Het antwoord op deze vraag lijkt voor de hand liggend: witte wijn en rosé serveert u vanuit de koelkast en rode wijn op kamertemperatuur, simpel. Maar, helaas is het niet zo simpel. Sterker nog, over het algemeen mogen we er zelfs van uitgaan dat we onze witte wijn te koud drinken, en onze rode wijn te warm.

Liebherr WTes 5872 met drie apart regelbare temperatuurzones

Pas bij de juiste temperatuur komt een wijn optimaal tot zijn recht. Zelfs een paar graden temperatuurverschil kunnen grote invloed hebben op de smaakbeleving. Veel restaurants, sommeliers en wijnliefhebbers bewaren hun wijnen daarom in een wijnklimaatkast met meerdere temperatuurzones of in een wijnbewaarkast. Maar op welke temperatuur moet u deze instellen?

De ideale bewaartemperatuur om wijnen langdurig te bewaren is 12°C. Maar dit is voor veel wijnen niet de beste drinktemperatuur. Over het algemeen geldt dat hoe jonger en hoe zoeter de wijn, hoe lager de serveertemperatuur moet zijn. Omgekeerd betekent dit dat complexe en krachtige wijnen een hogere temperatuur nodig hebben.

Bedieningspaneel van een Vinidor wijnklimaatkast

Mousserende wijn

De meeste mousserende wijnen zoals Champagne, Prosecco en Cava serveert u best op 6-8°C. Complexere Champagnes hebben meer smaak en kunnen iets warmer worden geserveerd, bij 8-10°C zijn die smaken en aroma’s beter te herkennen.

Frisse witte wijn

Wijnen zoals Sauvignon Blanc, Verdejo en Grüner Veltliner kan u het beste op 8-10°C serveren. Als u deze wijnen direct uit de koelkast serveert (5°C) zal de geur en smaak veel minder goed aanwezig zijn.

Volle witte wijn

Volle aromatische wijnen als Chardonnay, Pinot Grigio, Viognier en Riesling serveert u op een iets hogere temperatuur van 10-12°C. Op deze temperatuur proeft u minder zuren en komt de smaak van een volle wijn beter tot zijn recht.

Rosé wijn

Serveer rosé wijn op 10-12°C. Bij deze temperatuur komt het fruitige karakter goed tot zijn recht. Als u een rosé te koud serveert proef u minder fruit en meer zuur.

Fruitige rode wijn

Het fruitige karakter van wijnen als Pinot Noir, Beaujolais en Gamay komt bij een serveertemperatuur van 15-16°C goed tot zijn recht.

Robuuste volle wijn

Wijnen als Merlot, Cabernet Sauvignon, Syrah en Sangiovese worden traditioneel op kamertemperatuur gedronken. Alleen is de kamertemperatuur tegenwoordig al snel meer dan 20 graden. Bij dergelijke temperaturen blijft er niets over van de smaak en het aroma van uw wijn. Serveer deze wijnen op een temperatuur van 16-18°C om veel meer te proeven van uw wijn.

Geen wijnklimaatkast?

Hebt u geen wijnklimaatkast en wilt u uw wijnen toch op de juiste serveertemperatuur drinken? U kan wijnen ook kort in de koelkast leggen om ze te koelen, dit kan ook met uw rode wijnen! Houd hiervoor onderstaand schema aan. Let wel, dit zijn richtlijnen. U kan met een speciale wijnthermometer controleren wat de exacte temperatuur is.

6-8°C – ± 4 uur koelen
8-10°C – ± 3 uur koelen
10-12°C – ± 2 uur koelen
15-16°C – ± 1 uur koelen
16-18°C – ± 30 minuten koelen

 

Hebt u vragen over wijn of over de serveertemperatuur van een specifieke wijn? Schrijf ons! Laat een reactie achter onder dit bericht of discussieer met ons op Facebook.