Foodblogster Amylia van Cookameal ging recent op zoek naar een nieuwe inbouwkoelkast voor haar keuken en testte onze BioFresh-vershoudzone uit! Op Cookameal vind je een combinatie van heerlijke receptjes (cookamealtjes), tips en weetjes. Dit is wat Amylia over onze BioFresh-technologie schreef!

Wij gingen even geleden op zoek naar een nieuwe inbouwkoelkast voor in onze #cookamealkeuken. Wat bleek, er is zoooooo veel keuze. Van hippe designs en kleuren tot koelkasten met live beelden (zodat je van op afstand kan checken wat er in zit, I kid you not!) En van energiezuinig (niet onbelangrijk!) naar een koelkast met een vershoudzone. Nope, de ontwikkeling van koelkasten staat niet stil.

Fabrikanten introduceren allerlei nieuwe snufjes. Ik testte een van deze snufjes eens grondig voor jullie uit: de vershoudzone of in het geval van mijn nieuwe Liebherr inbouwkoelkast: de BioFresh-zone. Blijven groenten en fruit langer vers in deze lades… Met andere woorden: werkt een vershoudzone echt of is het een marketingpraatje?

Vershoudzone

In het juiste klimaat blijft voedsel veel langer vers, waarbij dan zowel de voedingswaarden (vitaminen en mineralen) als de smaak behouden blijven. Dat is niet meer dan logisch denk ik? Wel,  het doel van een vershoudzone in je koelkast is om je daar mee te helpen. Handig, want zeker sinds de start van de lockdown in maart, probeer ik mijn inkopen wat meer te bundelen. En ik ben er zeker van dat ik niet de enige ben?

Handig om te weten:

  • Het is niet nodig om producten in plastic te verpakken wanneer je ze in je vershoudzone wil bewaren. Het is een fabeltje dat ze anders uitdrogen. Meer nog, je haalt groenten en fruit best uit de verpakking (tenzij deze luchtdoorlatend is).
  • Soms is een combinatie van bewaren bij kamertemperatuur én bewaren in de koelkast ideaal. Rijpe peren, appels, kiwi’s, nectarines, perziken, pruimen en avocado’s kunnen uitstekend in de koelkast bewaard worden. Onrijpe producten kun je beter bij kamertemperatuur laten rijpen voordat je ze in de koelkast legt om ze zo lang mogelijk te kunnen bewaren.
  • Je koelkast is niet altijd de beste plek voor groenten en fruit. Sommige soorten kun je beter buiten de koelkast bewaren. Bananen, mango’s, aubergines, aardappelen en pompoenen bijvoorbeeld zijn gevoelig voor de koude. Je bewaart ze best koel, maar niet in de koelkast
  • Een goede koelkast indeling, naast de vershoudzone, is altijd een win… Maar daarover maak ik wel eens een apart blogje ?

Concreet, wat belooft mijn nieuwe Liebherr-koelkast: “De DrySafe en HydroSafe in de BioFresh zone creëren, in combinatie met een temperatuur van net boven 0°C, de optimale bewaaromgeving. BioFresh-laden zorgen voor het juiste klimaat waardoor levensmiddelen extra lang vers blijven” . En er is meer, mijn nieuwe koelkast heeft een app! Daarin kan je checken of je voeding al dan niet best in de koelkast moet bewaren én hoe veel langer het vers zou blijven in de BioFresh zone.

Handig allemaal… maar kloppen al die beloftes wel? Lekker kritisch als ik ben testte ik het uit!

Getest

Ter info: Toen ik het testje uitvoerde was ik nog hoogzwanger en was het dus nog hoogzomer, het aardbeienseizoen bij uitstek. Ondertussen zit ik hier met Lucie in mijn armen en zijn de eerste herfstdagen een feit. Maar gelukkig wisten jullie al dankzij dit filmpje dat je bijna het hele jaar rond lekkere Belgische aardbeien kan kopen.

Goed, ik kocht dus een bakje heerlijke verse aardbeien en deed het volgende: eentje kreeg een plekje op het keukeneiland, eentje in het midden van de koelkast en de rest van het bakje bewaarde ik in de BioFresh lade, in de vershoudzone dus.

Ter info, dit las ik in de Liebherr app:

Tijd voor mijn experimentje! Ik maakte elke dag een foto zodat jullie mee kunnen kijken naar het effect van de juiste temperatuur op dit lekkere stukje fruit. Kijk je mee?

 

 

Het aanrecht is heel duidelijk dé grote ‘verliezer’. het was die dagen niet extreem warm, maar de aardbei was eigenlijk al na een dagje niet meer echt eetbaar. Toen er op dag 3 vliegjes op kwamen landen heb ik ze dan maar in de vuilbak gegooid. Ik geef toen een grote verrassing was dat niet. Wat voor mij een grotere verrassing was: het verschil tussen bewaren in de koelkast (gewone lade/vak) en de BioFresh lade aka de vershoudlade. Je ziet het zelf, de houdbaarheid van de aardbeien verdubbelde! Ge-wel-dig!

Nu eerlijk is eerlijk, als je de aardbeien nog wil gebruiken/opeten dan moet je er overal een dagje af trekken… de aardbeien op de telkens laatste foto waren telkens niet meer echt smakelijk. Maar hé, alleen zo kon ik testen of de vershoudzone écht werkt he?

Conclusie: een vershoudzone werkt écht!

Heb jij een vershoudlade in je koelkast? Dan ben ik alvast benieuwd naar jou ervaringen!
En voor wie dit snufje nog niet heeft in z’n huidige koelkast: je weet waar je op moet letten in de toekomst ?

x

Amylia

 

Naar aanleiding van bovenstaande test maakte Amylia met de gebruikte aardbeien (geen verspilling!) een heerlijke amandelcake met aardbeien klaar. Wij wensen Amylia ook van harte te bedanken voor de lovende woorden over haar nieuwe Liebherr inbouwkoelkast met BioFresh-technologie!