Дали ще е маскарпоне, горгонзола или пекорино – трудно е да си представим живота без сирене във всичките му разновидности. Дори гръцкият поет Омир разказва за Одисей, пируващ с млечния продукт, а дупките в сиренето са подбуждали много философски размисли. Но как точно да съхраняваме сиренето най-правилно? Подбрали сме ви най-важната информация:.

Само по себе си сиренето е един вид метод за запазване на млякото.

Смята се, че през мезолита нашите предшественици са открили млечния продукт случайно и са го използвали, за да могат да запазват лесно развалящото се мляко за по-дълго. Всъщност някои сирена издържат по няколко месеца извън хладилник. Това обаче се отнася за цяла пита сирене, която е защитена от опасващата я коричка. Отделните парчета сирене и кашкавал, както и кремообразното сирене трябва да бъдат съхранявани в хладилник.

Правилното хладилно отделение за всеки тип сирене


Отделението BioFresh DrySafe предоставя идеалните условия за съхранение на сирене

Млечните продукти ще бъдат свежи доста дълго време ако се съхраняват в хладилно отделение като BioFresh DrySafe. С ниското си ниво на влажност и температура малко над 0 °C, тази специална зона създава идеалните условия за забавяне на процеса на зреене на сиренето и дава възможност да му се наслаждавате по-дълго време. Така полутвърди сирена като гауда или леердамер ще останат свежи за няколко седмици. Някои видове сирене като твърдото или кремообразното са подходящи също и за замразяване. На температура от -18°C, животът им на ледения рафт може да бъде удължен с няколко месеца. Впрочем, ако настържете фино твърдото сирене преди да го замразите, то става много лесно за употреба след това. Например, може просто да го поръсите върху пастата си или в тенджерата, ако е необходимо. Ако не искате да забавяте процеса на зреене на твърдите сирена като пармезан или различните сортове алпийски сирена, а предпочитате да ги консумирате бързо,  тогава трябва да ги съхранявате на най-горния рафт в хладилника.

Как да се справите с образуването на мухъл?

Ако забележите, че по парчето сирене се образува мухъл, няма нужда да го отстранявате веднага. Ако сиренето е твърдо, просто се уверете, че засегнатата област е изрязана добре.

Може да консумирате останалото без притеснения. Мекото и кремообразно сирене трябва да се изхвърлят, ако започнат да мухлясват.

За сравнение, благородната (ядлива) плесен, какъвто е случаят при камембер и рокфор, е това, което дава на сиренето неговия специфичен вкус.

В процеса на зреене сиренето се набожда с игли за да се насити с кислород, така че синята плесен да успее да се развие. Тя е деликатес и е подходяща за консумация.


Благородната плесен по някои сортове сирена се считат за деликатес

Разковничето е в опаковката


Сиренето никога не трябва да се поставя в хладилник или в DrySafe зоната, без да е опаковано, защото ще изсъхне. Различните видове опаковка са подходящи за различните типове сирене, които искате да съхраните. За твърди и полутвърди сирена като пармезан, едам или гауда, специалната хартия за сирена е идеалната за съхранението им. Тънката обвивка отвън предпазва от директен контакт с въздуха, а хартията позволява навлизането на кислород, необходим на сиренето да „диша“. В миналото този вид сирена се увивали в кърпа, напоена със солена вода. Кърпата се подменяла на всеки два-три дни, за да се поддържа влажна.

Полутвърдите сирена пък ще останат в добро състояние за особено дълго време, опаковани във восъчна хартия или в пластмасови кутии за многократна употреба. Все пак, трябва да се уверите, че не се образува конденз и сиренето успява да „диша“.

Специалните съдове за сирена са също идеални за съхранение, а и предотвратяват разпространението на миризмата на сиренето върху други храни.

Меките сирена като бри или камембер е най-добре да се съхраняват в хартия за сирена, а кремообразните (маскарпоне, фета, кварк или рикота) в търговските си опаковки. Пластмасовите кутии предпазват този вид сирена от изсушаване и от влиянието на въздуха.


Сиренето е най-добро, когато се съхранява в правилната опаковка

Преди да го похапнете, сервирайте го

За да се оформи най-добре вкусът на сиренето, то трябва да се извади от хладилника и от опаковката 20-30 мин. преди консумация. Вкусовете се развиват особено добре на стайна температура. Изключение са кремообразните сирена като кварк. Те нямат нужда от аклиматизация и могат да се консумират веднага. Впрочем, когато се сервират сирена, дъските, направени от смърч, са най-добри, защото дървото абсорбира влагата и може да я освободи отново, ако е необходимо.


Дъските от смърчово дърво са особено добри за сервиране на сирена

Хареса ли ви статията? Абонирайте се за нашия бюлетин от тук, за да получавате свежите новини от Либхер директно в пощата си. Ако имате въпроси, пишете ни! Използвайте полето за коментари или се присъединете към нас и дискусията във Facebook.