Не са много хората на тази планета, които нямат шоколадов тайник в дома си, място, в което съхраняват любимите си шоколадовите деликатеси – далеч от любопитни погледи, жадни за изкушения. Всеки знае, че шоколадът се получава след преработката на какао. То се добива от плодовете на дърво наречено Theobroma cacao, което вирее в Южна Америка.

В превод думата Theobroma означава „храна на боговете“. Не знам какво си хапват боговете, но определено не познавам някой, който да не обича шоколад. Ако случайно във вашето обкръжение има такъв, споделете му този материал – той ще му промени мнението. Вижте защо:

#1. Шоколадът е натурално обезболяващо


Всеки път, когато парченце шоколад попада в нашия стомах, съдържащото се в него какао предизвиква изригване на еликсира на щастието в нашия мозък. Това е така, защото се изработва допълнително количество ендорфин и се активират центровете на удоволствието в мозъка, което дори може да доведе до понижаването на реални болезнени усещания.

#2. Разтапянето на парченце шоколад в устата носи по-приятни усещания, отколкото целувката


През 2007 година изследователи от Университета в Съсекс изследвали честотата на сърдечните съкращения и мозъчни вълни при 20 двойки по време на целувка, а след това по време на хапване на шоколад. Във всичките случаи шоколада в устата предизвиквал по-интензивна реакция, отколкото чуждият език!

#3. Прави кожата да изглежда по-млада


Немски изследователи предположили, че флавоноидите в шоколада поглъщат ултравиолетовата светлина, което реално помага в защитата на кожата от стареене и увеличава притока на кръв. В крайна сметка това довежда до подмладяване и подобряване изгледа на кожата.

#4. Източник на енергия


Съдържанието на кофеин и теобромин в шоколада повишава нивото на нашата енергия. Колкото по-тъмен е шоколадът, толкова повече енергия получаваме. И за разлика от всички енергийни напитки, шоколадът не довежда до рязък спад на енергията след няколко часа.

#5. Употребата на шоколад била осъждана от католическата църква


Зад действието на шоколада се криела магия и съблазън, а любителите му се смятали за богохулници и еретици. Вероятно в това има нещо вярно, нали?

#6. Шоколадът може дори да се помирише


В изследване било доказано, че дори лек аромат на шоколад увеличава тета вълните в мозъка, които действат отпускащо. Сравнявайки действието на аромата на различни храни, учените стигнали до извода, че само флуидите на шоколада притежават изразен релаксиращ ефект.

#7. Прави ни по умни


Направено през 2006 година изследване показва, че употребата на продукти, имащи високо съдържание на какао, само след 5 седмици могат да увеличат притока на кръв към мозъка, подобрявайки работата му.

#8. Шоколадът не вреди, чак толкова на зъбите

През 2000 година японски учени установили, че шоколадът е по-малко вреден за зъбите ни, отколкото много други сладки продукти. Това се дължи на антибактериалните свойства на какаовите зърна, които компенсират относително високото ниво на захар.

#9. Маите използвали какаовите зърна като пари


Ценността на товарите по онова време се изразявала в количеството какаови зърна, които можели да получат за тях. Робът струвал 100 зърна, услугите на проститутка 10 зърна, а за пуйка искали 20 зърна. Съществували и измамници, които изготвяли фалшиви зърна от оцветена глина.

#10. Шоколадът може да се съхранява вечно


Парченце шоколад на адмирал Ричард Берд намерено около Южния полюс се е съхранило чудесно. Толкова добре, че независимо от изминалите 60 години, той е годен за консумация.

Шоколад: трябва ли да го държим в хладилника?

#11. Зрение на Супергерой


По данни от изследване, публикувано в списание Physiology & Behavior, голямо парче тъмен шоколад може да помогне да различим по-добре слабо контрастни обекти.

Има се предвид например, коли в лошо време или пешеходци с тъмни дрехи вечер.

#12. Борба с килограмите


Учените от университета в Копенхаген открили, че употребата на тъмен шоколад предизвиква чувство на ситост и помага за понижаването на потреблението на други сладки, солени и мазни храни. Благодарение на шоколада обаче е много по-лесно да се придържате към здравословното хранене и да свалите излишните килограми!

#13. Повишава либидото


Според италиански изследователи, жените, които редовно хапват шоколад имат по-активен сексуален живот. При тях е забелязано по-високо ниво на възбуда и удовлетворение от секса.

Страхотни новини, нали?

Разбира се, има някои важни детайли, който трябва да отчетем.

  • На първо място фактът, че не всеки шоколад е еднакво полезен. В тъмния шоколад се съдържат два пъти повече антиоксиданти, отколкото в млечния.
  • Второ, тъмният шоколад ни дава по-малко калории, в сравнение с млечния, който се отличава с повишено съдържание на наситени мазнини и калории просто, защото съдържа мляко.
  • И трето – ако искате действително да получавате полза от шоколада, то винаги избирайте тъмен шоколад, съдържащ не по-малко от 70% какао.

P.S. В офиса ни в Либхер упорито следваме всички препоръки за честата консумация на шоколад, редовно подрязвайки новото ни шоколадово дърво!