U herkent de situatie vast wel; u bent uitgenodigd voor een feestelijk etentje (oudjaar bijvoorbeeld 😉 ) en u wilt de gastheer of gastvrouw verrassen met een geschenk. Een mooie fles wijn is vaak een goede keuze, maar welke wijn moet u kiezen?

Probeer een wijn te kiezen met een interessante achtergrond. Zo onderscheidt de wijn zich duidelijk van andere wijnen. Misschien zijn er boeiende dingen te vertellen over het wijnhuis of de wijnstreek? Beter nog, kies een wijn waar u persoonlijk wat mee hebt. Wellicht hebt u tijdens uw laatste vakantie een fantastische wijn ontdekt of kent u een lokale wijnmaker wiens wijnen u echt waardeert? Vergeet niet dat een geschenk vaak veel zegt over de gever. Met een persoonlijk uitgezochte wijn toont u waardering voor de ontvanger.

Kent u de gastheer of gastvrouw niet goed? Ga dan voor “veilig” met een van de klassiekers.

Wat als u de gastheer of gastvrouw niet goed kent?

Het kan lastig zijn om een wijn cadeau te doen als u iemand zijn smaak niet goed kent. Ga in dat geval voor “veilig” met een van de klassiekers. Een Bordeaux, Bourgogne, Châteauneuf-du-Pape of Barolo is misschien een conservatieve keuze, maar wel een keuze die bijna altijd goed is.

Wat als de gastheer of gastvrouw slechts af en toe wijn drinkt?

Het is belangrijk om in dat geval een wijn te vinden met een goede balans tussen toegankelijkheid en een bepaalde klasse. Daarnaast moet een fles nieuwsgierig maken zodat de wijn niet in de kast verdwijnt, maar dat iemand hem graag wilt proeven.

U zou een wijn cadeau kunnen geven uit de zogenaamde nieuwe wereld, bijvoorbeeld uit Californië, Chili of Australië. Over het algemeen zijn nieuwe-wereldwijnen overwegend fruitig, soepel en vol van smaak. Ze zijn daarom een aantrekkelijke keuze, ook voor onervaren wijndrinkers.

Met een goede fles champagne kunt u nooit de fout ingaan.

Wat als ze wijnkenner of wijnliefhebber zijn?

U kunt eigenlijk niet de fout ingaan met een fles champagne. De grote bekende merken staan garant voor kwaliteit en prestige. Maar het hoeft niet per se een champagne te zijn. Een fijne Crémant uit de Elzas, Bourgogne of Loire-vallei zal ook zeker hoge waardering krijgen van een wijnliefhebber.

 

Wat is de meest bijzondere wijn die u ooit hebt gekregen of cadeau hebt gegeven? Schrijf ons! Laat een reactie achter onder dit bericht of discussieer met ons op Facebook.