Несъмнено кашуто е една от любимите ядки както на малки, така и на големи. Дали печено или сурово, кашуто заслужава внимание и точно затова днес му обръщаме специално внимание. Защо е добра идея да включим тази ядка в списъка си за пазаруване – да видим!

От Бразилия до тук

Вкусната ядка произхожда от дървото кашу, което е вечнозелено и достига 10-12 метра височина и краси районите около река Амазонка. Плодът му носи странното име кашу-ябълка, а формата му е истински причудлива. Плодът е сладък и може да се консимура директно. Месестата част е сочна и ароматна. Повърхността му е крехка, което го прави труден за транспортиране. Това е и причината до нас да достига само ядката, намираща се в горната част на плода, обвита в дебела и двуслойна черупка.

Любопитно е, че при кашу-ябълката първо се формира ядката, а от дръжката ѝ израства плодът. Специфичното му име произхожда от южноамериканските индианци, които са го наричали „акажу“ или в превод „жълт плод“.

Удоволствие за ценители

Не е тайна, че кашуто е една от най-скъпите ядки на пазара. Освен транспортирането, обработката на ядката е повече от трудоемка. Кашуто се намира в добре защитената двойна черупка и се изпича в самата нея, след което в резултат на човешки труд се освобождава. Тук процесът по извличане на ядката, която познаваме не спира. Кашуто остава обвито в ципа, която също се премахва ръчно. Вземайки предвид процесът по получаване на крайния продукт и дългия път, който изминава кашуто, можем да си обясним защо цената на пазара е такава.

Факт е – вкусът определено си заслужава, а и има още нещо специално..

Полезни свойства на кашуто

Освен безумно вкусно, кашуто крие и много ползи, а единствено формата му го издава – полезно е за бъбреците. В състава си крие сериозно количество фосфор, желязо и магнезий. А ниският гликемичен индикс го прави изключително подходящо за диабетици и за хора следващи стриктно хранителни режими.

Печено, сурово или…

Няма как да отречем, че най-вкусно е печеното кашу. Неустоимият му вкус го прави любим за всички, а количеството сякаш никога не е достатъчно. По-здравословният вариант е да консумираме кашуто сурово или да го включим в различни рецепти. За да отключим вдъхновението ви, споделяме една впечатляващо вкусна, специална и подходяща за предстоящите празници рецепта, която се приготвя за не повече от 20 минутки:

КАШУ БОНБОНИ

Какво ни е необходимо? 

кашу – 200 г

фурми – 200 г

тахан – 1 с.л.

мед – 1 с.л.

кокосово масло – 1 ч.л.

ЗА ОВАЛВАНЕ

кокосови стърготини

какао

Всички съставки за домашните бонбони се сипват в блендер. След хубаво разбъркване се оформят малки топчици. Овалват се в какао, кокосови стърготини или друго по желание.

Добър апетит и празнично настроение!