sampanie-blog-liebherr
  1. Nu le depozitați prea mult timp

Cele mai bune vinuri spumante nu pot fi îmbunătățite prin stocarea lor îndelungată; ba dimpotrivă, au gust mai bun chiar atunci când părăsesc vinăria. Ca o regulă generală, o sticlă de șampanie nu trebuie să aibă mai mult de un an vechime pentru a fi savurată la maxim. Și toate sticlele rămase de la petrecerea de anul trecut și-au pierdut considerabil gustul și finețea.. în caz că vă gândeați să le folosiți anul acesta de Anul Nou!

  1. Răciți-le bine

Vinurile spumante sau șampania au gust mai bun dacă s-au răcit suficient de mult înainte de a fi deschise – ideal răcite pe timpul nopții. Ca alternativă, un răcitor de vinuri cu apă înghețată poate fi folosit pentru a atinge temperatura optimă relativ repede, dar luați în considerare că răcirea rapidă a unui vin premium are tendința să împiedice finalizarea procesului de finețe. De asemenea, procesul de legare a CO2 este îmbunătățit în sticlele ce au fost răcite peste noapte.

  1. Siguranța e cheia

Odată ce ați scos agrafa de protecție de peste capac, ar trebui să păstrați mereu un deget pe capac. Nu îndreptați sticla spre dumneavoastră sau spre ceilalți în timp ce o deschideți, deoarece presiunea dintr-o sticlă de șampanie poate fi de patru ori mai mare decât presiunea aerului dintr-o anvelopă auto, iar capacul poate ieși la o viteză de până la 50 km/h! Rănile la față sau la ochi cauzate de deschiderea iresponsabilă a sticlei de șampanie sau vin spumant sunt o raritate extrem de dureroasă.

sampanie-blog-liebherr-dop
  1. Rotiți sticla

Cum recunoașteți un profesionist? Majoritatea oamenilor tind să țină bine sticla și să rotească capacul. Un profesionist, pe de altă parte, ține capacul strâns și rotește sticla – astfel se oferă o pârghie mai bună și o siguranță crescută considerabil.

  1. Mențineți sticla înclinată

Ținând sticla înclinată la deschidere crește suprafața din gâtul sticlei. Prin urmare, presiunea poate fi eliberată cu mai multă ușurință, minimalizându-se astfel eventuala agitație a băuturii.

  1. „Pfsst”, nu „poc”

Chiar dacă adaugă atmosferă festivă, e mai bine să deschideți vinurile spumante de calitate cu un „poc” puternic – în schimb, eliberați capacul încet, astfel încât să auziți doar un „pfsst” slab.

  1. Pahare lalea, nu cupe

Cupele de șampanie iconice în filmele din 1960 sunt foarte potrivite pentru servirea deserturilor. Vinurile spumante premium ar trebui să fie mereu servite în pahare flute sau, chiar mai bine, pahare lalea.

sampanie-blog-liebherr-pahar
  1. Pahare curate

Depunerile de calcar și impuritățile din pahare acționează ca locații în care agregatele de dioxid de carbon se dizolvă, determinând vinul să se răsufle imediat. Asigurați-vă întotdeauna că paharele pentru vin sunt curate și lustruite.

  1. Turnați băutura cu sticla înclinată

Ridicați paharele și turnați vinul spumant sau șampania cu sticla înclinată pentru a reduce pierderea de CO2 dizolvat și pentru a opri răsuflarea.

  1. Sigilați sticlele

Sticlele deschise pe care doriți să le păstrați pentru a doua zi trebuie sigilate și păstrate la o temperatură cât mai scăzută posibil. Dacă nu aveți o garnitură specială pentru șampanie, utilizați un capac standard din plută, de vin. Nu vă lăsați păcăliți de mitul care spune că sigilarea sticlei de șampanie se poate face prin plasarea unei linguri de argint în gâtul sticlei. E complet fals și inutil.