Geneeskrachtige thee van venkelzaad, venkelkruid als smaakmaker in de keuken of de venkelknol als heerlijke groente: venkel is heel veelzijdig! We hebben alles wat je moet weten over de venkel voor je op een rijtje gezet.

Venkel

Van geneeskrachtig middel tot gezonde groente

De venkel behoort tot de schermbloemenfamilie (Umbelliferae).Venkel komt oorspronkelijk uit Azië en het Middellandse Zeegebied. Via een middeleeuwse handelsroute werd de groente naar de rest van Europa vervoerd. Het waren destijds de christelijke monniken die de plant veel verbouwden, in bijna elke kloostertuin was wel venkel te vinden. Zij gebruikten venkelzaad als medicijn om buikkrampen te verlichten en het venkelkruid werd toen al als smaakmaker gebruikt. Het gebruiken van de venkelknol als groente is relatief nieuw, maar deze trend neemt toe.

De knolvenkel is de variant die als groente wordt gebruikt,deze wordt speciaal geteeld vanwege de grote knol. Bij bladvenkel ontbreekt de knol, deze wordt alleen gebruikt voor het venkelkruid en -zaad.

Venkel en vis: een klassieke combinatie

Venkel en vis: een klassieke combinatie

Venkelkruid en vis is een klassieke combinatie. Van oudsher werden visgerechten tijdens de vastentijd altijd gekruid met venkel en in veel traditionele keukens wordt de vis nog steeds op smaak gebracht met de groente. Denk bijvoorbeeld aan “pasta con le sarde” (pasta met sardines) uit Sicilië, Franse Bouillabaisse of palingsoep uit Hamburg. Bij al deze gerechten speelt de venkel een hoofdrol.

Maar niet alleen bij visgerechten kan venkel als smaakmaker worden gebruikt. Er zijn veel andere mogelijkheden. In Griekenland en Irak gebruiken ze bijvoorbeeld venkelzaad in brooddeeg. Venkel is ook een perfecte combinatie met zuurkool.

Als groente kan de venkelknol op veel verschillende manierengebruikt worden. Gegaard in de oven, fris en rauw of gegrild, de mogelijkheden zijn bijna eindeloos en er zijn talloze heerlijke recepten met de venkelknol te vinden met elk verschillende bereidingswijzen.

Venkel

Tips voor het kopen en bewaren van venkel

Het venkelkruid (de bladeren en stengels van de plant) zijn het meest smakelijk als ze vers zijn. Bewaar het kruid in een luchtdichte verpakking in de koelkast, dan blijft het een aantal dagen vers. Als alternatief kun je het venkelkruid ook drogen, hierdoor kun je er veel langer mee doen.

De venkelknol blijft het langst vers in een koelkast met BioFresh. Bij een temperatuur van net boven de 0°C en een hoge luchtvochtigheid blijft de groente tot wel 28 dagen vers. Dat is ruim 2 weken langer in vergelijking met een normale koelkast!

Hoe kun je zien of een venkel vers is? Het kruid moet er fris en niet verwelkt uitzien. Een venkelknol met bruine plekken kun je beter laten liggen, kies voor een gave knol zonder verkleuringen.

Venkelzaad

Is venkel echt zo gezond?

Zeker weten, maar met mate! Venkelzaad stimuleert de spijsvertering. In India is het daarom gebruikelijk om na de maaltijd op venkelzaadjes te kauwen. Dit heeft bovendien nog een extra voordeel: het kauwen op venkelzaad zorgt voor een frisse smaak in je mond, een goeie vervanger voor kauwgom dus!

De venkelknol als groente is ook erg gezond. Deze bevat onder andere veel vezels en verbindingen die antioxiderende en ontstekingsremmende effecten hebben.

Enige voorzichtigheid is wel geboden. Venkel bevat een kleine hoeveelheid estragol, een stof die giftig is in grote hoeveelheden. Het is daarom niet goed om te veel van de groente te eten. 200 gram op een dag kan geen kwaad, je hoeft je daarom niet snel zorgen te maken. Ook dagelijks venkelthee drinken is geen probleem, zo lang het maar geen liters per dag zijn.

Venkelthee is een typisch middeltje “uit grootmoeders tijd” om darmkrampjes bij baby’s te verlichten en om de melkproductie bij moeders te stimuleren. Het Voedingscentrum raadt echter af om je baby venkelthee te geven en om als zogende moeder venkelthee te drinken. Kleine baby’s kunnen namelijk vrij snel meer estragol binnen krijgen dan goed voor ze is. Voor zwangere vrouwen is het effect richting de baby klein, maar geldt toch het advies niet te veel venkelthee te drinken.

De uitgesproken smaak van venkel

Sommige mensen koken graag met venkel, terwijl het bij anderen niet eens opkomt om een recept met venkel te zoeken. Net als bij andere voedingsmiddelen met een uitgesproken smaak: je houdt van venkel, óf je vindt het helemaal niets. De meningen over de smaak van de groente zijn vaak erg verdeeld, net als bij zoethout en anijszaad. Niet verrassend, want venkel heeft duidelijk een anijsachtige smaak en geur. En zoethout wordt vaak gearomatiseerd door het toevoegen van venkel en anijs.

Ben jij een liefhebber van venkel? Of juist helemaal niet? Wij zijn benieuwd! Schrijf ons! Laat een reactie achter onder dit bericht. Of discussieer met ons op Facebook.