Het aspergeseizoen is kort, en als het voorbij is, wil je vaak meer van deze uitzonderlijke groente. Maar is het waar dat asperges niet ingevroren kunnen worden? In het volgende artikel zullen we deze mythe en nog veel meer onderzoeken. Zo vertellen we je bijvoorbeeld waarom je asperge-restjes nooit in de vuilnisbak mogen belanden en hoe je asperges het best bewaart voor maximaal culinair genot.

De officiële naam van deze populaire lentegroente is asparagus officinalis. Bij ons is het zeker een seizoensgebonden, regionaal product, want het groeit alleen van april tot juni. Toch kun je tegenwoordig het hele jaar door van asperges genieten. Maar die asperges hebben vaak een lange reis achter de rug en smaken nooit zo lekker of mals als verse, regionale asperges. Aangezien slechts drie maanden per jaar veel te kort is, vragen veel mensen zich af of het niet mogelijk is deze heerlijke groente in te vriezen om op latere tijdstippen in hun behoefte te voorzien.

In dit artikel kom je alles te weten over het perfect bewaren, invriezen en verwerken van asperges.

Asperges invriezen: zo doe je het goed!

Eerst het goede nieuws: Met een paar van onze tips en trucs is het helemaal niet moeilijk om deze bijzondere groente in te vriezen. En je kunt niet alleen groene, maar ook witte asperges invriezen in je Liebherr vriezer. Om de knapperigste en meest aromatische asperges te krijgen, moet je de meest verse asperges gebruiken. De beste soorten haalt u rechtstreeks van de weekmarkt of bij de aspergeteler bij jou in de buurt. Aan de vochtigheid van de uiteinden en de volheid van de topjes kun je zien of ze van topkwaliteit zijn. Nog een tip om de versheid van je asperges vast te stellen: Wrijf de asperges tegen elkaar – als ze piepen, zijn ze vers.

Als je de perfecte kandidaten hebt gevonden, is het tijd om ze voor te bereiden op het invriezen. Groene asperges hoeven niet geschild te worden, witte wel. De groente moet worden gewassen, geschild en drooggedept, en de vezelige uiteinden moeten van tevoren worden verwijderd. Een dunschiller is bijzonder geschikt voor het schillen. Bovendien moet je de asperges altijd vanaf de kop naar de uiteinden schillen. Je kunt nu de rauwe groenten invriezen. Asperges mogen immers nooit vooraf worden gekookt, want dan verliezen ze hun knapperigheid en smaak! Maak porties ter grootte van een maaltijd of snijd een deel van de asperges van tevoren fijn, zodat je ze niet allemaal in één keer hoeft te ontdooien. Diepvrieszakjes of -bakjes zijn ideaal om je asperges in te bewaren. Je kunt je groene of witte asperges tot twaalf maanden in je Liebherr vriezer bewaren, zodat je een heel jaar door gemakkelijk kunt genieten van je verse asperges.

Als het tijd is om je asperges uit hun winterslaap te halen, is het belangrijk om de asperges niet langzaam te ontdooien, maar ze direct in kokend water te leggen. Zo blijven ze knapperig en behouden ze al hun vitaminen en smaken. De normale kooktijd is 15 minuten. Hier is een kleine tip: neem een scherp mes en prik in de asperges om te zien of ze gaar zijn of niet.

Verse groene en witte asperges bewaren

Als je liever niet al je asperges invriest, maar ze ook niet meteen wilt opeten, hebben we een paar tips en trucs voor het goed bewaren van rauwe asperges. Het belangrijkste om in gedachten te houden is het verschil tussen geschilde en ongeschilde witte asperges. Geschilde asperges zijn slechts een tijdje houdbaar en moeten zo snel mogelijk worden bereid. Dat is de enige manier om echt te genieten van het heerlijke aroma van deze populaire groente. Bij ongeschilde witte asperges kan je deze in een vochtige keukenhanddoek wikkelen. Zo blijven ze tot 18 dagen vers in je Liebherr BioFresh-compartiment. Nog een tip: Bewaar je asperges niet naast voedsel met een intens aroma, zoals knoflook en uien of worst en kaas. Asperges nemen de geuren van andere etenswaren snel op.

Onze tip: Wikkel de asperges in een keukenhanddoek om ze optimaal in te vriezen.

Groene asperges kunnen het best rechtop in een waterglas worden bewaard. Let op: de uiteinden van de asperges moeten altijd in het water blijven! Groene asperges zijn ook in je Liebherr BioFresh-compartiment probleemloos tot 18 dagen houdbaar.

Gebruik je restjes slim en creatief

Onvermijdelijk bij de bereiding van witte asperges zijn de schillen. Omdat het zonde zou zijn ze gewoon in de vuilnisbak te gooien, hebben we een paar trucs voor je, en er is hier voor elk wat wils. De klassieker is natuurlijk om aspergecrèmesoep te maken van de restjes. De volgende ingrediënten zijn goed voor vier porties:

  • Schillen van ongeveer 1 kg asperges
  • 1 liter water
  • 50 g boter
  • 2 el bloem
  • Een snufje suiker en nootmuskaat
  • Een beetje citroensap
  • Optioneel: room en stukjes asperge of aspergepunten

Doe de aspergeschillen en -uiteinden in een pan met koud water, breng ze aan de kook en laat ze ongeveer 30 minuten koken. Denk eraan: De aspergeschillen mogen niet veel langer koken, omdat de soep anders bitter wordt. Giet de bouillon daarna af door een zeef en bewaar hem in een apart bakje. Smelt in een tweede pan de boter voor uw roux. Meng er beetje bij beetje de bloem door met een garde. Voeg langzaam de bouillon toe en blijf roeren tot de soep een romige consistentie heeft. Voeg naar smaak nootmuskaat, zout, peper en citroensap toe en dien op! Indien gewenst, kan je ook aspergestukjes en room toevoegen.

Heb je zin in een heerlijke aspergecrèmesoep? Probeer dan ons recept.

 

Lees ook:

Mythe: brood bewaar je best niet in de koelkast

Brainfood – voedsel voor de hersenen

 

Vond je dit een leuk artikel? Schrijf ons! Laat een reactie achter onder dit bericht of discussieer met ons op Facebook.