Добрата подредба на продуктите в хладилника е нужна не само заради удобството, но преди всичко, защото гарантира оптимални условия на съхранение на хранителните продукти. Това означава, че храната ще запази своята свежест, полезни хранителни и вкусови качества за по-продължителен период от време. За целта сме ви приготвили 7 идеи за поддържане на добрия ред в хладилника.

#1. Съхранявайте плодовете, зеленчуците, месото и рибата в специалната зона за свежест


Много хладилници разполагат със специална секция, в която се поддържат оптималните климатични условия за съхранение и запазване на свежестта, вкуса и полезните свойства на определени хранителни продукти. В хладилниците Либхер тази секция се нарича BioFresh и се състои от две отделни чекмеджета. Единото поддържа ниска влажност на въздуха и е предназначено за риба, месо и млечни продукти, а другото е с висока влажност и в него се съхраняват плодове и зеленчуци.

BioFresh секцията не само разделя прегледно и спретнато хранителните продукти, но също така запазва свежестта им за много по-дълго време. Обърнете внимание, че продуктите в зоната за свежест BioFresh трябва да се съхраняват без опаковка.

#2. Поставете напитките на страничния рафт за бутилки


Ако хладилникът ви разполага със страничен рафт с регулиращ ограничител, съвсем спокойно можете да поставите там любимите си напитки.

Така освобождавате вътрешното пространство на хладилника за други продукти, а ограничителят гарантира, че бутилките няма да паднат при рязко затваряне на вратата.


Препоръчваме ви да изпробвате още едно практично решение – метален рафт за бутилки.

#3. Поставете горските плодове в специалната табла за замразяване


Таблата за замразяване е много практичен аксесоар, ако в хладилника си съхранявате голямо количество дребни растителни продукти като плодове (и особено дребните горски плодове), зеленчуци, гъби и билки. Голямо преимущество на таблата за замразяване е, че веднъж замразени в нея продуктите не залепват един за друг, а съхраняват първоначалната си форма, което улеснява по-нататъшно им разпределение на порции. В таблата за замразяване можете да поставите и акумулатор за студ, практичен аксесоар, който да запази необходимата ниска температура във фризерното отделение при евентуално прекъсване на електрическото захранване.

#4. Разместете рафтовете за съхранение на големи продукти


Рафтове GlassLine на Либхер ви дават възможността да съхранявате по-високи и обемисти съдове. Рафтовете могат не само да се разместват на различна височина в зависимост от индивидуалните ви нужди, но също така могат да се разделят на половина. Рафтът се разделя на две части, които се подпъхват една под друга.

#5. Поставете всички дребни продукти на едно място


Най-лесният начин да подредите всички дребни предмети на едно място е да ги съберете в кутия с капак. Така те няма да са разпръснати хаотично из вътрешното пространство на хладилника.

Още по-добра опция в този случай е да оборудвате хладилника си със специално хладилно чекмедже. Като например VarioSafe при хладилниците от Premium серията на Либхер. Аксесоарът е  предназначено за съхранение на малки опаковки, тубички и бурканчета. Има възможност в чекмеджето да се поставят и по-високи продукти, благодарение на конструкцията на страничните светодиодни колони, които осигуряват втора височина за пъхване на чекмеджето.

#6. Изберете правилната опаковка преди замразяване


Малко хора се замислят, че при ниски температури неправилно опакованите храни се свиват бързо. За да избегнете това е добре да използвате запечатан контейнер, който да поддържа първоначалното ниво на влажност на продуктите и да ги предпазва от изсъхване, окисление и проникване на микроорганизми.

Обикновените контейнери, кутии и фолио не са подходящи опаковки за замразени продукти. За целта ви препоръчваме да използвате специални мини хладилни чанти. Върху тях има място за надписване, където да отбележите името на продукта и датата, на която сте го замразили.

#7. Използвайте системата за съхранение на големи продукти


В много хладилници е предвидена опция за преструктуриране на  вътрешното пространство. Например, системата на VarioSpace на Либхер, която ви позволява да регулирате използваемия обем в хладилника, като извадите подвижните и намиращите се зад тях междинни плотове. Така можете да поставите в уреда обемни продукти, като например голяма торта или огромна тенджера.

Надяваме се, че тези съвети ще бъдат полезни за вас при подредбата на хладилника ви и благодарение на тях вашите хранителни продукти винаги ще се съхраняват при оптимални условия, които да ги запазят пресни за дълъг период от време.