cateva-curiozitati-despre-banane-1

Photo from Freepik.com made by lifeforstock

La cumpărăturile săptămânale, bananele ajung aproape întotdeauna în coșul de cumpărături, deoarece gustul lor este preferat și de tineri, și de cei mai în vârstă. Și dacă trebuie să ne grăbim de la o întâlnire la alta, acest fruct ne va da energia necesară. Banana a devenit o parte atât de importantă în dieta noastră zilnică, încât nici nu ne mai gândim de unde provine sau de ce are forma curbată. În acest articol vrem să abordăm câteva subiecte despre acest fruct delicios.

Din punct de vedere botanic, bananele sunt fructele unei plante perene ce are între 2 și 9 metri înălțime. Bananierii sunt un gen din familia plantelor de banane numite Musaceae. Numai florile de sex feminin formează bananele, așa numitele „degete” care sunt aranjate în jurul inflorescenței sub formă de mână. Întregul suport de fructe este numit trunchi și poate conține până la 300 de banane și cântărește aproape 50 kg. Denumirea bananelor provine din cuvântul arab „banan” ce înseamnă „deget”.

Să începem totuși cu cea mai interesantă întrebare: de ce banana are o formă curbată? Forma se datorează direcției în care fructele cresc. Bananierii produc semințe, din care se dezvoltă fructele. Inițial, mugurii se dezvoltă în sus, dar pe parcursul creșterii lor și datorită greutății pe care o capătă, încep să se dezvolte cu vârful îndreptat spre pământ. Apoi bananele trec printr-un proces cunoscut sub numele de „geotropism negativ”. În loc să continue să crească cu partea superioară îndreptată spre sol, fructele se dezvoltă urmând lumina solară, de asta au forma curbată pe care o cunoaștem cu toții.

Originea bananelor

cateva-curiozitati-despre-banane-1

Photo from Freepik.com made by jeswin

Patria de origine a bananelor este Asia de Sud-Est. Din anul 4000 î.Hr. bananierul este cultivat și aparține celor mai vechi culturi ale pământului. În jurul anului 650 d.Hr. banana a venit în Egipt și a fost distribuită de acolo către comercianții de sclavi din Africa. După descoperirea coastei Guineea de către portughezi, banana a ajuns apoi pe Insulele Canare. Doar atunci nava portugheză a dus bananele în America de Sud, unde sunt acum cultivate. Primele exporturi către Europa au avut loc la sfârșitul secolului XVIII-lea.

Bananele verzi

Probabil ați observat că majoritatea bananelor din supermarketurile noastre sunt încă verzi. De cele mai multe ori își obțin culoarea galbenă după ce le ducem acasă. Dar de ce sunt recoltate verzi? Fructele vor călători pentru timp îndelungat în containere, însă recolta verde nu este doar din cauza transportului și perisabilității, dar și datorită gustului. Bananele mature perene nu sunt comestibile; sunt mai degrabă făinoase decât cremoase și dulci. De aceea și pentru consumul localnicilor, bananele sunt recoltate tot verzi.

Pesticide în banane?

În cultivarea bananelor se utilizează pesticide și conservanți foarte puternici. Cele mai multe resturi se găsesc pe coajă și unii conservanți pot fi aplicați fără probleme, deoarece coaja nu este consumată. Este, desigur, posibil ca și urmele acestor substanțe să intre în pulpă. Cu toate acestea, bananele importate fac obiectul unor controale regulate și acestea garantează că nu se depășesc valorile maxime. Dar nu numai sănătatea consumatorilor ar trebui să fie luată în considerare: în cultivare, pesticidele sunt de obicei aplicate cu avioane pe culturi, ci poluează și solul, și apa. E un pericol pentru ecosistemul local și afectează direct persoanele care locuiesc în zonele respective.

Ce e de făcut cu bananele maronii?

cateva-curiozitati-despre-banane-1

Photo from Freepik.com made by dashu83

Cine nu a pățit ca de pe o zi pe alta bananele să devină maronii? Explicația este simplă – bananele verzi se maturează la temperatura camerei. La temperaturi cuprinse între 11°C și 14°C puteți întârzia maturarea și, astfel, puteți prelungi timpul de depozitare. De asemenea, e bine să păstrați bananele separat de fructele care emit etilenă, cum ar fi merele. Odată ce bananele sunt prea coapte pentru consumul brut, utilizați-le pentru un tort de banane delicios sau brioșe sănătoase!

Apropo, un mic sfat pentru salata de fructe: stropiți banana tăiată cu puțin suc de lămâie, pentru a își păstra culoarea gălbuie.

Sunt bananele fructele voastre preferate? Cum folosiți bananele prea coapte? Apreciem sugestiile voastre! Scrieți-ne pe Facebook, Instagram sau în secțiunea de comentarii de mai jos.