Een keuken is geen keuken zonder een (goede) koelkast, maar wat is de beste plek om die te plaatsen? Waaraan moet u denken bij het ontwerpen van uw keuken? Hieronder geven we vijf richtlijnen die u hierbij kunnen helpen.

1) Bijf uit de buurt van warmtebronnen

Probeer zoveel mogelijk te vermijden dat uw toestel naast of onder een warmtebron (oven, radiator, kookplaat) staat. Ook contact met direct zonlicht is af te raden. Zo zorgt u ervoor dat de compressor (de motor) niet constant draait, wat immers niet ten goede komt van de levensduur én het verbruik van de koelkast.

2) Houd rekening met afstanden

Houd de afstand tussen het werkblad en de koelkast zo klein mogelijk. Zo zal de deur minder lang moeten openstaan, waardoor de temperatuurschommelingen verkleinen en het verbruik zal verlagen. Ook het gebruiksgemak vergroot hier gevoelig door.

3) Voorzie genoeg ventilatie

ZEER BELANGRIJK: Voldoende ventilatie voorzien!

Genoeg ventilatie is ook van cruciaal belang bij het inbouwen van een koelkast. Zowel bovenaan als onderaan moet genoeg plaats voorzien zijn voor het aanzuigen en afgeven van lucht. Dit zorgt voor een minder verbruik en een langere levensduur van het toestel. Wij raden een ventilatieruimte van minstens 200 cm² aan. Immers, hoe meer ruimte, hoe zuiniger het toestel.

4) Denk na over bewaarcapaciteit

Denk na over hoeveel bewaarcapaciteit u nodig hebt en wees zeker dat het toestel alle temperatuurzones heeft die u wenst (bijvoorbeeld BioFresh). Het is zinvol om u eetgewoontes onder de loep te nemen (eet u veel fruit en groenten?) en het aantal personen in het huishouden in rekening te brengen.

  • Inhoud van een koelkast: algemene regel
    Voor huishoudens van één tot twee personen is een netto inhoud van 70 tot 100 een goede richtlijnen. Grotere huishoudens moeten hierbij 40 tot 50 liter per person extra rekenen.
  • Inhoud van een diepvries: algemene regel
    Indien u een kleine tot een gemiddelde hoeveelheid aan diepgevroren producten bewaart, is een netto inhoud van 50 tot 80 liter genoeg. Wanneer u vaak gebruik maakt van uw diepvriezer is een netto inhoud van ongeveer 130 liter per person aan te raden.

5) Plaats kleinere nismaten zeker niet te laag

Plaats uw toestellen hoog genoeg!

Plan ergonomisch! Wij raden bijvoorbeeld aan om een toestel met een hoogte van 122 cm of minder een stuk boven de vloer te installeren. Zo vermijd u om constant te moeten bukken.

 

Hebt u nog vragen of opmerkingen na het lezen van dit artikel? Schrijf ons! Laat een reactie achter onder dit bericht. Of discussieer met ons op Facebook.