Шоколад: трябва ли да го държим в хладилника?

Може ли да съхранявате шоколад в хладилника, без никакъв проблем? Ако отговора е да , какво трябва да имате предвид, когато го правите? Прочетете статията до край, за да разберете всичко, което трябва да знаете за съхраняването на любимите ви шоколадови изделия по най-добрия начин.

Уважаеми почитатели на шоколада,

Днес бихме искали да ви разкажем за това как безопасно да съхранявате любимите си шоколадови удоволствия и най-нежни, топящи се в устата, изкушения. И ако сте истински фенове на шоколадовите лакомства, предлагащи се в безброй разновидности, определено си заслужава да научите за тях всяка нова тънкост, съвет и полезна грижа, която ще намерите в следващите редове.

Повечето от нас със сигурност са изпадали в следната ситуация: топъл летен ден, а шоколадът се припича на перваза, или се топи в колата. И когато решите да го хапнете вече е твърде късно за това – може само да го изпиете… Любимият ви десерт просто се е разтопил. И в отчаян опит да го съживите го поставяте в хладилника само, за да откриете, че повторно втвърден той вече не изглежда толкова приятно. Освен промяната на апетитната му форма, бели петна са покрили и повърхността му. И въз основа на този печален опит вероятно ще заключите, че охлаждането има не толкова благоприятен ефект върху шоколада.

Но дали съхранението на шоколад в хладилника има реален пагубен ефект върху вкуса и срока му на годност? Или може би не? Да видим…

Шоколадова наука: фактори, влияещи върху съхранението

Окисляване:

Когато шоколадът влезе в контакт с въздуха и светлината настъпва процес, известен като окисляване. Това означава, че мазнините и останалите вещества в шоколада започват да се изменят, а това води до промяна на вкуса и миризмата.

В какаото, което се добавя в шоколада, се съдържат натурални вещества, които забавят процеса на окисляване. Черният шоколад, който е с високо съдържание на какао, е по-добре защитен от въздействието на окислителните процеси, за разлика от млечния, който се поддава по-лесно на тях.

Белият шоколад, който не съдържа какаови субстанции, не разполага с тази защита и затова е особено чувствителен към излагане на въздух и светлина. С цел да се предотврати окисляването, трябва да съхранявате шоколада в херметически затворени опаковки, непропускащи светлина.

Дифузия (придвижване на веществата):

Веществата от обкръжаващата ни среда могат да преминат през опаковката на шоколада ако тя не е добра, а вода или алкохол могат да се придвижат извън него и да попаднат в околната среда. Именно поради това придвижване на вещества навън и навътре, съвременният шоколад най-често е увит в алуминиево фолио с външна, хартиена опаковка.

Узряването на Оствалд:

Малките кристали на какаово масло стават по-големи с течение на времето заради ефект известен като Узряването на Оствалд. Тези кристали могат да се появят на повърхността, където стават видими под формата на бели петна – в случая с шоколада, той побелява. Този процес се насърчава от температурните колебания и вероятно вече сте забелязали резултатите от това явление, ако сте оставили шоколад върху студения перваз на прозореца през нощта или сте се опитали да го спасите в хладилника. Когато отново се загрее през деня, шоколада започва да се “поти”, процес, при който какаовото масло излиза на повърхността, създавайки това бяло покритие. И все пак, бъдете сигурни, че това покритие няма нищо общо с плесените, не вреди нито на вкуса, нито на вас.

Хидроскопичност:

Шоколадът съдържа около 0.6% вода и без защитна опаковка бързо може да абсорбира влага, което отново да насърчи процеса описан по-горе, а именно да побелее или в най-лошия случай да плесеняса.

В тази връзка, опакованият добре шоколад е изключително обезопасен от влиянието на микроби, тъй като поради ниското си съдържание на вода, те трудно биха могли да се размножават върху него.

Предаване на мирис и вкус:

Мастноразтворимите химически вещества, които могат да бъдат открити в аромата на сиренето, рибните и местни продукти, се абсорбират доста бързо от шоколада, което лесно може да му “подари” неприятен вкус.

Белият шоколад е особено податлив на външни миризми, които бързо попива, затова трябва да се съхранява в херметически затворени опаковки, в които няма остатъчна миризма от други продукти.

Топлина:

Какаовото масло има различни кристални форми. Тип III и IV се елиминират по време на производството, за да остане само желаната кристална форма от тип V, която може да се намери в шоколада, който купуваме. Какаовите кристали от тип V имат точка на кипене от около 32 °C, което означава, че шоколадът буквално се топи в устата. При по-високи температури (например, когато оставите шоколад в колата през лятото) кристалната форма от тип IV се появява отново, а тя има по-висока температура на топене – 37 °C. Последствията от това са, че шоколадът вече не е толкова добър на вкус и не се топи толкова лесно в устата.

Какво означава всичко това за съхранението на шоколада?

съхранение на шоколад

Съхранение във фризер:

Тестове с шоколад, поставен във фризер при температура от -18 °C показват, че при тези градуси свойствата му се запазват добре. Ето защо, ако искате да запазите сезонни шоко лакомства, които похапвате само по време на коледните празници например, фризерът е най-добрия избор.

Съхранение в хладилник:

Ако шоколадът остане в опаковката си, може да се съхранява в хладилник при каквато и да е температура и влажност в продължение на месеци, без да има никакви проблеми по отношение на вкуса и миризмата. В случай, че опаковката бъде нарушена, шоколадът трябва да продължи да се съхранява в херметически затворени условия, както споменахме по-рано, за да не абсорбира чужди миризми. Сравнителни тестове между съхранение при стайна температура и съхранение в хладилник показват, че след 3 месеца (най-рано) при наблюдението на шоколадови трюфели и след 6 месеца (най-рано) при наблюдението на стандартен шоколад “пълен с мляко”, разликите в качеството били очевидни.

В случай, че разполагате с шоколадови бонбони с пълнеж като например крем, от гледна точка на развитието на микроби, съхранението в хладилник е най-препоръчително.

Заключение:

  • Шоколадът може да се съхранява във фризер в добро състояние в продължение на няколко години.
  • Съхранението на шоколад в хладилник е по-добрия вариант, отколкото при стайна температура (около 20°C).
  • Когато съхранявате опакован шоколад в хладилник не съществуват специални изисквания за температурата и влажността.

Въпреки това, препоръчваме да не съхранявате това божествено изкушение, съблазън и безкрайно удоволствие прекалено дълго, където и да е. Хапнете го колкото се може по-скоро след покупката. От най-прекрасните шоколадови деликатеси трябва да бъдат “взети проби”, веднага, при първа възможност.

В тази връзка, много от феновете на шоколада вероятно биха се съгласили с Оскар Уайлд, който казва:

Мога да устоя на всичко, освен на изкушението!

Ако ви хареса тази статия, защо не се абонирате за нашия имейл бюлетин? Може да го направите от този адрес. Ако имате въпроси по темата, пишете ни. Използвайте полето за коментари тук отдолу или се присъединете към нас в дискусията във Facebook.