Забравете за размразяването с технологията на Либхер - NoFrost

Омръзна ли ви да размразявате фризера и да разчиствате лед? С технологията на Либхер наречена NoFrost тази досадна и скучна работа ще остане само в учебниците по история. Прочетете статията до край, за да разберете как работи NoFrost и какви ползи предлагат уредите Либхер оборудвани с тази функционалност…

Спомняте ли си, когато майките ни прекарваха часове, само за да размразят домашния фризер? Спомняте ли си каква досада беше това всеки следващ път?

Изпразване на фризера, събиране на замразената храна в различни съдове, събрани от различни краища на къщата, последвани от няколко кърпи, за да не потече по пода, леген и сешоар, които пък често бяха най-използваните инструменти при размразяването на старите ни охлаждащи приятели.

Накрая се случва и неизбежното – замразените храни вече не са толкова качествени – станали са жертва на целия този замразяващо-размразяващ процес, а супермаркетът на ъгъла както винаги си остава единствения победител.

NoFrost технологията на Либхер обаче е друга история – по-нова, по-модерна, по-удобна. При нея, освен че няма нужда от размразяване, уредите, в които е вградена, осигуряват професионална, надеждна и дълготрайна свежест.

Как обаче работи NoFrost?

Накратко казано продуктите се замразяват с охладен циркулационен въздух, а влагата се отвежда навън. По този начин фризерното пространство не се заледява и хранителните продукти вече не се заскрежават.

Нека обаче поясним: обикновено водната пара кондензира в най-студените точки. Този ефект може да бъде забелязан например около и в прозорците на дома ви, където се образува конденз, тъй като те са с най-студената повърхност през зимата. По същия начин, влагата във фризера кондензира в най-студените точки на изпарителя – система от тръби с хладилен агент, преминаваща през уреда.

Ако сте любопитни как точно работи охлаждащият кръг в хладилника, кликнете тук.

При по-старите фризери тръбите на изпарителя преминават през алуминиеви панели, които често играят ролята и на рафтове в самото фризерно отделение, което естествено е мястото, където се образува най-много лед.

При NoFrost технологията тръбите на изпарителя са компактно разположени в запечатан модул в горната част на уреда, а вентилаторът в него разпространява охладения въздух навсякъде.

Въпреки това, компактният изпарител може да образува лед, но и за това е помислено. Благодарение на сензор се регулира нивото на лед като се предизвиква цикъл на размразяване, когато е необходимо: вентилаторът се изключва и електрически нагревател започва процес на размразяване чрез затопляне на изпарителните тръби. Водата от разтопения лед се събира в тавичка и се извежда от камерата за размразяване, след което топлината от компресора я изпарява.

За потребителя всичко това означава само едно: фризерната част, както и съхранената в нея храна остават чисти от лед завинаги и вече не е необходимо фризерът да се размразява!

Още едно сериозно предимство на уредите Либхер оборудвани с NoFrost!

При нужда, в хладилниците с NoFrost може да се обособи голямо пространство за обемни продукти. Тази функция се нарича VarioSpace и благодарение на нея може да поберете многопластова торта за рожден ден например.

VarioSpace

Остава да изясним само още един въпрос – дали с функцията NoFrost уредът изразходва повече енергия заради използвания вентилатор?

От една страна отговорът е да, изразходва енергия, тъй като вентилаторът се нуждае от такава, за да работи. От друга страна обаче традиционните уреди консумират повече енергия, когато камерата замръзне и компресорът се натовари. При уредите с NoFrost липсва подобно заледяване, което допълнително предизвиква по-голямата консумация..

А наистина гениалното решение при уредите с NoFrost e работата на нагревателя за размразяване на изпарителя, където инженерите на Либхер са измислили начин за използване на горещ газ за размразяването, без да се изисква почти никаква допълнителна енергия за нагряването на тръбите на изпарителя.

В допълнение към това, цикълът на размразяване се скъсява с около 10 минути. От друга страна, ако използвате електрическа печка с вентилатор или сешоар, за да размразите хладилника си, който не разполага с такава система – ще изразходите повече електричество, а цикълът на размразяване ще бъде доста по-дълъг…..а бъркотията в кухнята голяма.

NoFrost + Vario енергоспестяващ плот

NoFrost + Vario енергоспестяващ плот

Ако за съхранението на продуктите не е необходимо цялото вътрешно пространство, неизползваните чекмеджета при фризерите с NoFrost и хладилник с BioFresh (само при GN/GNP модели) могат да бъдат изключени чрез доставяния като допълнителен аксесоар Vario-енергоспестяващ плот.

По този начин чрез редуциране на охлаждащата площ, консумацията на електроенергия може да се намали още веднъж с до 50 %.

Бележка: Отгоре винаги трябва да се използват минимум 3 чекмеджета. Едва след третото чекмедже е възможно използването на изолационен плот.

Уредите на Либхер с вградена NoFrost система могат да бъдат идентифицирани лесно – в наименованието им присъства главната буква „N“. Например: GNP 3056 Premium NoFrost. Обърнете внимание на това ако обмисляте закупуването на уред Либхер с тази функция.

Имате ли въпроси свързани с NoFrost? Пишете ни! Използвайте полето за коментари тук отдолу или се присъединете в дискусията заедно с нас във Facebook.