Bineînțeles că sunt foarte multe vinuri albe ce ocupă locuri de top printre cele mai scumpe produse. Cu toate acestea, este deja bine cunoscut faptul că la nivel macro, vinurile albe au tendința de a fi mai ieftine decât vinurile roșii. Oare de ce?

vinul alb mai ieftin decat rosu

Dacă te gândești la prețurile vinurilor în general, trebuie să fii conștient de faptul că ele sunt puternic determinate de doi factori: în primul rând, costurile de producție; în al doilea rând, cererea. Pentru vinurile mai ieftine, în așa-numitul segment „entry-level”, modul de producție este cel care are un efect asupra prețului. Aici trebuie de menționat că vinificația este mai complicată și implicit mai scumpă pentru un vin roșu decât pentru vinurile albe.

Prelucrare diferită a vinului alb și roșu

În timp ce pentru vinul alb doar sucul de struguri stors este lăsat la fermentat, pentru vinul roșu sucul este procesat împreună cu coaja strugurilor roșii, pentru că aceasta conține pigmentul roșu. Această metodă de fermentare în contrast cu fermentarea pentru vinul alb implică mult mai mult efort și implicit, costuri mai mari.

Cerere mai mare pentru vinul roșu

Cu toate acestea, cu cât este mai bună calitatea și cu cât sunt mai scumpe vinurile, cu atât mai puțin influențează costurile de producție prețul vinului. Cererea pentru vinuri premium are un impact mult mai puternic asupra prețului. Mai mult, setea și cererea de vin roșu la nivel mondial este perceptibil mai mare decât pentru vinul alb de o perioadă bună de timp.

Dacă ți-a plăcut acest articol, abonează-te la Newsletter-ul nostru și fii la curent cu toate noutățile din lumea prospețimii Liebherr. Sau, dacă ai întrebări sau comentarii despre ceea ce tocmai ai citit, ia contact cu noi! Folosește secțiunea de comentarii de mai jos sau alătură-te unei discuții pe Facebook.