започва през опашката към главата, след което можете да махнете цялата кожа. За да отделите филетата можете да направите два разреза, единия е по гръбнака от главата до опашката, а втория е между филето и гръбнака. Можете да разделите двете филета по същия начин.

Сезонът на Камбалата варира от май до края на септември.

Рибите  уловени през май, се считат за особено вкусни. Опитът обаче показва, че до юни те не са добре охранени. След това месото им е меко и вкусно. Ето защо любителите на риба препоръчват да се насладите на тази плоска риба в началото на юни.

Пригответе си я!


Писята може да бъде приготвена по различни начини, включително пържена, панирана и приготвена във фурна – крехкото месо е много вкусно. Рибата си подхожда много с масло, магданоз, градински чай, лимон, гъби, боровинки и картофи.

Някои от тези съставки се появяват и в най-известното ястие: plaice à la meunière. За него филетата се овалват в леко осолено брашно, след което се пържат в тиган с гореща мазнина.  Брашното придава лека хрупкавина на кожата. Филетата се сервират заедно с маслото и се поднасят с лимонов сок и магданоз. Картофи също подхождат на това ястие.