Душата не иска нито чай, нито кафе.

Душата иска разговор.

Кафето е само повод.

 

Пиенето на кафе е с дълбоки корени и история датиращи от XVII век, когато Европа е запозната за първи път с него. Тонизиращата напитка набира популярност сред почти всички социални класи, националности и особено сред интелектуалците – писатели, композитори, музиканти, артисти и други. Благодарение на „събуждащия“ ефект, бързият темп на разпространение и разнообразието от култури на стария континент, „пиенето на кафе“ става изключително разнообразно. От класическото Еспресо през Кафе Лате до Фредо Капучино и много други, които ще представим в следващите няколко реда.

Как да си направя кафето?

След като сме научили какво представлява кафето, от къде идва и как да го „складираме“ правилно от статията „Кафе – историята на едно събуждане“, е време разберем кои са най-популярните напитки. На първо място, напитките се определят и различават по начина на тяхното приготвяне. Всички варианти на кафето се основават на извличането на аромата и вкуса с използването на вода. Разтворимите ароматни субстанции са филтрирани с помощта на филтър (такъв може да е хартиен, тип Френска преса или друг), а остатъкът е неизползваемо кафе, което няма вкус и аромат.

Кафена наслада.

Както споменахме в по-горните редове, еспресото е „кралят на кафето“ не само защото е най-широко разпространено, но също така стои в основата на много други напитки. Идеалното еспресо би трябвало да съчетава в себе си баланс между горчивина, киселина и свежест, а за целта се използват по-тъмно изпечени кафени зърна. Препоръчително е да се пие топло и бързо, защото бързо губи аромат и вкус.

Следващата популярна напитка е за почитателите на „по-дългото“ пиене на кафе. Тази напитка съчетава в себе си баланса между сладостта на млякото и горчивината на кафените зърна и е наричана капучино. В основата му стои еспресо, което е допълнено от двойно повече мляко под формата на плътна и еднородна пяна. Напитката се сервира и консумира топла, а канелата или какаото са предпочитани допълнения.

Още една напитка с основа еспресо е американо. Приготвя се по следния начин – към класическото еспресо се добавят двойно или тройно повече гореща вода. По този начин се получава по-разредена и с по-ниско съдържание на кофеин гореща напитка. Тя съчетава в себе си не толкова силно изразен вкус на горчивина и кафе, но запазва част от „тонизиращите“ качества.

Друга напитка, която използва еспресото за основа е латето. В превод от италиански. кафе лате означава кафе с мляко и ,разбира се, това са основните съставки на напитката. По външен вид си прилича с капучино, но основната разлика е в количеството и начина на приготовление. В латето се използват три части мляко, които са излети върху една доза еспресо. В напитката преобладава сладостта на млякото, но осезаемите нотки на кафето допринасят за специфичния ѝ вкус.

Популярна „събуждаща“ напитка е също така турското кафе или известно също така като източно кафе. Обикновено се приготвя в джезве или медено канче, а самата напитка е комбинация от мляно кафе, вода и захар. Специфичното при него е методът на приготвяне, а именно, че кафето трябва да кипне два пъти. Традиционното турско кафе се приготвя върху нагорещен пясък и се сервира със студена вода, която допълнително изостря вкусовите му характеристики.

Студено кафе?

Фрапето е за почитателите на студени напитки, които да ни разхладят и „събудят“ през горещите месеци. Основата му е класическо еспресо към което се добавят няколко кубчета лед и след това се разбива в бледнер или миксер до появата на пяна. В този вид кафена напитка е популярно да се добавят и други съставки като мляко, шоколад, захар, различни видове сиропи и други.

Фредото е следващата студена напитка, която се приготвя от микса между кафе, мляко и сметана. Основата ѝ е класическо късо еспресо в което се добавят мляко и сироп. Напитката се оставя да „изстине“ като е възможно за по-добър ефект да се остави в хладилник за кратко. След това се добавят няколко кубчета лед и се консумира студена.

Естествено, това не са всички видове кафени напитки, а само много малка част.

Без значение дали обичате кафето си горещо или ледено студено то ще продължава да е част от ежедневието на хората от цял свят.