Hoewel je glühwein normaal gesproken tijdens de feestdagen op elke kerstmarkt kan terugvinden, zullen we het dit jaar thuis gezellig moeten maken. Maar niet getreurd, volgens Frank Kämmer, een erkende Duitse sommelier zou dit helemaal geen slechte zaak zijn.

Aan het woord is Frank Kämmer:

“Enkele jaren geleden mocht ik voor een belangrijke Duitse krant deelnemen aan een wijndegustatie. We bezochten tientallen kerstmarkten en proefden er verschillende glühweins. Het resultaat was echter ontgoochelend: de ‘drinkklare’ industriële glühweinmengsels die de meeste kraamhouders gebruikten, hadden vaak de smaakloze structuur van een basiswijn of een gewone tafelwijn die in de winkels zelfs niet verkocht zou worden. Daarom kan ik ook aanraden om zelf glühwein te maken, met de nodige aandacht voor de te gebruiken ingrediënten.”

Welke wijn moet ik gebruiken?

Het zou zonde zijn om jouw beste flessen wijn te gaan mengen met specerijen en andere aroma’s. Maar je kan perfect een wijn gebruiken die je lekker vindt of die je op tafel zou zetten voor een etentje onder vrienden. Kortom: “geen grote appellations, noch discountmerken”.

Hoewel je alle rode wijnen kan gebruiken voor glühwein, kies je best voor een fruitige en luchtige wijn. Vermijd wijn die te tanisch of houtachtig is. Die zou zich als je hem opwarmt, negatief ontwikkelen met een te aanwezige bitterheid als gevolg. Ga daarom voor een jonge wijn die zijn fruitaroma’s volop ontwikkelt, zoals een beaujolais of een pinot noir.

Een goede glühwein kan niet zonder specerijen!

De klassiekers:  kaneel, kruidnagel, piment, kardemom, steranijs en sinaasappelzeste (onbehandeld en goed gewassen). Je kan je glühwein verder personaliseren met andere smaken, zoals gember. Om mijn glühwein zoeter te maken, gebruik ik bruine suiker, omdat die veel lekkerder is dan gewone witte suiker.

Nog een tip: een goede glühwein moet na het koken niet te lang warm worden gehouden, want dat kan ten koste gaan van zijn smaak, fruitigheid en pit.

Onthoud tot slot dat alle recepten voor glühwein goed zijn, maar dat van jou is ongetwijfeld het beste!

 

Lees je graag over wijn? Neem dan zeker een kijkje naar onderstaande artikelen:

 

Vond je dit een leuk artikel? Schrijf ons! Laat een reactie achter onder dit bericht of discussieer met ons op Facebook.