‘Light’: die aanduiding zie je op veel voedingsmiddelen in de supermarkt staan. Gooi ze maar snel in jouw winkelkar als je lievelingsbroek wat krapper zit en je dus best een paar kilootjes zou kunnen missen. Toch? Maar slank je met lightproducten wel echt af? En wat betekent dat eigenlijk, ‘light’? Wij zochten het voor jou uit.

De wil is er, je beslissing staat vast: er moeten en zullen een paar kilo’s af. Zo, die lastige eerste stap is gezet. Maar wat nu? De supermarkt maakt jou alvast niet veel wijzer. Moet je écht speciale producten kopen die van de daken schreeuwen dat ze licht en gezond zijn? Nee! Bepaalde lightproducten doen zelfs precies het omgekeerde en doen er nog een paar kilo’s bovenop.

‘Light’ – minder van het ene, meer van het andere

‘Light’ betekent minstens 30 procent minder vet of suiker in een product. En dat klopt ook, maar dat betekent allerminst ook minder calorieën. Terwijl je jouw inname van calorieën juist absoluut moet terugschroeven als je wil dat een verandering van jouw voedingsgewoontes tot gewichtsverlies leidt. Jouw winkelkarretje volladen met lightproducten helpt jou dus geen steek vooruit.

Maar waarom niet? Omdat vet enerzijds een belangrijke smaakmaker is. Om dat smaakverlies te compenseren, vervangen veel producenten het vet dan ook door suiker – bijvoorbeeld in de vorm van vruchtensuiker of siroop. Maar een hoger suikergehalte katapulteert de calorieën de hoogte in. Anderzijds is een vetverlaging van 30 procent echt niet veel als er in het ‘gewone’ product sowieso al weinig vet zit. En wat helemaal de doodsteek geeft aan jouw afslankpogingen: de misvatting dat lightproducten gezonder en lichter zijn, waardoor we er meer van eten dan van het gewone product.

Een gouden tip: lees de verpakking

Op de verpakking van levensmiddelen staan altijd gegevens over het energiegehalte, en dat zowel in kilojoule (kJ) als in kilocalorieën (kcal). Tegenwoordig rekenen we meestal met kilocalorieën. Als je de energiewaarde voor kcal/100 g van een lightproduct vergelijkt met de waarde van het ‘gewone’ product, zie je meteen of het verschil tussen beide groot is. En meestal is dat niet het geval. Uitzonderingen daarop zijn natuurlijke melkproducten en worsten met een lager vetgehalte. Als het lightproduct in kwestie inderdaad minder calorieën bevat dan het gewone product, dan mag de hoeveelheid die je ervan inneemt in geen geval groter zijn dan wat je zou eten van het normale product, want anders daalt jouw calorie-inname natuurlijk niet.

Je hele voedingspatroon telt

Van een zak lichtchips languit voor de televisie zal je niet afvallen. Ook als het product aanzienlijk minder calorieën bevat dan ‘normale’ chips, zijn het er nog altijd te veel. Zoetigheden en snacks hoef je niet helemaal van jouw menu te schrappen, maar om echt af te slanken zal je er toch zuinig mee moeten omspringen. Want net die producten zorgen ongemerkt voor grote hoeveelheden vet en suiker. En dat zet zich vast op jouw billen! Je wordt niet dik van één lepeltje olie op jouw sla, maar wel van te veel van die verleidelijke dikmaker.

De mens is een gewoontedier. Zodra je jouw snackgewoonte doorbreekt, geniet je dag na dag een beetje meer van een gezonde en evenwichtige voeding. Jouw gewicht daalt en jouw levensvreugde neemt toe. Natuurlijke producten als groenten en fruit zijn de échte lightproducten. Want hoewel we ze niet als ‘light’ bestempelen, helpen ze wel degelijk bij het afslanken. Trouwens: in de BioFresh Fruit & Vegetable-Safe blijven de smaak en voedingsstoffen van jouw groenten en fruit langer bewaard.

En dat vertaalt zich ook in de huidige trend: veel mensen grijpen in hun afslankpogingen steeds vaker naar natuurlijke, onbehandelde producten. Van groenten bijvoorbeeld mag je naar hartenlust genieten. Ze zorgen voor een verzadigd gevoel en leveren belangrijke voedingsstoffen, en wat nóg belangrijker is: ze helpen jou vooruit in de richting van jouw streefgewicht. Ontdek de grote verscheidenheid aan natuurlijke producten en experimenteer bij het koken. Eet langzaam en bewust en stop met eten wanneer je jou verzadigd voelt. Ook genoeg beweging, ontspanning en slaap dragen bij tot een bewuste, nieuwe levensstijl en een slanke lijn. Veel succes!

 

Heb je na het lezen van dit artikel vragen over lightproducten? Schrijf ons! Laat een reactie achter onder dit bericht of discussieer met ons op Facebook.