Zodra het kouder wordt, nemen uitbraken van griep en verkoudheid toe. Wat kan je doen om beter bestand te zijn tegen deze virussen? In het artikel van vandaag geven we je vijf vitaminerijke voedingsmiddelen waarmee je de winter zonder verkoudheid doorkomt.

Je hebt het volgende zeker al eens meegemaakt: je komt aan op kantoor, opgewekt en vroeg, en ziet overal rondom jou collega’s snotteren en hoesten. Er gaat een alarmbel rinkelen: het is tijd om actie te ondernemen en jouw immuunsysteem te versterken met de juiste voedingsmiddelen. Sommige vruchten en groenten helpen verkoudheid te bestrijden tijdens de wintermaanden door je metabolisme te stimuleren, je een vitamineboost te geven of zelfs je zenuwen te kalmeren. Hier is onze lijst met seizoensgebonden voedingsmiddelen die tijdens de koudere dagen altijd op jouw boodschappenlijst zouden moeten staan:

Schorseneren

Schorseneren bevatten weinig calorieën en zeer veel voedzame vitaminen en mineralen, waardoor het een van de beste groente is om jou tijdens de winter gezond te houden. Je bereidt deze groente door het te schillen en in water te koken. Schorseneren worden traditioneel gegeten met hollandaisesaus en met ham, maar gekookt kunnen ze ook worden opgediend in een salade, als garnering of als bijgerecht. In de koelkast bewaard blijven schorseneren tot 55 dagen vers en met Liebherr’s BioFresh-technologie zelfs tot 110 dagen.

Schorseneren bevatten zeer veel voedzame vitaminen en mineralen, waardoor het een van de beste groente is om jou tijdens de winter gezond te houden.

Spruiten

Spruiten zijn een ander voorbeeld van seizoensgroenten boordevol vitaminen, waaronder vitamine C, E en K en de mineralen mangaan en zink. Spruiten moeten worden bereid door de buitenste bladeren te verwijderen, de stelen af te snijden en ze in zout water te wassen. De ideale kooktijd voor spruiten is 5-7 minuten en ze kunnen naargelang jouw smaak worden geserveerd als een bijgerecht bij vlees of vis. Ze zijn ook lekker in combinatie met rode kool! Spruiten blijven tot 11 dagen vers in de koelkast en tot 20 dagen in een BioFresh-lade.

Spruiten blijven tot 11 dagen vers in de koelkast en tot 20 dagen in een BioFresh-lade.

Veldsla

Veldsla is een klassieker. De smaakvolle bladeren zitten boordevol vitaminen, ijzer, fluoride en ook essentiële oliën, die een verzachtende werking hebben op de maag. Aangezien er zand en vuil kan blijven zitten tussen de bladeren van veldsla, moet je de bladeren goed wassen voordat je ze opeet. Of je veldsla nu zo eet of in combinatie met andere soorten groene sla, het geeft altijd een leuke toets aan jouw gerecht. Na aankoop moet veldsla in de koelkast worden bewaard om het vers te houden en in een Liebherr BioFresh-lade blijft het tot 19 dagen vers.

Veldsla heeft een verzachtende werking op de maag.

Rode biet

Hoewel rode biet het hele jaar door te verkrijgen is, wordt het nog steeds beschouwd als een typische wintergroente. Of je rode biet nu serveert als een bijgerecht of in een salade, het levert belangrijke voedingsstoffen zoals ijzer en foliumzuur. Zijn natuurlijke kleurstof, betanine, wordt soms gebruikt om andere voedingsmiddelen kleur te geven. Als rode bieten in de koelkast worden bewaard, blijven ze tot 6 dagen vers. In een Liebherr BioFresh-lade is dit tot 18 dagen.

Rode biet levert belangrijke voedingsstoffen zoals ijzer en foliumzuur.

Appels

Er wordt niet voor niets gezegd “An apple a day keeps the doctor away”. Met hun breed scala aan mineralen en essentiële vitaminen beschermen appels jou namelijk tegen hart- en vaataandoeningen en versterken ze jouw immuunsysteem. Hoewel appels het hele jaar door te verkrijgen zijn, worden ze vooral in de winter populair. Of je appels nu mengt met ander fruit in een fruitsalade of ze eet als een vers tussendoortje, ze zijn altijd een gezonde keuze. In een gewone ijskast kan je appels tot 50 dagen bewaren en in een Liebherr BioFresh-lade tot 80 dagen.

An apple a day keeps the doctor away

Uiteraard blijven we tijdens de koudere perioden van het jaar niet alleen gezond door een gezonde en evenwichtige voeding. Regelmatige lichaamsbeweging, frisse lucht, voldoende slaap en regelmatig de handen wassen zijn net zo belangrijk bij de strijd tegen verkoudheid als vitaminen en een gezonde voeding. De beste aanpak is zoals altijd om van alles met mate te genieten en er dus voor te zorgen dat jouw volledige lichaam goed is beschermd, waardoor je minder snel een virus oploopt.

 

Lees ook:

Kan gezonde voeding medicijnen vervangen?

Paddenstoelen – een hartige delicatesse uit het bos

 

Wat is jouw lievelingseten in deze periode van het jaar? We horen graag jouw tips om verkoudheid en griep te vermijden. Reageer onder dit artikel of discussieer mee op Facebook.