Een korte blik in onze glazen bol vertelt ons alles over wat 2020 op drankgebied voor ons in petto heeft. Welke nieuwe dranktrends zien we dit jaar in ons glas verschijnen? Waar zal ons lievelingsdrankje dit jaar naar smaken? Het antwoord op die vragen zal nog moeten blijken, maar toch kunnen we al een tipje van de sluier oplichten. Neem samen met ons een duik in de toekomst van de drank!

Iedereen heeft tegenwoordig de mond vol van sociale ongelijkheid, milieuproblemen en ziektes. Tegelijk zijn we veel meer dan vroeger bewust bezig met wat we voelen en ervaren, met genieten en een gezonde levensstijl. En die actuele thema’s klinken ook door in de drankenwereld. Drankspecialisten spelen met hun drankrecepten om op die veranderende vraag in te spelen. Of een drankje al dan niet alcoholvrij is, is allang de hoofdzaak niet meer. Ook andere ingrediënten en hun herkomst winnen aan belang.

Recyclage maar dan anders: drankjes uit levensmiddelenresten

Ooit als eens van ‘pumpkin beer’ gehoord? Pompoenbier, zoals dat in het Nederlands heet, is een bier dat gebrouwen wordt op basis van – hoe kan het ook anders? – pompoenen. Een woordje uitleg: deze vorm van drankproductie biedt talloze opwaarderingsmogelijkheden voor levensmiddelenresten. De mogelijkheden hier zijn even ruim als het aanbod levensmiddelen zelf en het basisprincipe erachter is om voedselverspilling tegen te gaan.

Pompoenbier: ontdek de trend zelf!

Nieuwe ingrediënten voor nieuwe smaakervaringen: een andere benadering van brandewijn

Een trend die is komen overwaaien uit Zuid-Afrika zou jonge mensen wel eens enthousiast kunnen maken voor brandewijn. We spreken van een ‘niche-brandy’ of nichebrandewijn. Daar worden typisch Afrikaanse ingrediënten voor gebruikt waardoor ouderwetse brandewijn totaal nieuwe smaakrichtingen inslaat, waarbij vanille of zwarte honing maar enkele voorbeelden zijn. Of en in welke mate dergelijke dranken hier zullen aanslaan, is nog koffiedik kijken.

Op zoek naar avontuur: cocktails met dat ietsje meer

Cocktails drinken is al een genot op zich. Veel verschillende smaakcomponenten, exotische ingrediënten en felle kleuren maken het plezier er alleen maar groter op. En daar horen natuurlijk leuke glazen, fruitdecoraties en allerlei creatieve sierelementen bij. Mag het nog ietsje meer zijn? Misschien gaan onze cocktails in de toekomst nog intenser borrelen, roken of zelfs branden?

Brandende, borrelende of rokende cocktails zijn dit jaar de echte blikvangers!

‘Superfoodmocktails’: alcohol is zó passé

Bij een gezondere levensstijl hoort ook een lagere alcoholconsumptie. En dus verschijnen er steeds meer alcoholvrije varianten op het toneel. In de supermarkt hoeft u al lang niet meer te zoeken naar alcoholvrij bier. En ook het gamma alcoholvrije wijnen, gin en rum groeit met de dag. Maar waardoor wordt de alcohol dan vervangen? Wel, door een hele waaier aan bijzondere ingrediënten: kruiden, bessen en bloemen, de creativiteit op dit vlak kent geen grenzen. Gezonde ingrediënten staan voorop en als die dan ook nog eens afkomstig zijn uit de biologische landbouw, wordt het product in kwestie nog interessanter.

Daarbij wordt onder meer gestreefd naar ‘Superfoodmocktails’: alcoholvrije varianten van de cocktail met superfoods erin verwerkt. Superfoods zijn ingrediënten die een heel positieve impact hebben op onze gezondheid. En ook bij de productie van limonade worden begrippen als natuurlijkheid, gezondheid en maatschappelijke en ecologische verantwoordelijkheid steeds belangrijker. Het is dan ook geen verrassing dat thee bijzonder populair is als ingrediënt van drankjes. We zullen dus in de toekomst ongetwijfeld ook heel wat drankenvarianten zien verschijnen waarin thee werd verwerkt.

Zo, nu hebben we al een beter zicht op wat de toekomst ons op drankgebied zou kunnen brengen. Maar ongetwijfeld staan ons ook enkele mooie verrassingen te wachten. En één ding staat vast: de tijd staat niet stil! Heimwee naar vroeger? Geen nood, ons oude vertrouwde biertje staat nog steeds koel en ook een lekker glas wijn zal nooit ver weg zijn. Cheers!

 

Hebt u bovenstaande drankjes al geprobeerd? Of denkt u dat we hele andere dranktrends gaan zien in 2020? We zijn benieuwd naar uw mening. Laat een reactie achter onder dit bericht of discussieer met ons op Facebook.