wine

Днес ще говорим за нещо, което често ни се случва: отваряме бутилка хубаво вино в приятна компания, но поради различни обстоятелства (някои, за които не бива да се говори публично) не я консумираме цялата. Разбира се, не бихме искали да похабяваме доброто вино, а напротив. Желанието ни е отново да го опитаме по-късно. Но колко време ще запази своите качества, след като вече е отворено? Точно на този въпрос ще се опитаме да дадем отговор в следващите редове.

Виното е един от най-издръжливите продукти, които могат да се консумират. Добре запечатани и защитени, някои фини висококачествени вина могат да бъдат съхранявани с години, дори десетилетия, като някои от тях с възрастта стават още по-добри. Въпреки това, след като една бутилка е отворена, виното неизбежно бива изложено на влиянието на кислорода – неговия най-голям враг. Така започва и постепенен процес на окисляване, който никак не е приятелски настроен към вкуса и качествата на виното.

След определен период от време последиците от това окисляване стават сериозни. Съставът на плодовете започва да се променя, свежестта и приятният аромат започват да изчезват, сложността на вкуса му, който до скоро е оставял приятна следа на небцето избледнява, а балансът в аромата започва да се губи благодарение на започналата да се образува мътилка.

Танините защитават виното от въздуха

Да се направи обобщение за скоростта на окислителния процес при виното е трудно. Няма как да се даде генерална дефиниция за това колко дълго може да запази качеството на всяка една бутилка, след като се отвори. Всичко зависи от вида на виното. Като цяло обаче има някои общи характеристики, които могат да ни дадат добра насока. Вината с по-твърда структура, като например тези с по-плътен вкус и по-високо съдържание на алкохол или киселинност, и тези, които са по-сладки – могат да устоят на окисляване по-дълго време от леките, деликатни вина с ниска киселинност.

При червените вина, таниновата киселина (известна още като танин) играе важна роля за издръжливостта. Този естествен компонент, щедро присъстващ в тях, е отговорен за леко сухото усещане, когато напитката попадне на небцето ни и придава плътна, червена основа и структура на виното. Освен това, танините са и мощни антиоксиданти, които за определен период от време защитават виното от вредното влияние на кислорода.

Колко дълго може да издържи виното в отворена бутилка?

Колко дълго може да издържи виното годно за консумация в една вече отворена бутилка все още е силно субективен въпрос, на който всеки трябва да си отговори за себе си в зависимост от ситуацията и вида вино, който консумира.

Дори и виното да е загубило част от плодовитостта си и вече не е със същото качество и вкус, каквито са били, когато бутилката е била току-що отворена, то все още може да бъде добро за консумиране. Но след като започне да показва ясни признаци на окисляване – потъмняване на цвета, влошен външен вид, то вече не е в състояние да достави удоволствие на небцето.

Бутилка вино може да се съхранява в хладилника, след като се отвори

За да забавите естественото окисляване на виното, и да запазите колкото се може по-дълго неговите вкус и качество, в една вече отворена бутилка, най-добре е да го държите на студено, а бутилката да е херметически затворена. Да, най-доброто място за съхранение на отворена бутилка вино е в хладилника, тъй като ниските температури значително ще забавят скоростта на окисление.

Ако изберете този начин на съхранение, виното в отворената бутилка ще се запази в много добро състояние до 2-3 дни, като увреждането по отношение на вкуса и удоволствието ще е почти незабележимо. Особено добре структурираните вина могат да запазят качествата си в хладилника и до една седмица.

Но дори след няколко дни, когато виното е на етап, в който вече не е толкова вкусно, това не означава, че все още не може да го използвате. В този случай то няма да е особено приятно за консумация, но не е вредно и спокойно може да го използвате при готвене.

Хареса ли ви статията? Абонирайте се за нашия бюлетин от тук, за да получавате свежите новини от Либхер директно в пощата си. Ако имате въпроси, пишете ни! Използвайте полето за коментари или се присъединете към нас и дискусията във Facebook.