PantherMedia A13064626

Както се казва в популярната фраза, „Всички пътища водят към Рим“, така и когато става въпрос за съхраняване на храната и удължаването на срока и на годност, съществува изобилие от възможности, основна, от които е използването на хладилник.

Уважаеми читатели, замисляли ли сте се някога защо съхраняваме храната си в хладилник? Това, разбира се, не e въпрос от ракетната наука…, защото всички знаем, че охлаждайки храната, можем да я съхраним за много по-дълго време. Но защо това е така? Какви други възможности имаме на разположение, за да консервираме това, с което се храним? Едно нещо е сигурно и никой не може да го оспори: хората са се вълнували от това още преди хиляди години.

Основните варианти за запазване на храната са:

  • Готвене
  • Мариноване
  • Сушене
  • Пакетиране
  • Втвърдяване
  • Добавяне на захар
  • Охлаждане и замразяване

Микроорганизми като бактерии, дрожди и плесени са едно от основните неща, които  карат продуктите да гният и да се развалят. Качеството на храната се влошава и в резултат на различни биохимични процеси. Например, мазнините гранясват, а въглехидратите и протеините се разграждат, в резултат на което храната може да промени дори цвета си. Микроорганизмите обикновено достигат до продуктите, с които се храним и чрез външната среда и започват да се размножават върху повърхността на месото, сиренето, плодовете и т.н. В охладена среда метаболизмът на микробите се потиска, предотвратява или най-малкото забавя растежа им върху продуктите.

Повечето от тези организми се класифицират като „мезофили„, развиващи се при температури между 20°C и 40°C. В идеалния случай хладилниците трябва да поддържат температури от 5°C или по-ниски, тъй като при по-малко от 5°C бактерията на Салмонелата например не може да се развива.

Очевидно е, че хладилниците с електронен контрол на управление са по-добър вариант от тези, които са оборудвани с термостат, тъй като първите дават възможност за много по-фина настройка на вътрешната температура. Храни като плодове, зеленчуци, риба и месо могат да бъдат оптимално съхранявани в уреди на Либхер с отделение BioFresh, тъй като охлаждането в тази зона е проектирано така, че да осигурява условия,  при които храната остава свежа за по-дълго време.

Храната остава свежа за по-дълго, ако:

  • се съхранява, докато е прясна
  • е охладена веднага след пазаруване
  • се съхранява в съответната опаковка (стъклени или порцеланови контейнери, найлонови или хартиени торби, плътно завити в хранителен стреч или алуминиево фолио, хартиени или перфорирани торби)

Вижте видеото ни, за да разберете как работи охлаждащия кръг в хладилника:

Имате ли  някакви въпроси или коментари по темата в този пост? Пишете ни! Използвайте полето за коментари отдолу или се присъединете към нас в дискусията във Facebook.