In de winter wordt ons immuunsysteem extra op de proef gesteld. Als je verkouden bent en hoest, luidt het advies gewoonlijk: drink geen warme melk met honing! Dat zou het hoesten alleen maar erger maken. Melk zou immers de slijmproductie in de longen verhogen. Maar is deze melkmythe wel helemaal waar? En welke plantaardige alternatieven zijn wel aan te raden als je verkouden bent?

De melkmythe: een woordje uitleg

Als je je vrienden en familieleden vraagt of melk de symptomen verergert als je hoest, zullen velen je zeggen van wel. Maar is koemelk echt het probleem? En veroorzaken andere soorten melk ook dezelfde problemen?

Alleen al de overtuiging dat gewone melk negatieve effecten heeft bij een verkoudheid, kan tot een placebo-effect leiden.

Ook in de wetenschappelijke wereld prikkelde deze hypothese de nieuwsgierigheid. Een Australische studie onderzocht dan ook in welke mate de hoeveelheid slijm toeneemt. De deelnemers aan het onderzoek hadden een verkoudheid met hoest. De helft van de proefpersonen kreeg een glas gewone melk, de andere helft een glas sojamelk. Ze konden geen onderscheid maken tussen de smaak van de twee soorten melk. Na het drinken ervan hadden beide groepen meer moeite met slikken. Het voelde ook aan alsof de keel door een laag melk werd bedekt. Een echte toename van de slijmproductie kon echter niet worden aangetoond. De gewaarwordingen van de deelnemers hielden echter verband met de zintuiglijke kenmerken van melk. Alleen al de overtuiging dat gewone melk negatieve effecten heeft bij een verkoudheid, kan tot een placebo-effect leiden en het gevoel geven dat de symptomen verergerd zijn.

Dat neemt echter niet weg dat het drinken van gewone melk bij sommigen allergische reacties in de keel kan veroorzaken. Volgens de (nog steeds niet opgehelderde) hypothese kunnen bepaalde eiwitten in melk bij een klein aantal mensen negatieve effecten hebben. Dat is echter alleen zo als een bepaald eiwit sterker in het maagdarmkanaal wordt opgenomen dan normaal het geval is bij deze mensen. Ze moeten bovendien ook een allergie voor dat specifieke melkeiwit hebben. Dat betekent dus dat er aan verschillende voorwaarden moet worden voldaan voordat gewone melk effectief nadelige effecten heeft op de slijmproductie.

Ook al is melk met honing niet per se slecht bij een verkoudheid, het hoeft – zeker voor veganisten – niet de eerste keuze te zijn als je een warm drankje maakt. Zeker omdat kruidenthee – en die op basis van gember en kurkuma – bij een verkoudheid het immuunsysteem een heuse boost geeft. Het helpt je om je verkoudheid zo snel mogelijk te overwinnen op een natuurlijke manier! Honing bevat antibacteriële bestanddelen en is daarom een echte aanrader als je verkouden bent. Maar let op als je warme dranken maakt, want de heilzame bestanddelen in honing zijn niet hittebestendig. Voeg de honing daarom pas toe als de temperatuur van het drankje gedaald is tot zo’n 40 °C.

Thee tegen verkoudheid: huismiddeltjes die wonderwel werken

  1. Mediterraanse kruiden: natuurlijke antibiotica

Oregano geeft pizza zijn traditionele smaak. Ook tijm is een klassiek ingrediënt dat in de mediterraanse keuken wordt gebruikt. Naast hun gebruik in de keuken, hebben deze aromatische kruiden hun nut ook bewezen in thee als middeltje tegen een verkoudheid. Dankzij hun heilzame werking hebben bacteriën in de winter geen schijn van kans!

Het aromatische kruid oregano ontvouwt zijn werking ook in kruidenthee om verkoudheid te behandelen.

Oregano wordt ook weleens wilde marjolein genoemd. Dit typische Italiaanse kruid is ook een natuurlijk antibioticum. Een ander kruid met antiseptische, slijmoplossende en ontstekingsremmende eigenschappen is tijm. Deze twee aromatische kruiden kunnen bovendien ook spijsverteringsklachten verlichten.

