Kook jij weleens met paksoi? Deze kool heeft zijn weg gevonden vanuit Zuidoost-Azië en is volop in de Nederlandse supermarkten te vinden. Wat is het precies? En hoe kun je paksoi het beste bewaren?

Paksoi

Paksoi is een koolsoort die je steeds vaker tegenkomt in de groentewinkel of supermarkt. Je herkent de groente aan zijn lepelachtige gladde en groene bladeren. De nerven zijn juist lichtgekleurd. De groente is makkelijk te verwarren met snijbiet. Qua smaak lijkt de kool meer op Chinese kool, maar paksoi is veel sappiger, aromatischer en milder van smaak. Opvallend is dat de typische koolsmaak ontbreekt!

Hoe gezond is paksoi?

Paksoi is een gezonde groente en een goede keuze voor iemand die verantwoord eet en graag wat nieuws probeert. Met slechts 11 kcal per 100 gram en nauwelijks vet is de bladkool zeer geschikt voor “low carb” recepten. De groente draagt ook bij aan een evenwichtig en gezond voedingspatroon omdat het veel vitamine A, K, B, C en mineralen zoals calcium, ijzer, fosfor, mangaan, kalium en magnesium bevat. De koolgroente wordt bovendien aanbevolen voor zwangere vrouwen omdat het veel foliumzuur bevat; foliumzuur is belangrijk voor een goede en gezonde ontwikkeling van het kind.

Rauw, gekookt geroerbakt?

Om de groente schoon te maken verwijder je eerst de buitenste bladeren. Snijd vervolgens de stronk af en was de bladeren goed met water. Scheid daarna de stengels en bladeren en snijd ze in kleine stukjes of repen.

Je kunt paksoi zowel rauw als warm eten. Rauw zijn de bladeren van de groente lekker in een salade of groene smoothie. Als je het rauw eet blijven de meeste vitamines en mineralen behouden.

Paksoi is ook heerlijk als bijgerecht bij een Aziatisch recept, het past bijvoorbeeld erg goed bij lamsvlees, kip of gehaktballetjes. Je kunt de groente hiervoor kort blancheren. De stengels hebben ongeveer 5 minuten nodig, de bladeren zijn in twee minuten klaar. Let wel op, de bladkool is extreem gevoelig voor hitte en mag daarom niet te lang worden verwarmd!

Ik vind het zelf erg lekker om de paksoi even kort in de wok te roerbakken. Doe ook in dit geval de bladeren later in de pan dan de stengels, zodat alles tegelijk gaar is. Gecombineerd met sojasaus, sesamolie en wat verse gember, breng je in een mum van tijd een vleugje Azië naar je keuken!

Je kunt de koolsoort ook uitstekend gebruik in wokgerechten. Ook hier moet je voorzichtig zijn met de bereidingstijd! Je kunt de paksoi daarom het beste aan het einde van de bereiding toevoegen, nadat de andere ingrediënten al gegaard zijn.

Paksoi

Ideaal als bijgerecht: geblancheerde paksoi met sesamzaadjes

Paksoi bewaren

Bewaar verse paksoi zo snel mogelijk na aankoop in de groentelade van je koelkast, dan blijft de kool ongeveer 2-3 dagen goed. Gesneden paksoi kun je 1 dag in de koelkast bewaren.

Heb je een Liebherr koelkast met BioFresh? In de Fruit & Vegetable Safe blijft paksoi tot wel 2 weken vers!

Je kunt de groente ook goed invriezen, het is dan wel noodzakelijk om de groente kort te blancheren. Op deze manier voorkom je dat de bladeren papperig worden na het invriezen.

 

Heb je vragen over het bewaren van groenten of over Liebherr koelkast met BioFresh? Schrijf ons! Laat een reactie achter onder dit bericht. Of discussieer met ons op Facebook