De pompoen is voor velen onlosmakelijk verbonden met Halloween. Traditioneel worden de pompoenen voor de feestdag uitgehold en wordt er een gek gezicht ingesneden. Maar wist je dat pompoenen heel gezond zijn en dat het alleen daarom al eigenlijk zonde is om deze groente als decoratie te gebruiken? Dat en meer lees je in deze 10 feitjes over pompoenen!

Halloween pompoen

1.

Pompoenen worden van september tot en met november geoogst en blijven enkele weken vers, mits ze koel en donker worden bewaard. Eenmaal gesneden kun je pompoen nog een paar dagen in de koelkast bewaren.

2.

Pompoenen komen oorspronkelijke uit Zuid-Amerika. Meer dan 8000 jaar geleden werden ze al gegeten in Peru en Mexico. Na de ontdekking van Amerika vonden ze hun weg naar Europa.

3.

De grootste en zwaarste pompoenen kunnen enkele honderden kilo’s wegen. Het wereldrecord staat op naam van een Belgische teler, die teelde in 2016 een pompoen van maar liefst 1190 kilo!

Pompoen

4.

Er zijn ongeveer 800 verschillende pompoensoorten, slechts 200 hiervan zijn eetbaar.

5.

Pompoenen zijn er in vele kleuren en vormen. Naast oranje, zijn er ook witte, gele, groene, gevlekte en gestreepte pompoenen in verschillende vormen: rond of ovaal, peervormig of ui-achtig.

6.

Let er bij het kopen van een pompoen op dat deze nog steeds zijn steel heeft. Pompoenen zonder steel zijn soms niet eetbaar. De pompoen moet zwaarder aanvoelen dan hij op het eerste gezicht lijkt. Wanneer een pompoen hol klinkt als je er op klopt is hij rijp.

7.

Pompoenen kun je op veel manieren in de keuken gebruiken! Wat dacht je bijvoorbeeld van pompoensoep, pompoentaart, pompoenbrood of geroosterde pompoen?

Pompoenpitten

8.

Van de pitten wordt pompoenolie gemaakt. Deze gezonde olie is niet geschikt om mee te bakken, maar kun je goed gebruiken in bijvoorbeeld een salade of groentensmoothie. Pompoenpitolie bevat ook vitamine A, E en K en de mineralen kalium, calcium, magnesium, fosfor, ijzer, koper, mangaan, zink en seleen. De olie verlaagt het cholesterolgehalte, helpt hart- en vaatproblemen te voorkomen en heeft een positieve werking tegen blaasproblemen. Voor mannen met lichte prostaatproblemen biedt de pompoen een vorm van natuurlijke verlichting omdat ze rijk zijn aan zink en juist een tekort aan zink kan een oorzaak zijn van prostaataandoeningen.

9.

Om een liter pompoenpitolie te produceren zijn ongeveer 35 pompoenen nodig.

10.

Om te voorkomen dat een pompoen gaat schimmelen tijdens Halloween wordt de binnenkant van de uitgeholde pompoen vaak ingesmeerd met azijn en wordt de buitenkant bespoten met haarlak.

Pompoensoep met pittige croutons

Pompoensoep

Heb je inmiddels trek gekregen in pompoen? Probeer eens dit recept voor een heerlijke pompoensoep met pittige croutons!

 

 

Heb je vragen over het bewaren van pompoen? Schrijf ons! Laat een reactie achter onder dit bericht. Of discussieer met ons op Facebook.