Уискито се счита за една от най-консумираните спиртни напитки в света. Без значение дали идва от традиционните страни производители като Шотландия, САЩ, Ирландия и Канада или от някое от другите значими имена в бранша – Япония, Индия, Австралия или Швеция – процесът винаги включва дестилиран алкохол от ферментирала зърнена каша, отлежал в дървени бъчви.

Резултатът – голямо разнообразие от продукти, както стилово, така и като качества, в зависимост от изходните суровини, как са били обработени те, дестилацията и условията на отлежаване.

Следва малко повече информация:

Шотландско уиски (скоч)


Шотландското уиски е най-популярното в света

Шотландия продължава да бъде безусловният лидер в света на уискито. Известното малцово уиски води класацията. Производството му (от началото до края) се случва в една спиртна фабрика и се влага само малцов ечемик. Дестилира се двойно в традиционни дестилатори тип казан. Типичен за малцовите уискита е отличителният опушен аромат на торф, тъй като при тях, след като поникне, ечемикът съхне върху торфени огнища. За разлика от малцовото, при зърненото уиски добавянето на други суровини към ечемичения малц е разрешено, имайки предвид, че използването на дестилаторите предполага един непрекъснат дестилационен процес.

Продуктите на основните световно признати шотландски брандове включват главно смесено уиски (blended whiskey) –смес от малцово и зърнено.

Ирландско уиски


Ирландците също произвеждат свой вариант (забележете: в Ирландия и САЩ много по-често пишат whiskey от whisky), както малцово и зърнено, така и смесено.

В Ирландия обаче използването на торф за изсушаване на поникналия ечемик е сравнително необичайно, а уискито може да бъде и тройно дестилирано. Това е причината ирландските уискита като цяло да имат по-мек вкус от тези на съседна Шотландия.

Американско уиски


Whisky или whiskey? Зависи от произхода.

Най-широко известното американско уиски е бърбънът. За разлика от Европа, царевицата, а не ечемикът, обичайно е основа на това уиски. За направата му поне 51% от зърнената каша трябва да бъде царевица. Основната суровина, както и съхранението в бъчви, направени от американски дъб, вътрешността на които е леко опушена на огън, придават на бърбъна неговия типичен, леко сладък ванилов аромат. Уискито от Тенеси е специален вид бърбън, който се филтрира през дебел пласт въглен. Ако обаче поне 51% от зърнения микс се състои от ръж, то това е американско ръжено уиски. За разлика от бърбъна, ръженото уиски има по-пикантен и по-сух вкус.

Канадско уиски


По традиция канадското уиски също се произвежда частично от ръж.

И все пак, въпреки че в наши дни количеството ръж, което се влага, е относително малко, много канадски уискита все още носят наименованието канадско ръжено уиски. То е смесица от вкусове, една идея по-леко и по-светло от силните щатски бърбъни.

Японско уиски


За много хора може да е учудващо да научат, че Япония също е един от главните производители на уиски. Ямазаки – най-старата спиртна фабрика, съществуваща и до днес, e основана през 1923 г. близо до Киото. 91 години по-късно най-накрая заема своето място сред световния елит.

През 2014 г. международно признат британски експерт за пръв път връчи на Япония отличието за най-добро уиски в света.

Изданието “Murray’s Whisky Bible” обяви за най-добра марка в световен мащаб Yamazaki Single Malt Sherry Cask 2013 – поставяйки я дори над прочутите традиционни уискита от САЩ и Шотландия.


Бележка: Доброто уиски върви с качествена пура. А качествените пури заслужават най-доброто съхранение. Точно такова предлагат хумидорите на Либхер – научете повече.