Terwijl alcoholvrij bier vandaag niet meer uit de winkelrekken te denken valt en op het vlak van smaak niet moet onderdoen voor de vele alcoholische versies, blijft alcoholvrije wijn vaak nog op de achtergrond. Hoe komt dat?

Alcohol vormt een essentieel onderdeel van wijn. Dat blijkt duidelijk uit de juridische definitie van deze verfijnde drank, die wijn omschrijft als:

“een product dat uitsluitend wordt verkregen door gehele of gedeeltelijke alcoholische vergisting van al dan niet gekneusde verse druiven of van druivenmost.”

Tijdens de alcoholvergisting zet gist de suikers in de druiven, voornamelijk glucose en fructose, om in alcohol. Het is zelfs zo dat Duitse wijn minstens 5% alcohol moet bevatten om aan deze definitie te voldoen. In de wijnregio Baden is dit 6%. Volgens de Duitse wijnverordening is het echter ook mogelijk om fysische methodes te gebruiken om de alcohol uit het gefermenteerde druivensap te extraheren. Blijft er een alcoholvolume van minder dan 0,5% over, dan mag het met recht en rede een alcoholvrije wijn genoemd worden.

Alcoholvrije wijn: tal van productieprocessen

Er zijn verschillende processen om alcoholvrije wijn te produceren, zoals omgekeerde osmose of dunne filmverdamping, maar deze beïnvloeden ook het bouquet van de wijn. De minst invasieve methode daarentegen is vacuümverdamping. De werkwijze werd in het begin van de 20e eeuw ontwikkeld door Dr. Carl Jung uit de Rheingau en in 1908 gepatenteerd. Maar zelfs met deze methode, die erg subtiel is wat de invloed op het bouquet van de wijn betreft, worden er producten geproduceerd die in tegenstelling tot alcoholvrij bier aanzienlijk verschillen van traditionele wijn. Alcohol is namelijk niet alleen erg belangrijk als ‘dragende substantie’ en in het bijzonder voor de oplossing van vetoplosbare smaakcomponenten in wijn. Het speelt ook een cruciale rol in het complexe structurele evenwicht van het drankje in combinatie met zuren, zoetheid en extracten.

Alcoholvrije wijnen worden vaak gebotteld met restsuikers

Zelfs als de smaak redelijk goed zit, laten heel wat alcoholvrije wijnen onze smaakpapillen ietwat op hun honger zitten en missen ze het typische mondgevoel en de lange afdronk. Alcoholvrije wijnen worden daarom meestal gebotteld met een zekere residuele zoetheid om deze tekortkoming te verdoezelen. Dit lijkt echter opmerkelijk beter te werken bij alcoholvrije sprankelende wijn, waarin een zekere levendigheid behouden blijft dankzij het CO2-gehalte.

 

Lees je graag over wijn? Neem dan zeker een kijkje naar onderstaande artikelen:

 

Heb je vragen of opmerkingen over dit artikel? Schrijf ons! Laat een reactie achter onder dit bericht of discussieer met ons op Facebook.