Време е за новото Божоле

В предпоследната седмица на Ноември производителите на вино пускат на пазара повече от 30 милиона бутилки Божоле Нуво, които чакат да бъдат отворени.

По това време на годината барове, бистра и ресторанти поставят табелите пред заведенията си с надписа „Време е за новото Beaujolais Nouveau“. Сега е моментът да се отпразнува пристигането на новата реколта от първото червено вино за сезона. Специфичното за тази традиция, която е на над 50 години, е че Божоле-то се прави от сорта Гаме ноар, вид грозде, който не е особено подходящ за създаване на отлежали вина, за разлика от повечето други сортове!

gamayНо как винарите успяват да произведат годно за пиене вино и да го бутилират за такова кратко време, след прибирането на реколтата? Отговорът се крие в специалния процес на ферментация, наречен въглеродна мацерация, метод създаден във Франция през 30-те години на миналия век.

Прясно събраното и несмачкано грозде и дрожди се поставят в големи запечатани контейнери, напълнени с въглероден диоксид (в контейнерите няма въздух, тъй като благодарение на него се развиват определени микроорганизми). Заради собственото си тегло, гроздето бавно се раздробява и пада на дъното на контейнера и започва да ферментира, отделящо повече CO2. Целият този въглероден диоксид причинява вътреклетъчна ферментация на несмачканите гроздови зърна. Това значително ускорява създаването на вино с интензивен плодов вкус.

Виното божоле има характерен цвят рубин, клонящ към розово, тялото на виното е леко и с приятна киселинност. Божолето излиза много скоро –  само 8-9 седмици след прибирането на реколтата. Характерно за това младо вино е, че съдържа по-малко танини, за разлика от другите вина, а сулфитите (серни съединения) са повече.

Недостатъкът е, че по този начин не може да се създаде дълбок и комплексен вкус, но в случая никой не очаква това. Поради обилната си плодовитост, трябва да изстудите този вид вино и да го сервирате при температура от около 13°C. Това ще освободи пълния потенциал на божолето (повече за правилното темпериране на виното).

Опитайте това младо вино, преди да е започнала зимата. До пролетта то вече ще е доста по-скучно и остаряло.