Ето защо трябва да осолите пилешкото, преди да го поставите във фризера!

Осоляването на пилето преди готвене не само добавя вкус към месото, но и променя структурата на протеина по начин, който позволява да се запази повече влага в и без това сухото месо. И тъй като много от нашите читатели купуват месо в насипно състояние и го замразяват за по-късна употреба, ние се запитахме: има ли някаква полза от осоляването на пилешкото, преди замразяване?

Ако обикновено приготвяте порция за двама, разделяте пилето на по-малки парчета, за да съхраните неизползваната му част за следващото ястие. Но преди да я пъхнете във фризера, може да приложите един трик, който не само ще ви спести време, но и ще го направи много по-сочно и апетитно:

Осолете пилето, преди да го поставите във фризера

Да разгледаме малко по-подробно ползите и практиката, присъщи на този полезен съвет. Спомнете си за всяка рецепта, която някога сте използвали, включваща някакъв вид птици – пиле от магазина, домашна кокошка, пуйка, диви птици и т.н. Освен ако рецептата не е включвала някаква по-специална марината, първата стъпка (и правило) вероятно е била да го осолите добре.

Съвременната кухня е толкова пренаситена с пилешко, че сме добили представа за най-различните му вкусове – добре знаем, че безсолните пилешки гърди са сухи и безвкусни. Затова правилното осоляване е стъпка, която не можем да пропуснем. Но осоляването, преди замразяване на пилето (ако го купувате в насипно състояние или го разфасовате предварително) е онзи трик, който не само ще ви спести малко време при приготвянето на рецептите, но и ще добави към месото така желаната сочност. Да, спестеното време не е особено много, но от опит знаем, че предварителната подготовка прави приготвянето на храната много по-лесно и по-малко стресиращо.

Защо солта прави месото много по-сочно

chicken2

Осоляването на месо от различни видове птици, преди да го пъхнем във фризера, спомага за задържането на влагата – това е основната му цел. Докато необработеното пиле ще остане сухо на вкус, особено ако ястието съдържа само бялото месо, осоленото ще бъде много по-свежо.

Популярният кулинарен сайт Cook’s Illustrated провежда експеримент, при който се тества количеството влага, което се губи  при пилешки гърди, осолени преди и след размразяване, както и необработени с нищо. Резултатът показва, че пилето, което е осолено преди замразяване губи само 11% влажност, докато това, осолено след размразяване губи 16%. Месото, което не е третирано със сол нито преди, нито след замразяване, губи цели 22% влага.

Тези резултати показват, че осоляване на пилето, преди замразяване е най-добрият метод за предотвратяване на загуба на влага. Освен това, предварително осоленото месо ще отдели много по-малко вода в плика, в който сте го поставили, докато е във фризера, а това означава и по-малко лед в охладителния уред

(Ако искате да се отървете от леда във фризера завинаги, четете тук).

Обобщение

Осоляването на птиче месо, преди замразяване, особено когато е купено в насипно състояние (голям плик с бутчета, крилца или тарелки с пилешки гърди), е по-удобно за приготвяне, пести време, а крайният резултат е много по-сочно и апетитно месо!

Имате ли мнение по темата? Пишете ни! Използвайте полето за коментари тук отдолу или се присъединете към нас в дискусията във Faceboook.