Когато си купуваме зеленчуци често сме изправени пред избора какви да бъдат – консервирани, замразени или пресни (които през зимата обикновено са вносни).

Дилемата се засилва още повече през студените месеци, и най-вече през зимата, когато за поддържане на здравословното хранене ние се нуждаем от още по-богати на витамини храни. Но кои от изброените зеленчуци разполагат с най-голям запас от витамини?

В следващите редове ще потърсим отговор на този въпрос!

Продължителното транспортиране и съхранение убиват витамините в пресните зеленчуци

Разбира се, най-много витамини се съдържат в зеленчуците, които са току-що набрани от градината. След откъсването им обаче, витамините в тях бързо започват да се губят под влияние на външни фактори като топлина, светлина и контакт с въздуха.

Затова е добре те да се консумират веднага след събирането им.

Следователно, продължителното съхранение, както и транспортирането на дълги разстояния, водят до загуба на голям процент от съдържащите се нутриенти. Така че, когато купувате пресни зеленчуци от магазина, добре е да избирате такива, които са отгледани близо до вас. А още по-добре, ако си ги купувате директно от земеделските производители.

Витамините се замразяват


замразени зеленчуци

Замразените във фризера зеленчуци са много добра алтернатива на пресните от магазина и земеделския двор. От 2 до 3 часа след събирането им и преди да бъдат замразени, те се бланшират като се поставят във вряла вода с цел да бъдат отстранени микробите. Следва шоково замразяване, при което се охлаждат до -40°С в рамките на минути. При използването на този метод повечето от съдържащите се в зеленчуците витамини се запазват. Дори спокойно можем да кажем, че витамините се замразяват. Бързото замразяване гарантира и запазване качеството на консистенцията и вкуса. Затова е много важно т.нар. „студена логистика“ (транспортирането на температурно чувствителни товари) да не бъде прекъсвана.

Имайте предвид, че продължителното готвене може да премахне съдържащите се в зеленчуците витамини. Като знаете това и не прекалявате с варенето, винаги ще имате не само вкусни и хрупкави, но и богати на витамини зеленчуци.

Вижте още и5 основателни причини да изберете замразени, вместо пресни плодове

Консервираните зеленчуци губят много от своите витамини още в процеса на обработка


ertertert

Първоначалният процес на обработка при затворените в буркан или консерва зеленчуци е идентичен с този при замразените – зеленчуците трябва бързо да се транспортират от оранжерията и земеделското стопанство до завода. Там те се почистват и нарязват. Но консервираните зеленчуци се обработват по различен начин от замразените.

При консервирането те се бланшират и сваряват за няколко минути чрез горещ въздух или вряла вода при температура до 120°С. След като се охладят, те се смесват с вода, захар, сол и консерванти. Но по време на продължителното приготвяне се губят голяма част от полезните вещества. От друга страна консервирането удължава значително трайността им и улеснява сготвянето им (необходимо е единствено да се затоплят, за да бъдат приготвени).

Разбира се, пресните зеленчуци са най-добрият вариант


Въпрос на предпочитание е на кой от трите варианта ще се спрете – пресни, консервирани или замразени зеленчуци. Но едно е сигурно – при сезонните зеленчуци е най-добре те да са пресни и свежи, дори току-що събрани от градината. Това не е проблем през пролетта и лятото. Но през студените месеци нямате много възможности за избор. Затова, когато стане студено включете в менюто си богати на витамини зеленчуци като спанак, брюкселско зеле, моркови, цвекло, тиквичка и грах. За да разполагате с достатъчно количество от тях през студения сезон, просто си ги вземете през лятото и ги замразете във фризера за зимата. В него те ще запазят не само вкуса си, но и съдържащите се в тях витамини.