Liebherr_coolingcircle_slider1

Очевидно е, че хладилниците охлаждат продукти и хранителни стоки. Те обаче правят това по начин, който вероятно не сте очаквали. Студът не се приготвя отвън, за да се вкара вътре в хладилника. По-скоро топлината от храната е тази, която излиза навън в околната среда.

Признавам, че когато за пръв път чух „хладилен цикъл“ първата ми реакция беше: „Хладилен цикъл? Това е доста далеч от мен!“ Но всъщност процесът, от който зависи охлаждането е всичко друго, но не и сложен. Затова и днес ще ви разкажа за някои любопитни детайли свързани с въпроса – „Как работи хладилникът?“

В модерните компресорни хладилници, охладителната система работи по следния начин:

  1. Хладилният агент се компресира от компресора като се нагрява по време на този процес
  2. В кондензатора (голямата черна решетка на гърба на уреда), газът се кондензира и топлината от там се разсейва в околната среда
  3. Хладилен агент под високо налягане преминава през клапан или капилярни тръбички, за да се намали налягането и да се регулира потока в изпарителя
  4. В изпарителя, хладилният агент, вече с по-ниско налягане, поглъща топлината от вътрешността на уреда, след което преминава към компресора.

Ако погледнем по-отблизо, ще видим и допълнителните компоненти, които участват в процеса. Показани са в диаграмата отдолу:

Liebherr_coolingcircle_slider

Диаграма на охлаждащия процес в хладилника

Принципът на охлаждане лесно може да се види в действие и около нас. Все някога сте били на почивка и сте плували в басейн или в море, нали? Когато излезете от водата и легнете на шезлонга започвате да треперите, въпреки, че температурата навън е над 30°C! Това е така, защото когато водата започне да се изпарява от кожата, тя извлича топлината от тялото ви, а това води до усещането за студ. Абсолютно същия принцип е използван и при хладилниците, за да успяват да изстудяват любимите ви храни и напитки.

Ето още един пример: докато четете статията, опитайте следното: оближете гърба на ръката си, а след това духнете с уста върху нея. Ще забележите, или по-скоро ще почувствате студа, което показва, че охлаждането се случва в резултат на изпарението. Процесът във вашия хладилник не е по-различен: студът в уреда не е влязъл отвън – това е топлината, която е извлечена от продуктите съхранявани вътре в хладилника и разпръсната към външната околна среда. Всичко това обяснява защо на гърба му е винаги топло.

Много хора си представят, че хладилният агент представлява голямо количество течност, която циркулира около уреда. Това всъщност далеч не е така! В действителност, охлаждащата течност е газ, от който има само между 20-65 грама охлаждаща течност в охладителната система, в зависимост от модела.

Вижте това видео, което показва как работи хладилника:

Имате ли въпроси свързани с процеса на охлаждане? Пишете ни! Използвайте полето за коментари тук отдолу или се включете с нас в дискусията във Facebook.