Това, че не всяко вино е подходящо за отлежаване вече известно не само на експертите, но и на любителите на вино. Но каква е разликата в отлежаването при белите и червени вина? Това също е интересен въпрос и именно него ще коментираме в следващите редове.


Когато говорим за съхранение на вино винаги трябва да сте наясно, че има три групи вина подходящи за това. От едната страна са т.нар. консуматолски вина за ежедневно удоволствие – вината, които обикновено купуваме от големите хранителни вериги. Вкусът и качеството на тези вина са най-добри по време на бутилирането им и не трябва да се съхраняват прекалено дълго. В противен случай ще загубят качеството си сравнително бързо.

Следващата група вина е тази на добре приготвените стандартни вина, които могат да задържат качеството си по време на съхранението си за определен период, с тази разлика, че няма да подобрят качеството си, независимо колко дълго отлежават.

Третата група е на висококачествените вина, които не само поддържат своето качество по време на съхранение, но го подобряват и усъвършенстват докато отлежават. Като част от премиум сегмента при напитките тази група логично е и най-малката.

Не всяко вино е подходящо за дългосрочно съхранение/отлежаване


Интересно е да се знае, че начинът на приготвянето на виното зависи основно от неговия цвят. Голямата разлика при производството на бяло и червено вино е, че в първия случай ферментира само изцедения гроздов сок (качеството зависи най-вече от киселините и захарите), докато във втория освен сока се използват и самите гроздове (тук качеството зависи и от таниновата киселина). Така те получават не само по-наситения тъмен цвят, заради ципата на гроздето, но и трапчив и леко горчив вкус на виното заради по-високото съдържание на танини.

Ето защо червените вина с високо съдържание на танинова киселина, т.е. онези, които са по-буйни в своята младост, по-често са подходящи кандидати за дълго отлежаване. Така с течение на времето „буйната им младост“ се превръща в уравновесен, помъдрял и много по-приятен вкус. Не трябва да се пренебрегва и факта, че има червени вина с ниско съдържание на танинова киселина и доста по-сдържана структура. Добър пример за това са младите, плодови и много достъпни вина, които се бутилират малко след прибирането на реколтата (добре познатото Божоле). Въпреки червения си цвят (или розов), тези вина обикновено не са подходящи за дългосрочно съхранение. На тях трябва да се наслаждаваме докато са още млади и чаровни, а плодовитостта им прясна.

Хареса ли ви статията? Абонирайте се за нашия бюлетин от тук, за да получавате свежите новини от Либхер директно в пощата си. Ако имате въпроси, пишете ни! Използвайте полето за коментари или се присъединете към нас и дискусията във Facebook.