Of het nu in een besneeuwde berghut, op kerstavond of op oudejaarsavond is: raclette en kaasfondue zijn altijd een feest, zeker in de wintermaanden. Onze meestersommelier Frank Kämmer verklapt jou welke wijnen het best tot hun recht komen bij dit Bourgondische maal.

Raclette en kaasfondue zijn altijd een feest, zeker in de wintermaanden!

Raclette of kaasfondue met een Zwitserse wijn

Op koude winterdagen is raclette of een – nog royalere – kaasfondue een stevig feestmaal. Deze oppergezellige manier van feesten is dan ook heel populair op oudejaarsavond. Maar welke wijn past daar perfect bij? Het antwoord vinden we in het land van oorsprong van deze gerechten: Zwitserland. Verrassend genoeg drinken de Zwitsers geen rode wijn bij gesmolten kaas. Meestal gaan ze voor een glaasje witte wijn. Wie het ooit zelf geprobeerd heeft, zal het ongetwijfeld eens zijn met de Zwitsers, en wel om twee redenen: witte wijn smaakt er gewoon lekkerder bij en hij maakt de anders toch wel zware gerechten beter verteerbaar.

Wijntip: een witte Chasselas-wijn

In Zwitserland wordt de lokale witte wijn van de Chasselas-variëteit (die ze daar ook wel Fendant noemen) gewoonlijk gedronken bij raclette en kaasfondue. Vooral in Vaud bij het Meer van Genève vind je veel van de meest bekende Chasselas-wijnen die deze soort het best vertegenwoordigen. Ze hebben normaal gezien een opmerkelijk milde, bescheiden zuurheid en een verfijnde, frisse, maar nooit overheersende smaak. Op toplocaties aan het Meer van Genève zoals het bekende Dézaley of in de befaamde Lavaux-regio (in dorpjes zoals Saint-Saphorin of Epesses) steunt hun zachte textuur op een sublieme mineraliteit. Ondanks de bescheiden zuurheid creëert dit een discrete pittigheid.

 

Lees ook:

 

Vond je dit een leuk artikel? Schrijf ons! Laat een reactie achter onder dit bericht of discussieer met ons op Facebook.