Paddenstoelenplukkers opgelet! Na een lange boswandeling kom je weleens thuis met zakken die afgeladen vol zitten met paddenstoelen die je onderweg hebt geplukt. Maar je kunt moeilijk de hele oogst in één gerecht met champignons verwerken. En die vers geplukte lekkernijen uit het bos zijn natuurlijk maar beperkt houdbaar. Wat kan je dan doen met al die verse champignons? Het zou zonde zijn om deze delicatessen weg te gooien nadat je ze zo naarstig geplukt hebt … Paddenstoelen invriezen zou dan weer niet mogen. Maar is dat wel echt zo? In dit artikel werpen we een licht op de zaak en vertellen we je op welke manieren je paddenstoelen kunt bewaren.

Mag ik champignons invriezen? Lees er meer over in dit artikel.

Eerst het goede nieuws: je kunt paddenstoelen gerust invriezen! Afhankelijk van het soort paddenstoel moet je wel op enkele dingen letten. Normaal gezien kunnen rauwe, onbewerkte, verse paddenstoelen zonder problemen worden ingevroren. Er is echter één uitzondering: cantharellen. Die moeten sowieso geblancheerd of gebakken worden voor je ze invriest, anders krijgen ze een onaangename, bittere nasmaak wanneer ze worden ontdooid. In de volgende drie stappen leren we je hoe je alle soorten paddenstoelen kunt klaarstomen voor hun winterslaap.

Paddenstoelen invriezen: drie stappen voor een optimaal resultaat

  1. Maak de paddenstoelen schoon

De paddenstoelen schoonmaken met een keukenhanddoek of een klein champignonborsteltje volstaat meestal. Zeker paddenstoelen uit de supermarkt zijn zelden heel vuil. Zit er op verse paddenstoelen uit het bos veel vuil, dan kan een mes met een gebogen lemmet handig zijn. Schraap het vuil er gewoon mee af. Over het algemeen geldt de regel: was paddenstoelen nooit met water! Dat komt omdat de kleine lekkernijen snel water absorberen, waardoor ze bij het klaarmaken papperig worden. En dat wil je natuurlijk niet.

Opgelet: Was de champignons niet met water. Hierdoor worden ze papperig en smaken ze niet meer vers.

  1. Snijd de paddenstoelen en blancheer ze als het kan

Als de paddenstoelen schoon zijn, kan je ze snijden. Verwijder eerst en vooral de verdroogde uiteinden van de steeltjes. Sorteer de paddenstoelen en gebruik er geen die zwaar gekneusd zijn. Snijd grote exemplaren vervolgens in kwartjes of plakjes. Kleine paddenstoelen hoef je niet te snijden en kan je zo invriezen. We raden aan om de paddenstoelen op een grote schaal voor te vriezen, zodat ze niet aan elkaar plakken. Zet de schaal ongeveer 24 uur in je Liebherr-vriesvak voor je de paddenstoelen voor lange tijd invriest. Zoals we al zeiden, moeten cantharellen kort geblancheerd worden in zout water met een beetje citroen voor je ze invriest. Laat de paddenstoelen daarna volledig afkoelen voor je ze in de diepvriezer stopt.

  1. Vries de paddenstoelen in

Je kunt de voorgevroren paddenstoelen nu in diepvrieszakjes of goed afgesloten bakjes verdelen. Hoe verser ze zijn, hoe langer deze heerlijke bosbewoners ook houdbaar zijn in de diepvriezer. Wacht dus niet te lang na je boswandeling om ze te verwerken. Over het algemeen zijn alle soorten paddenstoelen tot acht maanden houdbaar in je Liebherr-vriesvak.

Paddenstoelen wakker maken uit hun winterslaap doe je zo!

Als je zin hebt in een overheerlijke champignonsoep of paddenstoelenrisotto, kan je de ingevroren paddenstoelen op elk moment ontdooien. Omdat knoopchampignons, cantharellen en soortgelijke paddenstoelen heel snel ontdooien en papperig kunnen worden, raden we aan om de diepgevroren paddenstoelen meteen in de pot of pan te doen en ze te verwarmen tot minstens 70 °C. Aangezien paddenstoelen tijdens het koken wat van hun stevigheid verliezen, zijn ze het meest geschikt als ingrediënt in sauzen, ragouts en soepen. In dit artikel lees je welke paddenstoelen je best voor welke gerechten gebruikt.

Diepgevroren champignons zijn bijzonder geschikt voor het bereiden van een champignonsoep of een heerlijke champignonrisotto.

Alternatieven: drogen, inmaken, …

Je heerlijke oogst uit het bos langer bewaren kan niet alleen door de paddenstoelen in te vriezen. Ook andere bewaarmethodes, zoals de paddenstoelen drogen en inmaken, zijn een optie.

De beste manier om paddenstoelen te drogen is met een voedseldroger of zelfs in een gewone oven. Je legt de paddenstoelen op een rooster dat je bedekt met bakpapier en droogt ze enkele uren in een oven van 50 °C. Laat de ovendeur altijd een beetje openstaan, zodat het vocht weg kan. Breken de paddenstoelen gemakkelijk als je ze aanraakt, dan zijn ze volledig droog. Met deze methode kunnen de gedroogde delicatessen op een koele, droge plaats in een luchtdichte verpakking tot een jaar lang worden bewaard. Gedroogde paddenstoelen hebben een erg intense smaak. Je kunt de paddenstoelen in een beetje warm water laten weken voor je ze gebruikt. En omdat het water daarna een bijzonder intense smaak heeft, kan je het gebruiken om je sauzen en soepen om te toveren tot echte smaakbommetjes!

Wist je dat gedroogde paddenstoelen een bijzonder intens aroma ontwikkelen?

Een andere manier om de houdbaarheid van paddenstoelen te verlengen, is door ze in te maken in azijn of olie. Vooral in Oost-Europa is inmaken in azijn een populaire methode. De paddenstoelen krijgen er een heel erg pittige en zure smaak door. Wil je deze bewaarmethode zelf uitproberen? Kook de paddenstoelen dan eerst een paar minuten in heel zout water. Meng ondertussen twee delen azijn met één deel water. Verwarm het mengsel en voeg zout en andere kruiden naar smaak toe, zoals jeneverbessen, laurierblaadjes, mosterdzaadjes en peperbolletjes. Giet de paddenstoelen af en kook ze vervolgens nog vijf minuten in dit mengsel van azijn en water. De pikante stukjes kunnen daarna met een schuimspaan worden verwijderd en in steriele potten worden gedaan. Giet het azijnwater nu in de potten tot de paddenstoelen volledig bedekt zijn. Sluit de potten tot slot luchtdicht af, bij voorkeur met een schroefdeksel. Dankzij dit proces kunnen de paddenstoelen tot zes maanden lang op een koele en donkere plek bewaard worden. Veel plezier ermee!

 

Lees ook:

Wildvlees – een delicatesse uit de bossen en de weiden

De melkmythe – en welke middeltjes echt helpen tegen een verkoudheid

 

Vond je dit een leuk artikel? Schrijf ons! Laat een reactie achter onder dit bericht of discussieer met ons op Facebook.