U kent waarschijnlijk de stille wijnen en de mousserende wijnen. Maar soms gebeurt het dat sommige wijnen niet in een van deze categorieën vallen… Deze wijn is niet echt stil, maar ook niet echt mousserend, enkel een beetje sprankelend. Hoe komt dat?

Een wijn mag lichtjes sprankelen zonder daarom een schuimwijn te zijn. De Europese wijnwetgeving maakt duidelijk onderscheid tussen mousserende wijn en licht sprankelende wijn. Volgens de EU-regelgeving moet de koolstofdioxidedruk van een licht sprankelende wijn tussen 1 bar en maximaal 2,5 bar liggen. Deze wijn bevat iets minder “bubbels”. Veel van de minder uitgebreide prosecco’s vallen in deze categorie en worden ook “frizzante” genoemd. We kunnen alleen effectief spreken van een echte mousserende wijn als de koolstofdioxidedruk minstens 3 bar is. Over het algemeen zijn de taksen op mousserende wijnen hoger en geldt alleen voor producten met een druk van 3 bar of meer. Daarom is de prijs van licht sprankelende wijn vaak interessanter.

Een lichte sprankel is niet ongewoon in een gewone wijn

Wanneer het druivensap fermenteert om wijn te worden, wordt niet alleen suiker omgezet in alcohol, maar ontstaat ook koolstofdioxide, in vrij grote hoeveelheid dan nog. In een vat van 1.000 liter traditionele witte wijn, kan ongeveer 45 tot 50 kubieke meter CO2 worden gevormd tijdens het fermentatieproces. Het grootste deel van dit gas ontsnapt echter meestal onmiddellijk door het spongat. Slechts een zeer klein deel van deze koolstofdioxide lost op in de wijn en verdwijnt als de jonge wijn rijpt in het vat.

Maar als de alcoholische fermentatie en het rijpingsproces plaats vinden in vaten van roestvrij staal in plaats van hout, dan kan het gas niet zo gemakkelijk ontsnappen, waardoor er meer achterblijft in de wijn. Als die wijn bovendien ook nog eens vlak na het fermentatieproces wordt gebotteld in plaats van te rijpen in het vat, dan kunnen er wat CO2 bubbels opduiken in het glas. Vaak doen wijnmakers dat opzettelijk om nieuwe wijn een bijzonder frisse toets in de mond mee te geven.

Bubbels kunnen ook wijzen op fouten in de wijn

Naast dit volkomen gewenste sprankeleffect, kunnen bubbels ook wijzen op fouten in de wijn die in dat geval niets te maken hebben met de versheid van het druivensap. Een gebrekkige hygiëne bijvoorbeeld kan ertoe leiden dat de fermentatie na het bottelen opnieuw op gang komt in de fles, waardoor er later bubbels in de wijn komen te zitten. Het is ook mogelijk dat een secundaire gisting een muffe geur produceert die doet denken aan zuurkool.

Vond u dit artikel leuk? Schrijf ons! Laat een reactie achter of discussieer met ons op Facebook.