Burgers gemaakt van buffalowormen, sprinkhanen op spiesjes of meelwormen in chocolade: wat een paar jaar geleden misschien nog griezelig leek, heeft nu zijn weg gevonden naar de supermarkten – voedsel gemaakt van eetbare insecten. Toch staat de consument nog steeds huiverig tegenover deze ongewone snacks. Zijn de dieren op zes poten echt zo milieuvriendelijk en gezond als wordt beweerd? Hoe veilig is het om eetbare insecten te eten en waar moet je op letten als je ze koopt? Antwoorden op al deze vragen en nog veel meer vind je hieronder.
In Europa worden eetbare insecten nog steeds beschouwd als een vrij nicheproduct, maar in andere delen van de wereld is de situatie heel anders. Wereldwijd vertrouwen ongeveer twee miljard mensen op insecten als onderdeel van hun dieet. Dat komt omdat: insecten dienen als een betrouwbare bron van eiwitten tegen een redelijke prijs en zijn daarom een prima alternatief voor vlees van runderen en varkens, vooral in ontwikkelingslanden. Er is een enorm scala aan insecten beschikbaar – wereldwijd worden ongeveer 2.000 verschillende soorten geconsumeerd. Bijzonder populair zijn kevers, die vaak als larven en poppen worden gegeten, of vliesvleugeligen, zoals bijen, wespen of mieren. Hier zijn alle ontwikkelingsstadia van het dier geschikt voor consumptie. De orthoptera (wat “rechte vleugels” betekent) zijn een zeer populaire orde van insecten die als voedsel worden gebruikt. Tot deze orde behoren sprinkhanen, krekels en sprinkhanen. Maar welke van deze soorten zijn ook in Europa te vinden?
Ook in Europa wordt het eten van insecten steeds populairder – vooral sprinkhanen.
Een kwestie van veiligheid: nieuwe voedingsmiddelen in Europa
In Europese landen moeten nieuwe voedingsmiddelen bepaalde wettelijke hindernissen overwinnen voordat ze op ons bord terecht kunnen komen. Dat komt omdat alleen volledig veilige voedingsmiddelen op de Europese markt mogen worden gebracht, wat betekent dat de goedkeuring van nieuwe voedingsmiddelen zoals insecten tijd vergt. Nu zijn echter meelwormen, sprinkhanen en krekels, om er maar een paar te noemen, door de bevoegde autoriteit goedgekeurd voor consumptie in Europa. En er zijn al meer aanvragen ingediend.
Zouden insecten echt een bron van eiwitten kunnen zijn om de honger in de wereld aan te pakken?
Naar schatting zullen er tegen 2030 maar liefst negen miljard mensen op onze planeet leven. Om in de toekomst in de eiwitbehoeften van deze groeiende bevolking te kunnen voorzien, zullen alternatieve eiwitbronnen voor vlees en vis nodig zijn. Insecten worden herhaaldelijk aangeprezen als een middel om de honger in de wereld te bestrijden. Ze hebben immers veel minder ruimte nodig, verbruiken minder water, en stoten ook veel minder broeikasgassen uit dan zoogdieren en pluimvee. Men mag echter niet vergeten dat voor het kweken van insecten een bepaalde temperatuur vereist is, en die is in Europese landen vaak niet voorhanden. De installaties moeten dus gedurende enkele maanden intensief worden verwarmd, wat veel energie vergt. Ook de kwestie van het dierenwelzijn bij het kweken van insecten is nog niet definitief opgehelderd. Niettemin is er een groot potentieel voor duurzamere landbouw in de kweek van insecten hier in Europa.
Klein maar machtig
Ook qua voedingswaarde doen insecten niet onder voor meer conventionele vleessoorten. De meeste insecten bevatten hoogwaardige eiwitten, vetten en veel vezels. Het gemiddelde eiwitgehalte ligt meestal tussen 35 en 61%, waarbij sommige orthoptera-insecten zelfs tot 77% eiwit bevatten. Sommige insectensoorten hebben ook een hoog gehalte aan onverzadigde vetzuren, en kunnen zelfs concurreren met sommige vissoorten. Afhankelijk van de insectensoort zijn ook micronutriënten als ijzer, magnesium, koper, mangaan, fosfor, selenium en zink aanwezig. Zelfs B-vitamines zoals vitamine B6 en B12 zijn aanwezig, soms in grote hoeveelheden. Hierbij moet echter worden bedacht dat de diversiteit van insectensoorten ook tot uiting komt in hun voedingsstoffenspectrum, wat betekent dat insecten zeer verschillende voedingsstoffen en smaken hebben, afhankelijk van de soort, het voedsel, de habitat en het ontwikkelingsstadium waarin zij zich bevinden.
Vergeleken met vlees scoren insecten bijzonder goed op het gebied van vezels en eiwitten.
Waar vind je deze eetbare insecten?
Heb je nu de smaak van insecten te pakken, maar ben je, net als veel andere consumenten, nog steeds huiverig om ze te proberen omdat je het idee een beetje smerig vindt? Dan hebben we goed nieuws voor je: er zijn nu allerlei verwerkte producten op de markt die gemaakt zijn van insecten, zoals noedels, proteïnerepen of hamburgerpasteitjes – zodat je de beestjes niet eens meer herkent! Je vindt deze producten hier en daar al in de rekken van sommige supermarkten.
Als je echter liever hele insecten koopt, is de kans groter dat je ze in online winkels vindt. Let op: zelfs als de prijzen verleidelijk zijn, grijp dan niet naar monsters uit de dierenwinkel of zelfs insecten die je zelf hebt gevonden! Deze kunnen ziektekiemen en parasieten bevatten omdat ze niet voor menselijke consumptie zijn gekweekt. Mensen met een allergie moeten voorzichtig zijn met het eten van insecten. Immers, als je allergisch bent voor huismijt of schaaldieren, kun je ook allergisch zijn voor insecten. De fabrikant moet dit ook duidelijk op de verpakking vermelden. Er is momenteel echter behoefte aan verder onderzoek naar de allergene potentie van insecten.
Lees ook:
Mythe: Asperges kunnen beter niet worden ingevroren.
Mythe: brood bewaar je best niet in de koelkast
Vond je dit een leuk artikel? Schrijf ons! Laat een reactie achter onder dit bericht of discussieer met ons op Facebook.