move

Един от най-често срещаните въпроси, които клиентите задават, след като закупят хладилник или фризер е как е правилно да го преместят или транспортират. Отговорите, които получават са от най-различно естество – къде правилни, къде не чак толкова. В тази статия ще ви разкажем кой е най-правилният начин да пренесете новия си уред Либхер до дома или да преместите стария на друго място.

Колкото повече се мести едно нещо, толкова шанса да се повреди се увеличава. Това се отнася с пълна сила и за транспортирането на любимият ви хладилник или фризер от точка А до точка Б, без последствия. Както вече споменахме в началото, това е един от топ въпросите, които клиентите ни задават на колегите от отдел „Следпродажбено обслужване“. Но да си дойдем на въпроса:

Легнал или изправен? Факти и митове!

Независимо дали сте проучвали онлайн или сте го обсъждали на събиране с приятели, със сигурност сте срещали доста от популярните митове за транспортирането на хладилници. Някои хора настояват, че не е никакъв проблем охладителният уред да се пренася легнал, други твърдят, че най-правилния начин е той да бъде транспортиран задължително изправен.

Защо обаче препоръчваме да се транспортира изправен? Причината за това е, че щифтовете, с които е захванат компресора, предназначени за поглъщане и на вибрациите по време на работата му, са проектирани така, че да поемат натоварванията, които се получават в изправено положение на уреда.

Ако уредът се премества хоризонтално, вибрациите, които се получават по време на транспортирането ще натоварят щифтовете по начин, по който има вероятност те да се повредят и от там да нарушат работата на компресора. Сериозната практика, която имаме в пренасянето на уреди показва, че подобни проблеми при транспортирането на уредите легнали са рядкост и въпреки това препоръчваме да пренасяте уредите в изправено положение. Това обаче не е единственият спорен въпрос.

Трябва ли да оставите хладилникът да престои изправен за няколко часа, без да го включвате, след като го преместите?

Много потребители се колебаят дали да включат хладилника или фризера отново в мрежата, веднага щом пристигне на новото си местоположение. Тук отново може да срещнете най-различни и противоречиви отговори.

Ако става въпрос обаче за домакинските уреди на Либхер, отговорът е кратък: Да, можете! НО, имайте предвид, че за да го направите, уредът трябва да е транспортиран според всички правила на инструкцията за това – най-малкото трябва да е бил в изправено положение.

Тайната на успешното преместване на хладилник или фризер

Ако само премествате хладилника или фризера от един етаж на друг, няма много от какво да се притеснявате: изключете уреда, вземете няколко помощници, преместете го изправен, след което просто го включете.

Когато обаче се преместват охладителни уреди на по-голямо разстояние, не забравяйте да имате предвид следното:

  • Изключете уреда от контактната мрежа, малко преди да го преместите, за да може фризерът да се размрази. Ако не искате да размразявате никога повече – вижте тази статия!
  • Внимателно почистете уреда с Ph неутрален препарат – с вода и малко веро например. Внимание: препоръчваме ви да не почиствате уреда с оцет, както често се препоръчва в интернет, тъй като киселините могат да повредят пластмасовите части на уреда.
  • Премахнете всички стъклени рафтове и ги опаковайте отделно.
  • В идеалният случай, увийте уреда в одеяло, в дебел найлон или фолио, за да го предпазите от надраскване.
  • Препоръчително е да транспортирате хладилника или фризера в изправено положение, за да си гарантирате, че няма да предизвикате механична повреда в компресора.
  • Закрепете уреда с ремъци, за да се предотврати преобръщане, ако ще го местите на по-дълги разстояния.
  • Ако е възможно, защитете уреда от всякакви възможни вибрации по време на пътуването.
  • Залепете вратата, за да предотвратите отварянето й по време на преместването.
  • Както вече споменахме, ако уредът е транспортиран според инструкцията на производителя, може да го включите веднага, след като пристигне на новия си пост.

Моля обърнете внимание на следното: тези съвети се отнасят само за уредите Либхер. Когато става въпрос за транспортиране на хладилници и фризери, ние от Либхер препоръчваме винаги да следвате инструкцията и съветите на производителя.

Надяваме се, че ако следвате нашите препоръки, преместването на охладителния ви приятел ще бъде по-малко стресиращо и скоро ще се наслаждавате на безпроблемното функциониране на новия си хладилник или фризер Либхер, хармонично интегриран в новия ви дом.

Бележка: Разбира се, ако имате притеснения, затруднения или въпроси относно преместването на уреда ви с марката Либхер, винаги може да позвъните на нашия национален телефон 0800 11 808 (на цената на 1 градски разговор), където колегите от отдел „Следпродажбено обслужване“ с радост ще ви помогнат.

Какви преживявания имате с преместването на хладилник или фризер? – пишете ни! Използвайте полето за коментари тук отдолу или се присъединете в дискусията заедно с нас във Facebook.