Echte Franse brie: iedereen kent hem en houdt ervan. Deze onweerstaanbare zachte kaas gemaakt van koemelk is bekend om zijn taartvorm en zachte, eetbare schimmelkorst. Ben jij ook als een blok gevallen voor het ‘pareltje van Île-de-France’ en wil je alles weten over de oorsprong, het gebruik en de bewaring ervan? Lees dan zeker verder. We hebben de opmerkelijkste feiten over deze romige kaas voor jou op een rijtje gezet in het volgende artikel.
Brie is afkomstig van het gelijknamige platteland ten oosten van Parijs, gelegen in de regio Île-de-France. De kaas heeft geen beschermde oorsprongsbenaming en wordt daarom over de hele wereld gekopieerd. Zoals dat meestal gaat met kopieën, komt geen enkele echter in de buurt van de twee originele briesoorten uit Frankrijk: brie de Meaux en brie de Melun. Enkel deze twee soorten hebben een beschermde oorsprongsbenaming en worden gemaakt volgens het traditionele productieproces.
Brie: het Franse pareltje onder de kazen
Het is allemaal een kwestie van rijping
Niet alleen de unieke smaak van de kaas, maar ook het bijzondere productieproces maken hem enig in zijn soort. In tegenstelling tot andere kazen wordt de gestremde koemelk niet gesneden of geperst, maar in geperforeerde vormen geschept. Alleen door dit proces kan de wei binnen de 18 tot 36 uur op de gewenste manier uitlekken. Daarna wordt de kaas uit de vorm gehaald en traditioneel op stro of plastic matten bewaard om te rijpen. Na ongeveer een week en na regelmatig keren wordt de brie bespoten met eetbare schimmelculturen. Zo wordt de typische witte korst gevormd. Daarna rijpt de kaas nog minstens drie weken, afhankelijk van de soort.
Tijdens die rijpingsperiode doorloopt de brie verschillende stadia. In het begin is de consistentie van de kaas nog elastisch en is de smaak zacht tot lichtzuur. Geleidelijk aan wordt de zachte Franse kaas echter romiger en gladder. Hij heeft een sterke, pittige smaak. Ook de korst en de kleur van de kaas ontwikkelen zich tijdens het volledige rijpingsproces. Na verloop van tijd wordt de brie geler en krijgt de eetbare schimmellaag een ietwat roodachtige tint. Een perfect gerijpte brie ruikt overduidelijk nootachtig met een lichte toets van kruidig gras.
Brie of camembert: wat is het verschil?
Camembert is een zachte kaas die erg op brie lijkt. Maar als je beter kijkt, zijn er toch wel wat verschillen. Camembert komt ook uit Frankrijk, maar dan uit het gelijknamige dorp in Normandië. Sinds de jaren tachtig heeft camembert de Normandie ook een beschermde oorsprongsbenaming. Visueel kan je de twee soorten zachte kaas gemakkelijk van elkaar onderscheiden. Camembert is veel kleiner – ongeveer elf centimeter in diameter – en wordt daarom vaak in zijn geheel verkocht. Een wiel brie daarentegen meet een respectabele 28 tot 35 centimeter, maar is wel platter dan zijn populaire concurrent. Door zijn grootte moet brie langer rijpen en wordt hij in de supermarkt eerder als punt dan als heel wiel gekocht. Ook de structuur en de smaak van de twee soorten zachte kaas verschillen. Brie is veel zachter en romiger, terwijl camembert een vastere structuur heeft met meer gaten. Camembert wordt gekenmerkt door zijn pittige nootachtige smaak, terwijl brie wordt omschreven als lichtzurig tot aromatisch.
Camembert is veel kleiner dan brie en wordt daarom vaak in zijn geheel verkocht.
Brie op het menu
Door zijn unieke smaak is brie bijzonder lekker op licht brood, in combinatie met peer, appel of druiven. Het enige wat nog ontbreekt, is een fruitige rode wijn om je keuken in een mum van tijd een Franse twist te geven. Brie kan ook in plakjes worden gesneden om je slaatje net dat ietsje extra te geven. Omdat brie heel makkelijk smelt, is hij ook perfect om soepen en sauzen op smaak te brengen.
Lang genieten dankzij de juiste bewaring
Om lang van de onweerstaanbare smaak van deze Franse zachte kaas te kunnen genieten, moet je hem op een koele, droge plaats bewaren. De BioFresh-Safe van je Liebherr-koelkast is hiervoor ideaal. De kaas blijft er tot 20 dagen houdbaar! De beste manier om dit te doen, is de kaas in kaaspapier wikkelen of hem in een luchtdoorlatende bak bewaren, bijvoorbeeld eentje met een klep. Wikkel de brie liever niet in huishoudfolie. Hierdoor gaat de kaas ‘zweten’ en kunnen ongewenste schimmels voortijdig beginnen te groeien. Geen nood trouwens als je ooit meer brie koopt dan je in een keer kunt opeten, want je kan brie gewoon invriezen! Hij kan tot drie maanden bewaard worden in het vriesvak van je Liebherr-koelkast.
Lees ook:
Vijf voedingsmiddelen tegen griep en verkoudheid
Wat gebeurt er wanneer wijn niet correct bewaard wordt?
Heeft dit artikel over Brie je doen watertanden? Schrijf ons! Laat een reactie achter onder dit bericht of discussieer met ons op Facebook.