Hun lekkere geur hebben deze keukenkruiden te danken aan essentiële oliën, die de heilzame werking ervan ook bevorderen. Ze bestaan uit tal van substanties, waaronder polyfenolen (secundaire plantaardige stoffen). Een van de voornaamste eigenschappen van dit soort chemische stoffen is hun antioxiderende werking. De fenolen carvacrol en thymol zijn twee van de belangrijkste stoffen in beide kruiden. In het menselijk lichaam bestrijden fenolen ziektekiemen en voorkomen ze dat deze zich verder vermenigvuldigen.

De beste manier om de helende krachten van deze culinaire kruiden optimaal te benutten, is er thee mee te zetten! Voeg 3-4 theelepels van de kruiden toe aan een liter heet water. Laat de thee daarna minstens 10 minuten trekken, zodat de kruiden zich ten volle kunnen ontplooien. Voeg eventueel wat honing of citroen toe, zodra de thee is afgekoeld tot drinktemperatuur.

  1. Gember en kurkuma: krachtige knollen

De verwante knollen gember en kurkuma zijn een wondermiddel voor het lichaam. Het zijn rizomen of wortelstokken van een plant en deze knollen planten zich gemakkelijk voort. Plant de knollen in een pot gevuld met aarde. De wortels beginnen dan onder de aarde te groeien. Al snel zal er een groen takje uit de aarde tevoorschijn komen. Zodra dit takje verwelkt is, kun je de rizomen oogsten.

Last van darmklachten? Dan is gember de perfecte plant voor jou! Het is wetenschappelijk bewezen dat gember misselijkheid vermindert. De beigekleurige wortel stimuleert ook de spijsvertering. Maar ook bij symptomen van een verkoudheid, zoals een loopneus, kun je rekenen op gember. Gember haalt zijn antibacteriële eigenschappen uit zijn essentiële oliën. De pittige smaak van gember is te danken aan de stoffen gingerol en shaogol.

De gele wortel bevordert de spijsvertering bij maag- en darmproblemen.

Kurkuma staat er niet alleen om bekend je handen feloranje te kleuren, maar zit ook vol verrassingen. De aardse en ietwat bittere smaak van deze wortel is misschien even wennen. Het werkzame hoofdbestanddeel ervan heet curcumine en geeft kurkuma meteen ook zijn erg felle kleur. Er wordt gezegd dat het ontstekingsremmende eigenschappen heeft en de bloedsomloop en spijsvertering bevordert. De meest recente bevindingen over de hoeveelheid curcumine die het menselijk lichaam kan opnemen, zijn echter lichtjes teleurstellend. Dat komt omdat curcumine niet oplosbaar is in water. Dit betekent dat de stoffen die het bevat, slecht of helemaal niet door het menselijke darmstelsel kunnen worden opgenomen. Bovendien wordt het werkzame bestanddeel snel door de lever gemetaboliseerd en uitgescheiden door het lichaam.

Maar de absorptie ervan kan vermoedelijk wel worden verhoogd dankzij de volgende tips. Kook de kurkumawortel in water. Hoe langer het gele rizoom kookt, hoe meer de curcumine wordt afgebroken in afzonderlijke componenten. Zodra het chemische complex aanwezig is in kleinere componenten, lossen deze wellicht beter op in water. Ook peper zou helpen om kurkuma doeltreffender te gebruiken. De piperine in peper verhoogt namelijk de absorptie van de heilzame bestanddelen in kurkuma. En last but not least, verzekert ook de toevoeging van vet in de vorm van melk of een hittebestendige olie een betere opname.

Met deze wonderknollen kun je een winters gezondheidsdrankje brouwen: snijd van de gember een stuk van ongeveer 5 cm en van de kurkuma een stuk van 2 cm af en was de rizomen met de hand. Snijd de wortels vervolgens in kleine reepjes en doe ze in een pot met water. Ben je in kerstsfeer? Voeg dan een kaneelstokje en steranijs toe. Vergeet ook het snuifje peper niet! Laat het water en de inhoud ervan ongeveer 20 minuten zachtjes pruttelen. Daarna is deze pittige thee klaar om op te drinken. Als je wilt, kun je ook een scheutje melk en een theelepel honing toevoegen. Dan rest er je alleen nog achterover te leunen en te genieten van de zoete, kruidige smaak van deze gember- en kurkumabom.

 

Lees ook:

Brood langer vers bewaren: hoe doe je dat?

10 voedingsmiddelen voor een sterker immuunsysteem

 

Vond je dit een leuk artikel? Schrijf ons! Laat een reactie achter onder dit bericht of discussieer met ons op Facebook.