Типичен за европейската култура, в частност във Великобритания, Ирландия, Франция и Германия, сайдерът става все по-популярен и у нас. Затова и в тази статия ще обясним различията между видовете сайдери по света.

сайдер

Всички ябълкови вина произлизат от един и същ продукт: прясно изцеден ябълков сок.

Това не е този ябълков сок, който сервирате със закуската на децата си. Дори не може да се сравни с вкуса на този сок. За ябълковите вина са преобладаващи ябълкови сокове със силна захарна наситеност.  Често те имат отличително таниново и киселинно съдържание.

Повечето от тях не са пригодени за чиста консумация.

За разлика от добре познатите и модерни Golden Delicious и Granny Smith, тези са предимно отлежали варианти, чиито плодове са гледани в овощни градини.

Различни видове алкохолна ферментация


Голямата разлика между британските, ирландските, френските и немски видове сайдери (като споменем Hessian, Äppelwoi, Viez, както и по-изисканите – Mosselle, Saarland и Most), се дължи на технологията за алкохолна ферментация.  В Германия, естествената въглеродна киселина е възможно да бъде пропусната, което означава че полученото вино е негазирано.  В останалите страни, въглеродната киселина се прибавя към виното до получаване на газирана напитка. При масовото производство на по-ниско качество сайдери, въглеродната киселина се добавя от специални контейнери за газ. Висококачествените френски сайдери от друга страна, се произвеждат често чрез ферментация в бутилката, подобно на пенливите вина.

Различието в ябълките определя вкуса


ябълков сайдер

В допълнение към съдържанието на захар и вида и продължителността на ферментацията, видът на ябълките също оказва огромно влияние върху вкуса. Френският сайдер например, има лек и плодов вкус, английският от своя страна е със силен и тръпчив вкус.

Алкохолното съдържание може да се различава – от нискоалкохолен сайдер – 2% до 5%, до високоалкохолни сайдери – около 12%. Вместо ябълки, в някои случаи се използват круши.

Такива са английското Perry и френското Poiré.

Различните сайдери в Европа


Интересен е фактът, че ябълковите вина се поднасят в различни чаши в зависимост от мястото, в което се произвеждат. Например – Hesse се сервира в порцеланова чаша за вода, а във Франция се използват предимно по-малки раздути чаши, а във Великобритания – специални чаши за сайдер. За по-скъпите френски сайдери, особено тези, които са ферментирали в бутилка, се допуска да се поднасят в чаши за бяло вино. Във Великобритания и Ирландия, сайдерът се пие от чаши подобни на тези за бира.  В Ирландия, питието е често сервирано с кубчета лед, най-вече през лятото. В някои европейски барове, ако поръчате ирландски сайдер, ще ви попитат дали искате лед.